Nysläppt Whisky
Nysläppt Öl
Whiskytyper
Whiskytillverkning
Skotsk whisky
Regioner i Skottland
Irländsk whiskey
Amerikansk whiskey
Kanadensisk whisky
Japansk whisky
Whiskyetiketter
Provad Whisky
Whiskyresa

Laphroaigh 16 cask

Laphroaigh 16 Vintage 1991


Laphroaigh Quarter cask

Laphroaigh Quarter Cask


Longmorn 15

Longmorn 15

 

 

Regioner i Skottland


Ofta pratar man om att en whisky kommer från en speciell region i Skottland.  Dessa är Speyside, Lowlands,  Highlands, Cambletown, Islands och Islay. Orsaken till att det finns en uppdelning beror på att whisky från de olika regionerna uppvisar generella särdrag vad gäller smak och doft. Anledningar till dessa skillnader i smak beror på att olika råvaror används, olika klimattyper och att man använder olika tillverkningssmetoder.

Speyside
Speyside är Skottlands whiskyhjärta med absolut flest whiskytillverkare. Området har fått sitt namn efter floden Spey som rinner genom området. Väldigt många destillerier tar sitt vatten från den floden. Egentligen är Speyside en del av Highlands, men eftersom det är ett väldigt stort område och att stilen på whisky som tillverkas skiljer sig från whiskyregionen Highlands behandlar man den som en egen region. En Speyside är ofta en lämplig whisky att bjuda på, om man inte är en van whiskydrickare. De är relativt milda, men har ändå mycket smak och karaktär. Elgin är områdets centralpunkt.

Lowlands
Lowlands är som namnet antyder ett platt område utan berg. Det ligger dessutom närmast England. Whiskyn som tillverkas är len, lite spritig och har inte någon speciell sälta, torv eller tung röksmak som många andra whiskysorter har. Lowlandsorterna varierar lite i smak och passar bra före maten.

Highlands
Highlands är det till ytan största området i RegionerSkottland. Jämfört med Lowlands har whisky från Highlands mycket varierande smak vilket till stor del beror på att mikroklimatet varierar mycket inom området, de mycket varierande tillverkningsmetoderna samt variationen av råvaror. Whiskyn är som regel kraftig, smakrik och med viss rökighet. Dock inte lika mycket som hos Islands. Ordet glen, som ingår i namnet på många Highlands och även Speyside whisky betyder dalgång.

Campbeltown
Cambletown var en gång i tiden ett blomstrande whiskyområde och staden med samma namn var känd som whiskyns huvudstad. 1886 fanns inte mindre än 21 destillerier i och omkring staden! Att Campbletown fortfarande finns kvar som en egen region beror på dess historia mer än något annat. Whiskyn från Springbank kännetecknas av att destilleriet ligger vid havet och att whiskyn tar upp viss sälta under lagringen. Även en lätt angenäm rökighet och sötma finns i smak och doft.

Islay
En liten ö på Skottlands västra sida mot Atlantkusten. Härifrån kommer flera kända sorter, generellt kan man säga att whisky härifrån smakar rök, torv, tång, tjära och sälta. Variationen är dock stor och mildare varianter finns. En gång i tiden fanns här 23 destillerier nu är det bara åtta verksamma kvar Laphroaig, Caol Ila, Bruichladdich, Ardbeg, Bowmore, Bunnahabhain, Lagavulin och Kilchoman.

Islands
Många blandar ihop denna region med ön Islay, men Islands är en egen region som består av öarna Mull, Orkney, Jura, Arran, Shetlands, och Skye. Huruvida Orkney öarna räknas till Islands eller inte diskuteras flitigt där vissa hävdar att den ska tillhöra Highlands istället. Whiskyn härifrån kan liknas med en mildare Islay. På den mycket natursköna ön Skye görs en ytterst trevlig whisky, Talisker. På en av Shetlandsöarna håller Blackwood Distillery på att starta.