Whiskyprovning 16/3 2024

Whiskysniffare: Henke, Rikard A, Ove, Rikard L, Kjell, Bengt

Värd: Rikard A

Mat: Lövbiffgryta, pressad potatis o tillbehör

Vissa av oss börjar med en öl och lite tilltugg

Dagens tema är Habost buteljeringar

Då kör vi

I vanlig ordning börjar vi med doft & smaknoter sen poängbedömning och därefter gissar vi på vad som är i glasen.

Här kommer våra doft och smaknoteringar samt poängbedömning.

1. Doftar svag rök, äpple, lite lakrits och kola. I smaken är det återigen äpple, kola, kanske lite katrinplommon, lakrits. Bra munkänsla, medelfyllig och hyggligt lång eftersmak med en svag ekton och kola som kommer efteråt, mycket trevlig. Blir tyvärr lite blaskig efter nedvattning, troligt alkoholsvagare.
Poängen blir: 85

2. Svag doft av mandelmassa, vanilj, övermogna päron. I smaken är det frukt, en viss sötma och pepprighet. Medelfyllig och medellång eftersmak med viss pepprighet som hänger kvar.
Poängen blir 86

3. Nu är det tydlig doft av dill och typisk bourbonlagring samt en svag doft av fikon. Smakmässigt är det återigen dill, plommon och en fin sötma. Den är medelfyllig och medellång eftersmak med en smak av plommon som kommer på slutet, kommer även en ton av kokos efter nedvattning.
Poängen blir 86,5

4. Doftar lite dynga, rök, och svag malt, kommer även en ton av lagrad ost. I smaken är det bakelitrök , viss maltsötma. Medelfyllig och hyggligt lång eftersmak med svag touch av plommon.
Poängen blir 87

5. Nu doftar det dill, läder, torkade fikon, choklad. I smaken är det dill, torkade fikon, choklad och en annan fruktighet, bra fyllighet  och eftersmaken av torkad frukt hänger kvar för att sedan tas över av en pepprighet. Bra Whisky och den blir bara bättre  med mer tid i glaset.
Poängen blir 90

6. Nu är det doft av rök, och plommon. I smaken är det rök, godis och en kryddighet (pors). Bra munkänsla och fin fyllighet dock lite kort eftersmak.
Poängen blir 88,5

Vi får veta att det är 4 av dessa som kommer från skotska destillerier och 2 från andra destillerier utanför Skottland

Och här är den rätta raden:
1. Springbank 20 Habost 44%
2. Tomatin 16 Habost 50%
3. Braunstein 9 unpeated oloroso Habost 52,3%
4. Port Charlotte 19 Habost 50%
5. Glengoyne 12 Oloroso Habost 56,9%
6. Braunstein 9 peated oloroso Habost 53,1%

Kvällens favorit blir glas nummer 5, Glengoyne 12 Oloroso Habost 56,9%

Sen åker folien av en Box privatbuteljering, rökigt destillat som legat 3,5 år på Ungersk ek

Blir en god äppelpaj till efterrätt

Vi Kommer fram lite annat smått o gott innan kvällen är slut