Whiskyprovning 15/8 2020

Whiskysniffare: Rikard L, Henke, Kjell, Rikard A. och Ove

Värd: Benke

Mat: Entrecote,  potatis i ugn med tillbehör

Vi börjar med en öl och tilltugg i bersån.

Och nu ”down to business”.

Dagens tema är Skottland mot Sverige och det enda vi får veta är att det är 3 whisky från varje land.

Här kommer våra doft och smaknoteringar och efter gjorda noteringar och poängbedömning börjar gissningarna.

1. Doftar dill och frukt, i smaken så är det frukt och dillen finns där men även vanilj o ek kommer fram. Känns len och ganska rund inget som sticker iväg. Bra eftersmak och ganska balanserad, medellång eftersmak och eken avslutar på ett bra sätt. Inte alls dum, inte alla som gillar den men själv tycker jag den är bra.
Poängen blir: 86,5

2. Den här doftar svagt av frukt (äpple), någon säger champis och släckt stearinljus. I smaken är det äpple och påminner även här om champis i eftersmaken kommer en viss sötma och sedan en ekighet. Känns delikat men ganska svaga smaker och den hänger inte kvar så länge i munnen.
Poängen blir 85

3. Nu är vi tillbaka till dill i doften och mogen banan samt lite medicinal. I munnen kommer först dillen därefter en viss kryddighet på lagom nivå och även en sötma. Känns att denna är alkoholstarkare då den ger en bra skjuts i munnen och upplevs som fyllig. I eftersmaken hänger dillen kvar och det är bra kraft och balans, hänger kvar ganska länge och man vill gärna ta en sipp till!
Poängen blir 87

4. Här är det sirap, kola, smör och läder, i smaken är det kola, fikon, sherry och en trevlig nötighet. Känns alkoholstark men otroligt fyllig och sherryn resp. kola slåss om att hänga kvar längst. Smakerna sitter kvar väldig länge i munnen, riktigt jäkla bra om man gillar sherrylagrad och det gör vi.
Poängen blir 90,5

5. Nu är det tydlig rök i näsan och även blött gammalt trä, lite instängd doft något som hängt i en gammal garderob för länge. I smaken påminner det om rökt fisk (Sik) och sen fuktigt trä samt en viss sötma. Känns hyggligt fyllig och eftersmaken är bra och den stannar kvar medellångt.
Poängen blir 87

6. Då var det rök igen i doften men även tobak och gummi som i gummisnodd. I munnen känner vi rök, en sötma och en pepprighet. Pepprigheten finns kvar i eftersmaken och smaken ligger kvar medellångt. Whiskyn känns ganska enkel och inte så komplex.
Poängen blir 88

Och här är den rätta raden:
1. Mackmyra Ten Years 46,1%
2. Springbank 15 46%
3. High Coast The Festival 2020 54,3%
4. Selected Swedes Box Distillery 8 Sherry Hogshead 53,2%
5. Kilchoman Sweden Exclusive Small Batch 47,2%
6. Ardbeg Blaaack  46%

Kvällens favorit blir glas nummer 4, Selected Swedes Box Distillery 8 Sherry Hogshead 53,2%

Vi lyckas pricka 4 av 6 till rätt länder och räknar vi samman poängen så blir resultatet i Landskampen Sverige-Skottland = 264-260

Riktigt kul provning!

Nu ska potatisen in i ugnen.

Och köttet grillas.

Nu smakar det bra med mat!

Efter god mat och ett glas vin blir det äppelpaj till efterrätt och en rom till kaffet.