Malt whisky är den ursprungliga whiskytypen i Skottland även om merparten är blended whisky. Skotsk whisky har i ganska stor utsträckning något rökig karaktär, då malten torkas över torvrök. Men beroende på vilken del av Skottland som whiskyn är producerad är rökigheten mer eller mindre påtaglig. Även andra egenskaper kan variera mycket mellan olika områden. Man kan dela in den skotska maltwhiskyn i regionerna Lowlands, Highlands, Speyside, Cambelltown, Islay och Islands. Lowland whisky är något mindre komplex, medan whisky från ex. Islay är kraftigare med inslag av torv, tjära samt ofta en högre grad rökighet, vilket ofta uppskattas av många whiskyentusiaster.
För att få kallas ”Scotch whisky” enl. lag måste whiskyn vara tillverkad i Skottland av mältat korn eller annat sädesslag samt vatten och jäst. Alkoholhalten får vara max 94,8 volymprocent efter destillation (vanligast 65-70% för maltwhisky), lagrats på ekfat i minst 3 år som rymmer max 700 liter och vid buteljering måste whiskyn ha en alkoholhalt på minst 40%
Skotsk grain whisky tillverkas nästan uteslutande för blended industrin, man kan säga att grainwhiskyn används som en utfyllnad, då den är billigare och snabbare att producera, finns dock några single grain att få tag i ute på marknaden.
Vanliga typer från Skottland är:
Single Malt Whisky
Vatted (Blended) Malt
Blended Whisky
Grain whisky