Det är en myt att alla irländska maltwhisky är tripple-destillerat. Faktum är att det enda tillgängliga tripple-destillerade single malt whiskyn kommer från Bushmills. Merparten av irländsk malt whiskey märken destilleras på Cooley, och alla är dubbeldestillerade. Vanligast är att Irländsk malt torkas utan att komma i kontakt med rök i stora ugnar, vilket gör att de tyngre smakämnena inte följer med sista gången vilket ger en fruktigare, mjukare och rundare smak och gör att kornets naturliga smaker blir mer framträdande. Men det finns även rökig irländsk whisky som Cooley destilleri producerat en tid som heter Connemara. Irländarna framhäver själva processen och faten före master blenders skicklighet, som man gärna gör i Skottland.
På Irland finns nu bara tre destillerier: Cooley, Midleton och Bushmills. Cooley har även återupptagit produktionen i Lockes destilleri (nu namnändrat till Kilbeggan) under 2007. Kilbeggan är det äldsta licensierade destilleriet i världen, har fastställts till 1757.
Vanliga typer från Irland är:
Pure Pot Still Whiskey
Single Malt Whiskey
Blended Whiskey
Grain Whiskey
Källor:
The Whisky Exchange