Whiskyprovning 14/11 2015

Whiskysniffare: Rikard A, Bengt, Kjell och Ove.

Värd: Bengt.

Mat: Entrecote, hasselbackspotatis, Bernaiesesås och smööör.

Blir en öl innan provningen drar igång!

Mr Can!

Här är det uppladdat för provning.

Innan provningen drar igång slänger Benke in en dark horse och det är mycket doft och smak av äpple i den påminner mer om en Calvados än en whisky.

Nä ni boys nu drar vi igång, skål och trevlig provning!

Vi får inte veta så mycket av Benke men det som ingår i provningen är ingen från klubbens numera utdöende sortiment utan bara whisky från Benkes gömmor. Och här kommer våra doft och smaknoteringar samt en poängbedömning inkastad för dagen!

1. Doftar frukt (äpple) och kryddighet, len o mjuk med svag ek i smaken. Sitter kvar hyggligt bra i gommen med lite ek i eftersmaken och den fyller ganska bra. Lite enkel och slätstruken men trevlig som aperitif.
Poängen blir: 77

2. Här är nog den som doftar bäst av alla, Vanilj, päron, banan, dill och påtaglig doft av kola! I smaken kommer dillen men tyvärr tar eken över lite för mycket och framstår som lite spritig vilket är synd. Munkänslan är bra och den känns fyllig, dillen hänger kvar men eken trummar in och tar överhand, tyvärr.
Poängen blir 83.

3. Svag rök med inslag av lim, lite parfym/blommighet. I smaken hittar vi choklad och rök, fyller bra i munnen och känns hyggligt stark, svag rök hinner ikapp chokladen på slutet.
Poängen blir 84.

4. Doftar frukt, sherry och svag rök sen kommer även läder och mögelost! Känns söt och chokladen kommer in efter ett tag. Upplevs som fyllig men den är lite för spritig tyvärr annars är den riktigt bra!
Poängen blir 82.

5. Här har vi en till som doftar riktigt bra, kola, dill och russin, i smaken sitter smörkolan som en fläskläpp. Det finns även en svag doft av gummi, ganska stark historia det här! Riktigt fyllig, trevlig i munnen och den hänger kvar länge länge, dock kan den upplevas som lite enkel.
Poängen blir 90.

6. Här kommer en rökare som doftar stekt bacon och smakar ännu mer rök och lite bränd bakelit. Väldigt fyllig och röken hänger kvar länge som alltid, dock ganska enkel.
Poängen blir 87.

Jaha vad säger vi om detta, som vanligt inte lätt men 6:an är en Islay är vi säkra på och vi gissar på Caol Ila men det visar sig vara en Bunnahabhain. Dom andra blir mer svävande gissningar och ingen som sitter rätt. Som sagt är det näst intill omöjligt att pricka rätt om man inte har några att välja på. Vad gäller kvällen bästa blir det 5:an som faller alla på läppen, riktigt bra!

Och här är den rätta raden.

1. Cragganmore 14 (specialutgåva för friends of classic malt) 40%
2. Glenmorangie Tusail 46%
3. Highland Park Thor (16) 52,1%
4. Springbank Sherrywood 17, 52,3%
5. Glenlivet Nadurra Olroso Wood 60,3%
6. Bunnahabhain Ceobanach 46,3%

Kvällens favorit blir Glenlivet Nadurra Olroso Wood

Efter maten blir det en Zacapa till kaffet.

Och visst blir det några smuttar ur Benkes whiskyförråd innan kvällen är slut.