Whiskyprovning 14/3 2015

Whiskysniffare: Rikard A, Bengt, Kjell och Ove.

Värd: Kjell

Mat: Viltgryta, potatis och Broccoli.

En Fat Tire sitter fint i solen!

Då var det provning, skål och välkomna!

I dag är det Sherrylagrad whisky i provningen och alla kommer från Skottland och vi börjar med att förutsättningslöst sniffa och smaka oss igenom alla 6 sorter.

Så här tyckte vi det doftade och smakade:

1. Doftar mycket frukt, gröna äpplen och sherry. Viss ekighet i smaken, ganska len men lite flat, relativt kort eftersmak. Bra munkänsla, kort i eftersmaken men totalt sett bra!

2. Här var det sherry, russin, fruktkaka, kola och vanillinsocker. Sherry i smaken men tyvärr tar eken över lite för mycket och hänger kvar länge i munnen. Hade det inte varit för eken som tar överhand kunde den va riktigt bra.

3. Hoppsan vilken finkeldoft som direkt kommer här…bådar inte alls bra! Viss sherry hittar vi, även damm…lite stickig och unken, cykelslang eller klockren Nolato Sunnex som Ove bestämt hävdar. I smaken hittar vi mörk choklad, frukt o sherry, ganska kort i eftersmaken. Men alldeles för mycket finkeldoft så det blir genomgående bottenbetyg! (jag börjar snart nog fundera på hur man ska bli av med denna pava…)

4. Här är det sherry, dill, godis, russin och smör i doften. väldigt fyllig i smaken lite choklad dyker upp och upplevs som lite oljig. Kraftfull och lång eftersmak, klart bra whisky!

5. Sablar, nu är det riktig sherrybomb, kola, fudge, mörk sirap och frukt. Känner tydlig sherry i smaken även läder, torkad frukt och choklad, lite söt. Eftersmaken finns kvar hur länge som helst, grymt bra whisky!

6. Väldigt tydlig dill och även vanilj och fudge hittar vi, dill och sherry i smaken och smakerna hänger kvar länge. Ganska kraftig och fyllig.

För att underlätta något får alla veta vilka 6 whisky som ingår i dagens uppställning: Glendronach 18, Glenburgie 17, Tobermory 15, Benriach 12, Dailuaine 16 och Macallan 12. Vi är inte överens om alla men Rikard lyckas faktiskt pricka in alla på rätt plats, bra där!

Och den rätta raden är.

1. Dailuaine 16 43%
2. Macallan 12 40%
3. Tobermory 15 46,3%
4. BenRiach 12 Sherrywood 46%
5. Glendronach 18 Cask 53,7%
6. Glenburgie 17 59,8%

Kvällens favorit blir Glendronach 18 Cask

Gott med sherrylagrad whisky även om det finns bottennapp som Tobermory. För mig så faller en whisky med så pass tydlig finkel doft bort helt och hållet!

En Tobermory till, tack…tror jag inte Ove säger utan förr att den flaska kan du stoppa någonstans…

En liten Glenlivet Guardians Chapter sitter fint!

Och här åker folien av på Benkes Bunnahabhain ceobanach som smakar riktigt bra!

Efter mat och efterrätt kollar vi på kort från våra Skottlandsresor.