Whiskyprovning 16/8 2014

Whiskysniffare: Rikard A, Rikard L, Bengt och Kjell.

Värd: Rikard L.

Mat: Grillad fläskytterfile, majs och potatisgratäng (blev visst ingen bild på maten).

Vi börjar med en liten provsmakning av några fylliga starka brunetter!

Vi pratar av oss innan provningen kan börja.

Det blir en B-provning idag säger Rikard mer får vi inte veta utan vi ger oss i kast med de 6 glasen. En bit in på provningen så får vi dock veta att 1 whisky finns med från klubben.

Så här tyckte vi:

1. Doftar bets/lim viss kryddighet, sherry, fruktig närmare bestämt päron ev. mörkare frukt oxå. Smakar sherry viss sötma och ek, bra eftersmak och hänger kvar rätt länge.

2. Doftar vanilj, blött trä, tydligt bourbonfat och dill, riktigt trevlig doft! Viss sötma i smaken men eken tar tyvärr över lite för fort. Sötma i eftersmaken, hänger kvar länge och det finns fortfarande bra smak kvar efter att eken dragit bort. Mycket bra whisky även om smaken kanske inte riktigt lever upp till den underbara doften!

3. Här är det doft av rök, sherry svag doft av svett och senare drar den så klassiska parfym doften in, måste va en Bowmore! Röken finns även i smaken, sherry, läder kanske lite choklad och ja ni vet…parfym. Hyggligt bra eftersmak men tyvärr stör parfymen något.

4. Känns lite ung i doften, gräs, rök, metall och viss kryddighet. Smaken är söt, rökig och inslag av nötter. Fyller ut väldigt bra i munnen och hänger kvar länge.

5. Känns väldigt lätt i doften, medicinal och stall. Smaken är viss sötma, rökighet och lite spritig en viss smak av spya (har tyvärr ingen bättre beskrivning). hyggligt lång eftersmak.

6. Här var det väldig dominans av rök, torvrök inte så mycket mer. I smaken är det rök, viss sälta och röken hänger kvar länge.

Genom lite uteslutningsmetod kommer vi fram till att den whisky som finns med från klubben måste vara Blair Athol och den finns i glas 1. Och vi säkra på att glas 3 måste vara en Bowmore, vi säger Mariner vilket är spot on !! Vi börjar ana att temat är whisky som heter något på B… sen blir det svårare att urskilja övriga men vi är inne lite på Old Ballantruan.

 

Och så här ser den rätta raden ut.

1. Blar Athol
2. Bunnahabhain Darach ur
3. Bowmore 15 Mariner
4. Bunnahabhain Toiteach
5. Old Ballantruan
6. Bunnahabhain
 Cruach Mhona

Kvällens favorit blir nummer 2: Bunnahabhain Darach ur.

Bra provning och man blir ofta överraskad av vissa whiskysorter när man blindprovar! Men nu är det dax att förbereda maten.

Härligt med några solglimtar utöver oss fyra…

Bröderna Clynelish glufsar i sig 🙂

Som efterrätt blir det en lite Romprovning med fyra sorter i glasen.

Så här tyckte vi:

1. Doftar lim lite bränd, spritig. Söt i smaken men lite tunn och på gränsen till blaskig, hittar lite lakrits i eftersmaken.

2. Här finns kokos, vanilj och lite parfym. Smakar lite kokos och ganska söt men fyllig i eftersmaken.

3. Doftar kokos, kola och vanilj samma i smaken och den förvinner undan ganska fort.

4. Här är det mer åt punsch hållet mer ek och kraftigare smak, mer tryck i denna. Är nog denna som vi håller för kvällens bästa!

Rikard A. är säker på att glas 3 är Plantation vilket visar sig va rätt och dom övriga är bara mer eller mindre goda! Rent generellt är det väldigt små variationer mellan dessa och mycket mindre än vad gäller whisky. Sen upplevs Rommen som väldigt söt efter man druckit whisky. Men väldigt trevligt alternativ och en fin cigarr till hade varit mumma!

Allting har ett slut och även denna trevliga kväll.