Whiskyprovning 2/4

Whiskysniffare: Benke, Ove, Kjell, Rikard A.

Värd: Rikard L.

Mat: Tacos

Nu fyller vi på o kör igång provningen.

Dagens tema är Rikards blandning.

I vanlig ordning börjar vi med doft & smaknoter sen poängbedömning och därefter gissar vi på olika destillerier.

Här kommer våra doft och smaknoteringar samt poängbedömning.

1. Doftar kryddigt och svag sötma som torkade fikon, kryddigheten finns även i smaken och en tydligare pepprighet samt sherry. Sherrytonerna försvinner ganska fort och kvar blir bara ek, ganska kort eftersmak och känns lite tunn o blaskig inte så fyllig, kan inte vara så alkoholstark.
Poängen blir: 85

2. Fruktig doft som i gröna äpplen men inte mycket mer, också tydlig frukt i gommen som snabbt övergår i en tydlig pepprighet, känns lite blaskig. Frukten försvinner fort i eftersmaken och tyvärr har pepprigheten för stor dominans så den blir lite obalanserad.
Poängen blir 84

3. Här är det tydlig doft av dynga, rök o torv. Röken är tydlig i smaken men även en svag sötma finns där, viss pepprighet och ek finns också. Eftersmaken är hyggligt lång av kryddighet och viss ekbeska.
Poängen blir 85,5

4. Nu är det frukt igen och lite lakrits, i munnen så kommer det även en sötma och tydliga sherrytoner o en pepprighet. Bra balans i smaken mellan sherryn och pepprigheten ingen av dom sticker iväg och tar överhand och smaken hänger kvar länge. Riktigt bra balans hela vägen.
Poängen blir 87

5. Doft av viol, jod, honung, bivax, vanilj o visst är det dill! Fin sötma i smaken och det finns sherrytoner och tydlig dill vilka finns där ända tills smakerna helt klingar av. Känns väldigt fyllig och ganska lång eftersmak, riktigt bra den här!
Poängen blir 88

6. Här doftar det smörkola o viss rök, känns ung i doften. I smaken är röken tydlig men känns lite tunn i munnen. Röken hänger kvar länge i eftersmaken och rök är dominant i whiskyn.
Poängen blir 85,5

Och här är den rätta raden:
1. Edradour 10 40%
2. Tamnavulin Sherry cask edition 40%
3. Bowmore 15 Mariner 43%
4. Springbank 15 46%
5. Tomatin Distillery exclusive 12y ex. bourbon 55,7%
6. AnCnoc Peated edition 40%

Kvällens favorit blir glas nummer 5, Tomatin Distillery exclusive 12y ex. bourbon.

Efter maten blir det kaffe och Budapestbakelse samt rom eller Cognac.

En gamla klassiker tittar också fram som vi köpt av Mike på Whisky Castle i Tomintoul!