Whiskyprovning 15/1 2011

Whiskysniffare: Micke, Kent, Bengt, Rikard L, Rikard A, Ove, Kjell

Mat: Pannbiff med lök, potatis.

Provning hos Micke blir en blindprovning med några whisky som vi har i klubben samt några som Micke petat in för att göra det lite mer spännande. Rikard A. deltar för första gången och kommer även med som ordinarie sniffare. Vi provar 6+1 olika typer och Micke har skrivit ner vad dom olika förväntas dofta och smaka enl. tillverkarna.

Det ser ut enl. följande:

1. Vit peppar, rökt bacon, plåster, flip flop tofflor på stranden med en stor nypa salt och en portion chilli och lakrits.

2. Sälta, oljig, rök med inslag av tång och lååång eftersmak.

3. Elegant, komplex, maltig med fatkaraktär inslag av musselskal, tång, aprikos, choklad, valnötter, honung och viss tjära

4. Komplex med mjölkchoklad, smörkola kombinerad med inslag av mogen persika och apelsin touch, lakrits med viss ek och honung. Lång avslutning med lite creme brulee och en svag ek touch.

5. Doftar malt och rök, kraftig och söt phenol/tjära, kreosot. Avslutningsvis söt med svag tjära med antydan av kryddig rök.

6. Tyvärr saknades någon information om denna.

7. Smakrik, robust med fatkaraktär och inslag av citrusskal, bränt socker och örter.

 

Vi försökte hitta rätt på vad det kunde vara under respektive sort och som vanligt är det inte helt lätt.

 

1. Tror vi kan vara någon Caol Ila eller Bruichladdich ev. Talisker gissar Rikard L. på, ska senare visa sig att Rikard är helt rätt ute. Det är en Fascadale från Adelphi som egentligen är en 10-årig Talisker på 46%.

 

 

 

 

 

2. Vi är ganska säkra på att det är vår Lagavulin 25 och mycket riktigt är det så.

 

 

 

 

 

3. Vi känner inte igen denna som är väldigt maltig till doften och viss ek kan vi hitta även lite aprikos. Visar sig vara Aberfeldy 21 som vi har i klubben.

 

 

 

 

 

4. Svag doft av smörkola och visst ekinslag, vi gissar på Aberlour 18 vilket det också är, tycker inte riktigt att den är lika bra som när vi provade den i Skottland, även om den är bra. Visar sig väl om den blir bättre med tiden.

 

 

 

 

 

5. Detta är en riktig rökbomb och vi hittar både rök och tjära i doften, måste vara en Ardbeg och vi gissar på Ardbeg Supernova men det är Ardbeg 15 (Doglas Laing).

 

 

 

 

 

6. Doftar riktigt bra av smörkola och är väldigt fyllig måste vara Aberlour 15 Sherry Cask (Cask Strength) som vi inhandlade på Aberlour destillery vilket det också är.

 

 

 

 

 

7. Är något helt annat och som någon gissar är det en Rom, en liten luring.

 

Riktigt kul upplägg att försöka hitta dom dofter och smaker som förväntas finnas i dom olika whisky sorterna.

Tyvärr finns inga bilder från denna provning då kameran lämnades hemma.