Whiskyprovning 13/4 2019

Whiskysniffare: Rikard L, Kjell, Rikard A, Ove och Henrik

Värd: Benke

Mat: Entrecote och potatisgratäng.

Laddat o klart.

Lite förtugg o en öl för att öppna smaklökarna.

Då kör vi.

Temat är gott o blandat.

Här kommer våra doft och smaknoteringar och efter gjorda noteringar och poängbedömning börjar gissningarna.

1. Doftar kola, sherry, jod (medicinal), farinsocker, sirap, i munnen sherry och en pepprighet som tar över. Fin munkänsla och sherryn kommer först för att sen försvinna i en pepprighet. Eftersmaken är medellång, all in all en riktigt bra whisky, en personlig favorit.
Poängen blir: 87

2. Doftar frukt av banan o päron, i munnen är det frukt, kraftig pepprighet och tyvärr en svag antydning av spya, spyan finns även kvar i eftersmaken, ganska kort eftersmak.
Poängen blir 84

3. Den här känns ganska stark en tydlig Bourbon doft med typisk dill inslag samt svag doft av lim. Finns dill i smaken också, en viss pepprighet och antydan av lakrits. Smaken lever upp till doften på ett bra sätt, känns fyllig o fin i munnen med viss sötma. Eftersmaken är medellång.
Poängen blir 88

4. Fruktig o maltig i doften, i smaken finns blir malt ännu tydligare med lite sötma, bra balans o fyllighet i munnen. Eftersmaken är kort och inga större fel på whiskyn men den känns lite enkel i denna uppställning.
Poängen blir 82

5. Doftar rök, bränd bakelit och en viss köttighet. I smaken är det också rök, sälta o lakrits. I munnen känns whiskyn som röka cigarr, eftersmaken är lång och röken hänger kvar länge, viss sötma kommer efteråt, känns lite tunnare med vatten.
Poängen blir 89,5

6. Doftar rök, köttighet, jod, jordkällare, dyngstack och blött trä. Rök och åter rök i smaken samt jod, väldigt fyllig. Lååång eftersmak med rök o viss pepprighet.
Poängen blir 90,5

Och här är den rätta raden.
1. Springbank 12 CS 54,6%
2. Aberlour Casg Annamh 48%
3. Paul John Classic 55,2%
4. Glenrothes Peated Cask 40%
5. Ardbeg Twenty Something (23) 46,3%
6. Octomore 167 Private cask 60,5%

Kvällens favorit blir glas nummer 6, Octomore 167 Private cask 60,5%.

Smakade mycket bra.

Ett par nöja fatägare!

Gott!!

Gott gott!