Whiskysniffare: Rikard A, Ove, Rikard L, Henrik, Bengt
Värd: Kjell.
Mat: Färsbiffar och hasselbackspotatis
Vi börjar med en öl & och lite tilltugg för att få igång smaklökarna
Dagens tema är portvinslagrad whisky.
I vanlig ordning börjar vi med doft & smaknoter sen poängbedömning och därefter gissar vi på vad som är i glasen.
Här kommer våra doft och smaknoteringar samt poängbedömning.
1. Doftar frukt (äpple), vanilj och fikon. I smaken kommer frukten tydligt men även fikonsötma, svagt pepprig, bra fyllighet med en svag beska på slutet. Eftersmaken är medellång men fina smaker som fikon och frukt som återkommer. Bra men försvinner lite p.g.a. den är alkoholsvagast i uppställningen.
Poängen blir: 86
2. Nu är det rök och tydlig doft av dyngstack och viss köttighet. I smaken är det tydlig rök med inslag av bacon och inte så kraftig rök en fin sötma också. Fin fyllighet med svag ek och den har bra längd i eftersmaken.
Poängen blir 87
3. Nu är det kraftigare rök mer bränd bakelit och drar åt askhållet, känner inslag av tobak och en fräsch mentol/eukalyptuston. Smakmässigt är det tydlig rök med inslag av jod och känns lite fet/oljig. Den är fyllig och medellång eftersmak.
Poängen blir 87
4. Rök igen i doften och denna känns lite ung, svårt hitta annat än rök. I smaken är det rök, en viss pepprighet och en svag sötma, hyggligt fyllig men något spritig är upplevelsen och eftersmaken är bra längd på och tydlig pepprighet. Vinner faktiskt lite på vatten i glaset.
Poängen blir 86
5. Nu är det mycket smörkola, vanilj och visst är det lite marsipan. I smaken är det fin sötma, fruktighet och sultanrussin (blev en kompromiss), bra fyllighet, bra punch och fin balans mellan sötman och smaker av frukt och eftersmaken hänger kvar länge, länge.
Poängen blir 89,5
6. Tydlig doft av dill sen vanilj och svag doft av kola, i smaken är det fin sötma o dill igen, viss pepprighet och så lite kola. Bra munkänsla och fin fyllighet samt lång eftersmak och dillen hänger kvar länge.
Poängen blir 87,5
Och här är den rätta raden:
1. Glendronach Port wood finish 46%
2. Benriach 15 Solstice Tawny port 50%
3. Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2013 51,3%
4. Secret Islay Lagavulin 7) Port pipe 55,1%
5. Tomatin 12 Ruby Port cask 55,9%
6. Springbank 15 Fresh Port HH (SS) 56,2%
Kvällens favorit blir glas nummer 5, Tomatin 12 Ruby Port cask 55,9%.
Efter maten blir det äppelkaka, vaniljsås, senare kommer även några rom fram