Whiskytyper

Det som är gemensamt för all typ av whisky är att det är ett destillat gjort av säd, jäst och vatten och sedan lagrats i ekfat under viss tidsperiod. Resultatet är en dryck med hög alkoholhalt som kallas Whisky och som stavas med”e”, Whiskey, när den kommer från Amerika eller Irland. I Skottland kommer ordet whisky från gaeliska ”Uisge beatha” vilket betyder livets vatten.

Distillery

Här nedan finns ett antal olika typer av whisky där jag försökt bena ut skillnaderna mellan dem.

Skotsk Whisky

För att få kallas ”Scotch whisky” enl. lag måste whiskyn tillverkas i Skottland av mältat korn eller annat sädesslag, destilleras till en alkoholhalt av max 94,8 volymprocent, lagras på ekfat i minst 3 år som rymmer max 700 liter och vid buteljering måste whiskyn ha en alkoholhalt på minst 40%. Varje år dunstar cirka 2% genom träet i ekfaten. Denna avdunstning kallas ”The Angels’ share” i Skottland.

Malt Whisky

Består till 100% av mältat korn och får inte innehålla något annat sädesslag. Denna typ av whisky är både dyrare och exklusivare är blended whisky.

Single Malt Whisky

100% malt whisky från endast ett destilleri som vanligtvis består den av en blandning från olika fat med olika alkoholstyrka, ev. olika lagringstid. Denna process kallas för ”vatting” och ger whiskyn samma karaktär år från år eftersom innehållet i dom enskilda faten kan variera avsevärt mellan olika fat. Vid blandningen (vatting) av whisky med olika lagringstider är det bara den yngsta whiskyns ålder som får anges på flaskans etikett. ex. om man blandar 10-årig och 25-årig whisky får det endast stå 10-årig på flaskan. Vanligtvis destilleras single malt i så kallade pot stills, kupolformade kopparpannor även om det inte är ett krav men gör att whiskyn blir komplexare och man får med mer av smak och doft ämnen. Whiskyn lagras vanligtvis i bourbon fat och/eller sherryfat. Destilleras vanligtvis 2 ggr. men även ”tripple distilled” (3ggr.) förekommer. Vanligtvis ligger alkoholhalten mellan 65 och 70 volymprocent efter destillation. Det finns ett flertal olika varianter av single malt beroende på lagring och buteljering som finns mer förklarade under whisky etiketter.

Grain Whisky

Grainwhisky (sädeswhisky) tillverkas normalt av majs, vete, råg, omältat/mältat korn. Minst 20% består av korn då den innehåller viktiga enzymer som behövs för att stärkelsen ska omvandlas till socker som sedermera omvandlas till alkohol. Grain whisky destilleras i så kallade kolonpannor (Coffey panna) som är mycket snabbare och effektivare än pot stills eftersom man kan destillera kontinuerligt och den levererar en renare och väsentligt billigare whisky. Grain whisky är den ”enkla” spriten och produceras i huvudsak för att utgöra en bas i blended whisky. Den är spritig och inte särskilt smakrik, men efter en längre tid på fat så blir den oftast en whisky fylld med vanilj och frukt i smaken.

Kolonnpannan uppfanns 1831 av irländaren Aeneas Coffey. Destillerier som tillverkar grain whisky är stora fabriker och inte ens nära de ofta pittoreska maltdestillerierna. Grain whisky mognar mycket snabbare än maltwhisky.

Blended WhiskyChivas

Blended är som namnet antyder en blandad whisky där blandningen oftast består av malt whisky och grain whisky. Andelen malt whisky kan variera men ju högre andel maltwhisky desto bättre kvalitet, blended whisky med mer än 40% maltwhisky brukar ofta kallas för ”luxury blend”. Det är inte alls ovanligt att det kan ingå upp till 50 olika sorter maltwhisky från olika destillerier. Normalt innehåller en blended ca 2-3 grainsorter och 15-35 maltsorter, exakt vilka proportioner och sorter som ett visst märke innehåller är väl bevarade hemligheter. Efter blandning lagras whiskyn en kortare tid igen på ekfat för att gifta sig. Blended whisky uppfanns av Andrew P. Usher under 1860 talet. Den blev snabbt populär då den var billigare och enklare att hålla en jämn kvalité på. Dessutom var whisky på den tiden väldigt rökig och att blanda med en mildare grain whisky tilltalade fler. Cirka 95 % av all whisky som säljs i världen idag är blended. Lagringstiden brukar vara fem år, men äldre varianter förekommer.

Vatted malt (pure malt) eller blended malt

Är en blandning av malt whisky från olika destillerier gjord för att få fram en speciell karaktär. Efter blandning får den ligga och ”gifta ihop sig” (marrying) innan den buteljeras. Är en väldigt liten del av den totala whisky konsumtionen vilket betyder att det finns väldigt begränsat med utgåvor.

Pure Pot Still

Irländsk whiskyvariant som funnits länge, där man använder stor del omältat korn blandat med mältat korn som destilleras i pot stills, samma som används i Skottland. Har varit vanligt att whiskyn trippeldestilleras men numera förekommer att den bara är destillerad två gånger. Ofta orökt, även andra sädesslag används.

Straight Whiskey

För att få kallas ”straight” whiskey gäller att den måste innehålla minst 51% av ett enda sädesslag ( straight=ren). Alkoholhalten får inte överstiga 80 volymprocent, ska lagrats i minst 2 år på nya ekfat, som har kolats på insidan (faten rostas över öppen eld). Får inte innehålla tillsatser av färgämnen och vid buteljering måste alkoholhalten ligga mellan 40 och 62,5 volymprocent. Ofta innehåller dom flesta straight whiskey varianter en viss mängd mältat korn på grund av kornets höga enzymhalt som behövs för omvandling av stärkelsen till socker.

Sour mash=(surmäsk) används för att behålla samma jästkultur mellan dom olika jäsningarna där ny mäsk blandas med en del av den överblivna mäsken från föregående destillation. Denna variant anses ge bättre kvalitet och är vanligast.

Sweet mash= man blandar ny mäsk till varje ny destillation.

Straight bourbonJim Beam

Måste bestå av minst 51% och högst 80% majs, resten är en blandning av omältat, mältat korn, vete eller råg. Lagringstiden måste vara minst 2 år på nya fat av rostad amerikansk ek och om lagringstiden är kortare än 4 år måste det anges på etiketten.

Bourbon är betydligt sötare än de tidigare uppräknade whiskysorterna, vilket beror på den stora delen majs. Bourbon tillverkas vanligast i USA och namnet kommer av att den från början gjordes i Bourbon County, Kentucky.

Straight Tennessee (bourbon)

Består numera i regel av minst 51% majs, men det är inte tvunget att vara majs enl. lagbestämmelserna. Vad som gör denna whiskey speciell är att den filtreras genom ett 3m tjockt lager träkol av sockerlönn innan den tappas på fat. Denna process kallas charcoal mellowing eller ”Lincoln County Process”.

Straight Rye

Består av minst 51 procent råg, var länge den vanligaste whiskysorten i USA men blev senare bortträngd av bourbon. Största delen av Rye produceras nu i Indiana och Kentucky, endast en mindre del av Rye Whiskey buteljeras som egen sort, det mesta går till att blanda och smaksätta annan whiskey.

Tillverkas i USA och Kanada. Liksom Bourbon måste Rye lagras på kolade nytillverkade ekfat.

Straight Wheat

Wheat whiskey måste utgöras av 51% vete och är mycket sällsynt.

Straight Corn

Corn whiskey uppstod på grund av överskott på majs och kan ses som en föregångare till dagens bourbon. Som straight bourbon men måste innehålla minst 80 procent majs och behöver inte lagras men om det lagras ska det vara på använda bourbonfat eller icke brända nya (un-charred) ekfat.

Bottled in bond

Innebär att whiskeyn kommer från ett och samma destilleri samt att den lagrats under översikt av staten och tappats i flaska på plats. Detta var tidigare tillbaka en viktig kvalitets stämpel som säkerställde att whiskeyn var tillverkad efter dom av staten stipulerade regler som gällde för Amerikansk Whiskey och denna variant blev ofta kallad för ”the good stuff”.