Whiskyprovning 16/9 2011

Whiskysniffare: Micke, Kent, Rikard L, Rikard A, Kjell, Bengt, Ove

Värd: Kjell

Mat: Italiensk köttfärslimpa, potatis och kantarellsås.

 

 

 

 

 

 

Jaha då sitter vi här igen med 6 glas och innehåll av skiftande kvalitet och smak. Kvällens provning har temat Skottlands regioner d.v.s. en whisky från varje region (Speyside, Lowland, Highland, Islay, Island och Campbeltown). 

Det man får veta är tasting notes för resp, whisky för att sedan klura ut från vilken region whiskyn kommer från, samt att försöka gissa på vilket destilleri det är frågan om, inte helt trivialt… Här nedan är tasting motes för resp. whisky.

1. Doft: Rik maltkaraktär med lagom sötma och inslag av vanilj samt en liten ton av apelsin.
Smak: Toner av amerikansk ek, vanilj och kokosnötter med inslag av mogna plommon.
Avslutning Lång och lätt kryddig eftersmak.

2. Doft: Aromatisk, vanilj, blommor med en ren lite rostad ton. Uppenbart söt med krämig, fräsch citrusdoft.
Smak: Söt, börjar med blommighet. Krispig, mild munkänsla sedan smörig, citrus.
Avslutning: Örtig och lite torr som ett potpurri.

3. Doft: samanflätade aromer av ananas, aprikos och citron.
Smak: Inslag av ek, kryddor, russin och söt vanilj.
Avslutning: Lång kvardröjande, krämig, mjuk.

4. Doft: Rök med torv viss pepprighet.
Smak: Komplex med viss sälta och lite oljighet.
Avslutning:
 Rök, torr sälta, tång och lång eftersmak.

5. Doft: kraftig torvrök med en ton av sälta och viss citrus.
Smak: torkad frukt med rök och tydliga maltinslag, värmande och intensiv, pepprig.
Avslutning: pepprig med en aptitlig sötma. Lång och värmande.

6. Doft: Hö, fuktig mossa och jordig, inslag av tropisk frukt.
Smak: sherry och ek med inslag av mandarin, lime, smörigt korn och vissa inslag av rök och kola
Avslutning: Lång och söt med lite vanilj.

 

 

Viktigt att dricka snyggt också 🙂

 

Vårt omdöme (om vi hade något kvar)

1. Här är vi ganska överens om att det är en Speyside vilket är helt rätt, vanilj, toffé, frukt och lite kryddighet hittar vi och den hänger kvar hygglig i eftersmak. då det finns många Speyside är det ingen som prickar rätt destilleri.

2. Denna är vi också rätt säkra på, en Lowland (och nog är den låg allt), ingen höjdare alls, lite citrus, unken, smör annars blir kommentarerna mest, nej, fy, inge bra. dom flesta tror på Glenkinchie vilket det också är.

3. Nu blir gissningen Campbeltown av nästan samtliga, Citrus, pomerans och otroligt fruktig mycket trevlig, dock försvinner fruktigheten något och kan upplevas lite spritig i munnen! Eftersom gissningen gick till Campbeltown faller valet på Springbank alt. Gengyle.

4. Nu är vi inne på rök och denna spikar vi till Islay vilket det också är. Jordkällare, torv, behaglig rök, smakar mycket och låång eftersmak, klarar sig bäst utan vatten. Flesta tror på Caol Ila någon på Bruichladdich men icke sa nicke, det är Lagavulin 25 som vi provat ett flertal gånger tidigare (hur svårt ska det va)!

5. Borde vara en Island och det gissas på Talisker alt. Scapa och då röksmaken inte är så framträdande är det inte helt lätt men det är en Talisker. Svag torv, viss kryddighet, fadd och spritig, bör ej vattnas. liten besvikelse faktiskt.

6. Finns inte så mycket kvar att välja på utan valet blir Highland, vanilj, toffé, sherry, svag rök, sött och lång eftersmak, we like.

Sammanfattning: regionerna hade vi hyggligt koll på men svårare pricka destillerierna, och en del whisky smakar väldigt olika i förhållande till andra, man tycker att man borde ha lite koll på dom man druckit förut ett flertal gånger men icke, bara att gnugga vidare not nya smaker och dofter.

Nedan har vi rätta svaren.

1. Glenrothes Select reserve (Speyside)
2. Glenkinchie 12 (Lowland)
3. Balblair 97 (Highland)
4. Lagavulin 25 (Islay)
5. Talisker 10 (Island)
6. Springbank 1997 (Campbeltown)

 

 

Nej, skål på er, nu blir det mat på det här.

 

 

Blir lite Laphroaigsmakning efter maten.