Resa till Speyside 2013

Vi som var med på resan: Kjell, Ove, Bengt och Rikard A.

Onsdag 24/4.

Vi tar flyget från Skavsta 17.40 och landar 18.45 i Edinburgh, glider snabbt igenom passkontrollen och hämtar ut våra 3 incheckade väskor. Till Avis som bara ligger några minuters gångväg från terminalen där vi hämtar ut hyrbilen, en Peugeot 207…men inte vill vi ha en Peugeot så vi lägger till några kronor och får en Audi A3 Diesel.

Vi tar M90 norrut och efter vi passerat ”Forth Road Bridge” gör vi ett stopp vid ASDA i Halbeath där vi bunkrar lite frukost till närmaste dagarna. Blir även några öl och whisky såklart (Glenlivet 15 French Oak och Balvenie 12 Doubble Wood). Innan vi fortsätter M90 mot Perth blir det en macka med tillhörande dryck (läs öl). Efter Perth blir det A9 mot Inverness för att senare ta A95 mot Dufftown, vi gör ett kort stopp på vägen o sträcker på benen samt en liten styrketår :). Nu går det genast lättare och vips är vi i Dufftown som vi snabbt passerar och några minuter senare är vi framme vid Moray Cottage där vi ska bo. Ytterbelysningen är på och dörren öppen så det är bara att kliva in. En snabb rundtur i huset för att fördela sovrummen och få på värmen för det är rätt kallt i huset.

En brasa, en öl o whisky sen blir det god natt.

Torsdag 25/4.

Frukost klockan 8 med bacon, bönor, stekt ägg (från Moray Cottage egna höns).

Finns 2 boenden som man kan hyra och vi har hyrt den större ”Mill Cottage” som är den vänstra delen.

Några som är fulla av förväntan och snart även av Whisky…

In till Dufftown där vi stannar vid Mortlach, Dufftown och det som finns kvar av Pittyvaich för att ta några kort.

Ett obligatoriskt stopp vid The Whisky shop, utbudet är bra men det är ganska dyrt så det blir inget köp.

Åker vidare mot Craigellachie där det blir några kort på destilleriet, sen till The Speyside Cooperage där vi gör ett stopp.

Dom har en trevlig shop med riktigt mysigt café men sen var det slut på det roliga då kaffet som vi beställer in visar sig vara Skottlands blaskigaste!

Gott om fat är det.

Vi åker vidare mot Glenfarclas.

När vi kommer in i Glenfarclas shop där det är byst med folk som visar sig vara en busslast med amerikaner som vill lära sig om riktig whisky… som tur är ska dom precis iväg på en destilleritur så det blir alldeles tomt inom några minuter.

Damerna som står i butiken välkomnar oss och undrar om vi vill prova en dram av deras 10-åring! vilken fråga ladies, fyra leende killar är svar nog!

Vi sätter oss i deras dram room o njuter av whiskyn.

Efter avslutad dram kollar vi runt i shopen och alla fastnar för ett whiskyglas med bara deras logga på, efter en stunds letande hittar de bara ett glas bakom disken. En av damerna säger hon ska gå ner i lagret o se om det finns några fler. Under tiden blir vi erbjudna att smaka deras 15-åring! Men inte ska väl vi…jo det är precis vad vi ska. Den är riktigt bra och vilken tur man har en oöppnad hemma…
Efter en stund kommer damen tillbaka med 4 glas !! Yes! Vi bokar en destilleritur till fredag 13.00 samtidigt får vi tips av damen på Glenfarclas att om vi vill köpa whisky billigt så ska vi åka till Cost Cutter i Dufftown, lite oväntat tips men tack för den!!

Trevligt ställe Glenfarclas!

Åker till Glenallachie där det blir några kort.

Även några kort på Daliuane.

Börjar kurra i magen så det blir Aberlour och The Mash Tun för en liten macka innan den inbokade turen ”The Aberlour Experience” som är en destilleritur med provning på Aberlour Distillery.

Vi beställer en öl och en enkel macka tror vi, eftersom vi har en tid att passa frågar vi om dom hinner få fram maten i tid och det ska inte vara några problem säger dom men tusan vilken tid det tar för en enkel macka, vad håller dom på med!
När väl maten kommer in är det inte bara en enkel macka utan en rejäl baguette med fyllning, strips o sallad, perfekt om man hade haft gott om tid att njuta av maten… blir till att äta nu, vi nästan kastar i oss maten.

Blir full sula till Aberlour och det är bara oss dom väntar på!

Först en tur i destilleriet.

Aberlours pannor.

Efter destillerituren blir det en provning av 5 whisky och olagrad sprit direkt från pannan. Aberlour burbon Cask 16, Sherry Cask 16, Aberlour 10, 16-åriga och A bhunah.

Vi får en guidning i smak och doft av dom olika whiskyn vi har framför oss. Som chaufför blir det bara en liten sipp av varje glas men rutinerad som man är plockar man fram sina småflaskor att fylla upp resterande droppar med.

Skål o tack för nästa!

Finns möjlighet att fylla sin egna flaska efter provningen vilket alla gör (Benke tar givetvis 2 stycken) finns Sherry alt. Bourbon Cask att välja på (samma som på provningen) alla väljer Sherry Cask som var superb!
Kjell o Rickard köper även en 12 årig Sherry Cask.

Här fylls det på för fulla muggar.

Benke klistrar på etikett.

Krävs ett genuint handlag.

Vi hänger kvar en stund i shopen o kollar utbudet, blir köp av några glas innan vi är nöjda.
Vi åker tillbaka till Dufftown o kollar upp whiskyutbudet på Cost Cutter som damen på Glenfarclas tipsade om, Riktigt bra priser visar det sig.

Blir Stuart Arms och varsin Innis o Aberlour 12 Cask som är bra men kanske lite för ekig, vi hinner även prova en Balvenie 17 Doubble Wood och Balvenie 17 Peat Cask men ingen av dessa imponerar direkt. Några ”glas” senare glider Benke ut och vi kommer strax efter.

En ”fasant” på väg mot stugan.

Framme vid stugan blir det kaffe o Fionas hembakade kaka som vi fick vid ankomst, det som blir över av kakan åker ut till fåglarna.

Blir Whisky och mer kaffe, Kjell plockar fram småflaskorna från Aberlour och njuter, mullimums.

Blir några öl o Hot macks !!

Går ut och kollar omgivningen.

För att inte torka ut helt har vi med oss lite gottigott.

Tänder en brasa, sitter tysta o säger inget…var väl ingen som trodde på.

Fredag 26/4

Här laddas det igen med rejäl skotsk frukost vid 8 hugget för att hinna med dagens aktiviteter. Idag är det Rikards tur att ratta bilen så idag ska det drickas whisky o skrålas i bilen.

Vi svänger förbi Glendullan och tar lite foton, blir även en tur till numera nerlagda Parkmore.

Åker vidare till Cragganmore och glider in i deras visitor center.

Vi blir varmt välkomnade och snabbt erbjudna att prova whisky.

6 pund i småmynt och damen frågar: ”Is he scottish”

Kjell o Benke hoppar på en 3 sorters provning för 6 pund där vi får välja en äldre Cask whisky och 2 standard whisky. Benke väljer Cragganmore 21 Cask, Clynelish 14 och Stratmill 12. Kjell väljer Benrinnes 23 Cask, Glen Elgin 12 och Linkwood 12. Benrinnes är mörk i färgen och mycket smak av lång lagring på sherryfat, riktigt god nästan så man blir sugen på köp! Annars är det väl ingen som imponerar, Cragganmore 21 är okej men inte mer, övriga neeej inget som passar idag. Ove hoppar provning då en halsbränna pockar på.

Ja vad doftar det här då.

Vi surrar runt med damerna o de undrar om vi är medlemmar i friends of Classic malt vilket vi är men ingen av oss har med den lilla sketna boken som man tydligen ska ha med sig för att få en stämpel i och för besväret få en dram!!
Vi nämner att vi köpte Cragganmore 14 friends of classic malt för några år sedan och damen verkar tycka att den är lite exklusiv, hon har inte själv smakat den men nämner att några killar på destilleriet fick möjlighet att prova den strax innan en jul och dom tyckte den var fantastisk. I bakgrunden hör jag Ove kommentera ”sen var den julen förstörd” lite svårt att hålla mig för skratt men han har ju rätt! För ska vi vara ärliga så var den inte alls bra.

Vi åker till Porters Lodge o fotar lite.

Stannar till vid Tomintoul Distillery och fotar.

Ett stopp vid Jessies well för att fylla på lite vatten till kommande whisky drickande.

Vidare till Tomintoul Whisky Castle där vi blir mottagna av Mike som håller låda och delar ut whisky smakprover hej vilt till alla i butiken (My man!). Han undrar vad vi är intresserade av och hinner knappt lyssna klart på oss innan han tvingar på oss en Mortlach Cask Strenght från Gordon Macphail men buteljerad för Whisky Castle, den är mycket bra och givetvis tar han sig själv en skvätt.

Snart nog tar Mike fram Whisky Castles utgåva av Glenrothes 17 Cask Strength som är otroligt mycket sherry i men lite väl ekig i vår smak. Mike ger sig inte utan ska hitta något som vi blir nöjda med så han plockar fram en Glenburgie Cask Strength från Gordon Macphail som vi verkligen fastnar för och köper in till klubben. Och bäst av allt är att Benke betalar. Alltid trevligt att komma till Tomintoul Whisky Castle och höra Mikes tugg!

Vi tar sats mot Glenfarclas då vi bokat en tur 13.00 men vi har missbedömt tiden lite så vi blir en kvart sena även om Rikard gör sitt bästa bakom ratten…
Så tyvärr kommer vi försent och missar destillerituren men vi blir erbjudna en 10 minuter snabbtur med en av damerna i besökscentret pronto. Och det är taget, vi hinner se det viktigaste och fota lite.

Glada grabbar.

Efter turen blir det en Glenfarclas 10 i deras dram room. Börjar bli bra stämning i bilen på hemvägen, skönt att slippa köra :o.

Vi åker till Packhorse bridge.

Åker förbi Croft inn och dom har tyvärr stängt för dagen men utsikten är det inget fel på.

Allt-a-Bhainne.

Det bär av till Dufftown och Stewart arms.

Blir en Pint kall John Smith

Vi beställer in Haggis med tillbehör, ja inte Benke förstås som tar en burgare, haggisen är jättegod!
Blir några Whisky också, Dalmore 15, Mortlach 21, Balvenie Caribean Cask, Benriach 15 rum cask. 

Vi drar vidare till The Royal Oak o provar Glenfarclas 25, 30 och Glen Moray 16, båda Glenfarclas är bra men 30:an snäppet bättre. Glen Moray går helt bort. Blir även en Benromach 10 som är riktigt bra. Ove O Benke tar en Cairngorms Black Gold stout.

Vi går in på co-operative och handlar lite förnödenheter där vi även träffar Fiona som tydligen är vår hyresvärdinna och det är första gången vi träffar henne, lite lustigt för det är hon som kommer fram och frågar om vi kommer från Sverige och om vi möjligtvis bor på Moray cottage…

Vi åker ner till Glenfiddich.

En snabbtur i shopen men inget av intresse och tyvärr är cafét stängt.

Åker till Cost Cutter o handlar en Glenburgie 10 som är helt ok med lite vatten i och brinner gör den också.

Väl tillbaka i stugan blir det öl, whisky och hot macks igen!!

En obligatorisk brasa blir det, Fiona kommer även förbi med mer ägg en grill, tändvätska och grillkol till morgondagens grillfest, vi tackar!

Snön faller och snart vi också.

Lördag 27/4.

Snöar på morgonen så pass att det blir vitt på marken men det smälter när solen kommer fram. Efter Frukost bär det av mot Glendronach bara några grader när vi åker och lite snö på vägen på dom högst belägna partierna.

Blir en liten besvikelse då Glendronach har stängt för dagen trots att vi kollat upp det innan.

Vi åker tillbaka till Huntly och går in på Tesco för att handla lite frukost och mat till kvällens grillfest. Vi hittar även fullstora (75cl) Innis o Gunn som vi bara måste ha…nu!

Blir öl på vägen tillbaka o ett jädra kackel i baksätet…

Jag har aldrig sett en sån stor!

Fruktansvärt fint!

Glenlivet here we come.

Vi går och tittar på tunnan som Benke har sitt namn inskrivet 2 ggr på. När man köpte en speciell utgåva från Glenlivet var man med i lottningen om att få sitt namn inristat i tunnan som whiskyn lagrats på. Benke köpte 2 flaskor och karln lyckas komma med vid lottningen 2 ggr!!

Få förunnat!

Blir en tur i destilleriet

Även en titt i lagerhuset, doftar underbart!

Nice view.

Blir en dram efter turen, vi får välja på Glenlivet 12, 15 FO och deras 18-åring alla tar 18-åringen. Benke får även ett smakprov av Glenlivet Burbon Cask (18) som man kan buteljera själv men den är för ekig så njeet den faller inte nån av oss i smaken.

Vi får testa en Cellar Collection 1983 (20 år) French Oak som är mycket bra! Blir nog till att köpa en…

Sååå nice!

Görmer!

Sen får vi möjlighet att gå upp till the library som members av the guardians.

Väl uppe får vi varsin dram av en Founders reserve från 1973 så jäkla bra, helt underbar!! A true moment of life. 

En av dom bästa whisky jag någonsin provat!

Måste säga att man blir väldigt väl omhändertagen på Glenlivet och man får även möjlighet att prova en rad olika whisky efter destillerituren förutom de som ingår i turen! Rekommenderas starkt.

Glider vidare förbi Croft Inn som är stängt idag igen.

Blir Dufftown för att kolla nåt matställe 

Hoppar in på coffe shop men dom har dåligt med mat men 2 pund för att pissa vill dom ha.

Blir Fife Arms för en pint Guiness som är den äckligaste vi någonsin druckit en väldigt konstig bismak som vi inte känner igen…och inte vill känna igen! Blir en Daliuane 16 som är helt okej och en Balvenie 15 single Barrel nja…

Blir Glenfiddich coffe shop (äntligen gott kaffe) o en whisky fruitcake som är god och en monkey shoulder, helt okej.

Till Cost Cutter o köper några öl o lite bröd.

5 minuter och en öl innan grillen ska igång.

Grilltajm.

Skål!

Blir vitt vin till fördrink som vi fick av Fiona, surt som satan. 

Cilliron steak, stekt sparris, färskpotatis i ugn med vitlök o lite vitlökssmör mums.

l whisky o brasa o tjat om Fionas ägg.

Söndag  28/4.

Frukost i vanlig ordning vid 8, Rikards dag att köra. En tur till Macallan men intresset är svalt så det blir ett kort stopp.

Cardhu.

GlenRothes

Benriach

Åker även förbi Craigellachie Hotel och Highlander Inn men då det är stängt blir det Dufftown och Cost Cuter där vi köper Glenfarclas 30 för £102! Glider vidare till Glenlivet.

Vi är lite tidiga så dom har inte hunnit öppna än, klart man ska va först.

Inhandlar lite glas i shopen.

Tar en kaffe o macka i deras café. 

Verkar vara nån veteranbilsträff för dagen.

Mot Tomintoul och Whisky Castle.

Vid Tomintoul Whisky Castle köper Rikard 2 olika utgåvor av Kilchoman, Kjell Köper en Glendronach från 1993, vi vill köpa med oss en flaska och Mike låter oss provsmaka en Caol Ila whisky castles utgåva, en Ballantruan 10, Bennrinnes 12, Daliuane, Ove greppar en Auchentoshan tree wood men blir snabbt kommenterad av Mike som säger Cats do better…så det är bara att ställa tillbaka… slutligen fastnar vi för en Liddlesdale som vi slår till på, riktigt bra whisky. Blir även nåra Sheepshaggers!

Riktigt smaskig! Sicken tur man inte kör idag…

Blir några stänkare i bilen.

Åker till Aberlour och handlar mat för kvällen på co-operative, vi lyckas åka åt fel håll så vi får vända tillbaka mot Aberlour distillery där vi köper några glas och tröjor.

Nu styr vi kosan mot Craigellachie där vi går in på hotellet som egentligen är stängt men vi får komma in i deras Whisky room och fota lite…

Kan man snacka om whiskyrum!

Vi går tvärs över gatan till Highlander Inn där det blir Öl o Whisky.

Dessa whisky hinner vi med att prova (Benriach highlander inn, Longmorn 15, Lagavulin 12, Glendronach 12, Glenfiddich rich oak, Auchentoshan three wood, Tamdhu Liquid sun).

Vi åker hem till stugan o Fiona kommer med färska ägg, blir kaffe o chokladkaka.

Stekt kött med Stilton, potatis i ugn o sparris.

En Sheepshaggers sitter fint.

Efter maten blir det packning av väskorna som ska checkas in, vi flyttar runt i våra 3 väskor och hamnar till slut på 14,9 kg av 15 på två av väskorna och knappt 14 på den sista, Kanon! Kvällen avslutas med en brasa.

Måndag 29/5.

Dagen för hemfärd, vi gör slut på det mesta till frukost (av maten alltså) och plockar undan alla tomflaskor o lite skräp som vi tar med oss o slänger, stannar till och gör upp våra skulder med Robert o Fiona för alla ägginköp och tackar för oss, väldigt trevligt boende som kan rekommenderas. Glider vidare mot Tomintoul men kommer på att vi måste nog tanka innan vi kommer för långt ut i obygden, blir en liten omväg ner till Aberlour och påfyllning av diesel…

Åker the old millitary road igenom Cairngorms nationalpark, tar lite längre tid men väl värt det.

Vidare ner mot Braemar.

Stannar till i Braemar och tar något att äta o en kopp kaffe.

Vi åker vidare mot Blair Athol och tittar in i deras VC men blir en kort sejour.

Mot Edinburgh flygplats, tankar upp bilen strax innan flygplatsen, lämnar bilen o några kvarvarande öl slinker ner på väg mot terminalen, checkar in bagaget och en snabbkoll i taxfree.
Hinner med en burgare o öl innan ombordstigning, hemma vid ca, 20.30.