Whiskyprovning 11/6

Whiskysniffare: Henke, Ove, Kjell, Rikard A.

Värd: Benke

Mat: Entrecote,  potatis i ugn med tillbehör

Nu kör vi igång provningen.

 

Dagens tema är nyöppnat.

 

I vanlig ordning börjar vi med doft & smaknoter sen poängbedömning och därefter gissar vi på olika destillerier.

Här kommer våra doft och smaknoteringar samt poängbedömning.

1. Doftar romrussin, fikon o mörkt… I smaken är det pepprigt, fikon, torkad frukt, choklad o lakrits. Bra fyllighet och smakerna hänger kvar ganska länge.
Poängen blir: 89

2. Nu är det rök typ bränd bakelit, i smaken är röken tydlig och drar åt bränt kol, viss sötma finns också. God fyllighet , lång eftersmak dock något kortare än första whiskyn.
Poängen blir 88

3. Här är det tydlig doft av smörkola, vanilj, lite stickig vilket tyder på ganska alkoholstark samt en frukt körsbär. I smaken hittar vi läder, russin,o en pepprighet. Bra fyllighet väldigt lång eftersmak och mer ekbeska.
Poängen blir 90

4. En tydlig doft av frukt, gröna äpplen inget mer. I smaken kommer frukten men även en pepprighet och sherry. Känns fyllig men inte lika lång eftersmak som de tidigare.
Poängen blir 88

5. Något mysko doft (udda) som är svår att sätta fingret på, smör, lite unket o pappersklister. Känns tunn i smaken och inte så mycket smak alls. Lite tunn munkänsla och något kort eftersmak.
Poängen blir 82,5

6. Här doftar det rök åt det mer delikata hållet, ganska balanserad rökdoft, bacon o lite stickig, säkert alkoholstark. I munnen är det rök, bacon o viss sötma. Bra balans o röken är inte för dominant. Bra fyllighet o lång eftersmak, viss ekighet på slutet.
Poängen blir 90

Och här är den rätta raden:
1. Nadurra Oloroso 60,3%
2. Bunnahabhain Moine PX finish 14y 53,2%
3. Auchentoshan Distillery Cask 59,6%
4. Hazelburn handfilled 57,9%
5. High Coast V/M 48%
6. Octomore 60,5%

Kvällens favorit blir glas nummer 3, Auchentoshan Distillery Cask 59,6% även om den har samma poäng som glas 6.

Efter maten blir det kaffe och efterrätt samt lite gott att dricka.