Laphroaig är ett destilleri vars malt är starkt individuell och helt särskiljande. Laphroaig unika smak kommer delvis från dess närhet till kusten och den höga innehållet av mossa i torven, och man mältar ca. 15% själva resten tas från Port Ellen och fastlandet. Från 2002 är det den bäst säljande Islay single malt whisky världen över.
- 1810 Bröderna Alexander och Donald Johnston grundar Laphroaig där det ursprungligen var en bondgård.
- 1815 Det officiella året när destilleriet startar.
- 1836 Donald köper ut sin bror Alexander och tar över verksamheten.
- 1837 James och Andrew Gairdner grundar Ardenistiel destilleriet ett stenkast från Laphroaig.
- 1847 Donald Johnston dödas under dramatiska omständigheter i destilleriet när han faller i en panna med halvfärdig kokande sprit. Då Donalds son Dugald endast är 11 år hyr man ut verksamheten till Walter Graham som är ansvarig för det närliggande Lagavulin destilleriet vilket han driver samtidigt.
- 1857 Nu har Dugald blivit tillräckligt gammal så verksamheten återgår nu till familjen Johnstons styre.
- 1860 Ardenistiel destilleriet går samman med Laphroaig.
- 1877 Laphroaig popularitet ökar och man utökar destilleriet fram till denna tid. Dugald, som är utan arvingar, går bort detta år och hans syster Isabella, gift med deras kusin Alexander tar över.
- 1887 Då stor del av Laphroaigs whisky köptes upp av grannen Lagavulin och använde till deras blended whisky, fick inte Laphroaig tillräckligt med whisky över för deras egna försäljning vilket började ses som ett problem och börjde nu ställas på sin spets. Alexander Johnston dör och destilleriet ärvs av hans två systrar Katarina Johnston och Mrs William Hunter (Isabella Johnston).
- 1907 Man bestämmer att upphäva avtalet med Lagavulin och inte leverera mer whisky till dom då man ansåg att dom får för stor del av Laphroaigs whisky som blivit väldigt eftertraktad. Mackie & Co. som äger Lagavulin blir rasande och drar Laphroaig inför domstol. Nu tar Mackie & Co. till den drastiska åtgärden att stoppa Laphroaigs vatten tillförsel genom att blockera och avleda vattenkällan med stora stenar. Men domstolen tvingar Mackie & Co att återställa vatten tillförseln.
- 1908 Ian Hunter kommer till Islay för att hjälpa sin mor och moster med destilleri. Samtidigt i ren frustration börjar Mackie & Co på Lagavulin bygga en nytt destilleri som ska kopiera och konkurrera ut Laphroaig, man värvar även Laphroaigs bryggeri chef.
- 1921 Under tiden har Lagavulin försökt köpa Laphroaig destilleriet ett par gånger men misslyckats, man försökte också att köpa den mark där Laphroaig låg då dom endast arrenderade marken. Till slut lyckas Laphroaig att få rätten till marken och får även förtur vid ett friköp. Alla turer som varit med deras granne Lagavulin har kostat både pengar och krafter för Laphroaig även om man nu säkrat rätten till vattenkällan och marken. Nu tar Ian Hunter över Laphroaig och kan fokusera på den egna verksamheten
- 1923 Från 2 pannor utökar man med en ”Wash still” och en ”Spirit still” som är exakta kopior av dom befintliga. Man utökar också mältningen och byggnaden är den som används även idag. Ian var också pionjär när det gällde lagring av whisky på bourbon fat. Han letade världen över efter den perfekta fattypen att lagra whisky i och han kom fram till att det bästa var att lagra på Amerikanska bourbon fat ”First fill”, dessa fat lät whiskyn andas och tillförde inga främmande smaker. Numera är det den vanligaste typen som whisky lagras på.
- 1927 Catherine Johnston dör.
- 1928 Isabella Johnston dör och Ian Hunter blir ensam ägare.
- 1929 Ian bokstavligen sprider Laphroaigs lovsång världen över och några av dom första att uppskatta denna whisky är vi skandinaver, kanske beroende på att vi var bosättare i Skottland för länge sedan. Exporten ökar även till andra delar av världen, även till Amerika under förbudstiden. Ian lyckades övertala myndigheterna i Amerika att Laphroaig inte var whisky utan ”läkemedel” då den hade en skarp doft av tång och jod. Efter att provsmakat Laphroaig menade en naiv tulltjänsteman att ingen vettig människa skulle dricka denna kraftigt kryddade dryck bara för njutnings skull!! Under andra världskriget utgjorde destilleriet en militär garnison och destilleriet låg i malpåse som så många andra.
- 1950 Ian Hunter former D. Johnston & Company
- 1954 Innan Ian Hunter går bort testamenterar han allt till Elisabeth ”Bessie” Williamson, som tidigare var Ian Hunters assistent och sekreterare då han anser att hon är den enda som kan underhålla och utveckla Laphroaigs långa tradition. Hon blir styrelseledamot och verkställande direktör.
- 1967 För att kunna expandera och utvecklas globalt inser ”Bessie” att det behövs stöd från en internationell spelare som kan föra traditionen vidare och har den finansiella styrkan. Således säljs destilleriet till Seager Evans & Company genom Long John Distillery, som redan förvärvat en del av Laphroaig 1962.
- 1968 Antalet pannor ökas från fyra till sex.
- 1972 Bessie Williamson går i pension. Äännu en panna installeras på destilleriet, nu totalt sju st.
- 1975 Whitbread & Co köper Seager Evans (numera Long John International).
- 1989 Whitbread & Co säljs till Allied Distillers.
- 1991 Allied Distillers lanserar Caledonian Malts. Laphroaig är en av de fyra som finns med.
- 1993 En häftig storm blåser bort pagoda taket men det repareras senare.
- 1994 Prins Charles gör Laphroaig till Kunglig hovleverantör. Friends of Laphroaig grundas.
- 1995 En 10-årig cask strength lanseras.
- 1998 Laphroaig får 7 utmärkelser på ” International Wine and Spirit Competition”
- 1999 Laphroaig får 6 utmärkelser på ” International Wine and Spirit Competition”
- 2001 4 000 flaskor av en 40 åring, den äldsta Laphroaig någonsin, släpps.
- 2002 Den legendariska ”Distillery Manager” Iain Henderson går i pension.
- 2004 En ny webbsida för Laphroaig lanseras. Friends of Laphroaig, klubben för alla hängivna Laphroaig älskare, firar 10 år den 30/3 med över 200.000 medlemmar från över 150 länder. En 11-åring lanseras endast för medlemmar även Islay festival 17 även Quarter Cask, en 5-årig Laphroaig som sedan lagrats 7 månader i ”quarter cask” (105 liter), lanseras i en begränsad upplaga endast för medlemmar.
- 2005 Laphroaig Quarter Cask får så bra respons att man lanserar den över hela världen. Destilleriet firar 190 år och för att markera den händelsen lanserars en 19-årig Cask Strength endast till medlemmar i Friends of Laphroaig. Fortune Brands blir ny ägare.
- 2007 En ”vintage” från 1980 (27 år) och en 25-årig släpps.
- 2008 Cairdeas 30 år och Triple Wood (Bourbon fat, quarter cask och oloroso sherry fat) släpps.
- 2009 Laphroaig 18 släpps som ersättare till deras 15-åriga som slutar tillverkas.
Laphroaigs egna malt röks till 50-55 ppm medan den malt man köper in håller en fenolhalt på 40 ppm. I deras standard sortiment ingår Laphroaig 10, Quarter Cask, 18 och 10-årig Cask Strength. För att bli medlem i ”Friends of Laphroaig” behöver du köpa en flaska Laphroaig och registrera koden som finns på flaskan (går bra via deras hemsida) och då ingår även en livstids hyra av en bit mark ”square foot of Islay” i närheten av destilleriet.
Uttalas: ”La-froyg”
Karaktär:
Riktigt kraftfull med rök, sälta, torv och tång
Besök:
Finns besökscenter med butik och ett utbud av whisky, glas, kläder, böcker m.m, destilleriet har guidade turer. som avslutas med en Dram. Guidad tur kostar £3,00 som man får tillbaka vid köp av whisky i besöks centret. Som medlem i ”Friends of Laphroaig” får du en 5cl whisky som ränta för din ”square foot of Islay”, finns även en lounge med tillträde endast för medlemmar i ”Friends of Laphroaig” där man kan sitta och njuta av sin Dram och även leta upp sitt Plot nummer.
Finns också specialturer ”Standard Tutored Tastings”, ”Premium Tutored Tastings” och ”Standard Source, Peat, Malt Experience” (endast vissa månader) samtliga är endst tillgängliga vardagar och bör bokas i förväg.
Adress:
Laphroaig Distillery,
Port Ellen,
Isle of Islay,
Argyll,
PA42 7DU
Tel: +44 (0)1496 302418
friends@laphroaig.com
Laphroaig destilleri på karta >>> | Laphroaig destilleri street view>>> |