Whiskyprovning 18/1 2020

Whiskysniffare: Rikard L, Benke, Henke, Kjell och Ove

Värd: Rikard A.

Mat: Ris, kycklinggryta och sallad.

Dagens tema är världswhisky från länderna Indien, Skottland, New Zealand, Sverige, Danmark och japan varav 4 st är single malt, 1 blended whisky och 1 grain whisky.

Här kommer våra doft och smaknoteringar och efter gjorda noteringar och poängbedömning börjar gissningarna.

1. Doftar godis (skumbanan), fudge, vanilj och i smaken hittar vi frukt, fudge o vanilj. Ganska fyllig och en trevlig beska som kommer in fint, bra eftersmak men inte så lång eftersmak.
Poängen blir: 82

2. Nu är det en söthet, äpple, katrinplommon som i grappa, alternativt russin. I munnen så kommer vi att associera till grappa och även plommon. Fyllig med en maltighet och något längre eftersmak. Funkar bra med lite vatten.
Poängen blir 84

3. Läder o stall med en kryddighet och tyvärr en svag doft av finkel. Smakmässigt har vi stall med en viss rökighet och kryddighet som sprider sig i munnen, ganska alkoholstark och känns lite enkel. Bra munkänsla och stor påverkan av alkoholen. Stalldoften hänger kvar i munnen men eftersmaken är något kortare än whisky nummer 2, mår bra av lite vatten.
Poängen blir 82

4. Kokos, vinäger, kaffe och choklad hittar vi i doften. I munnen kommer kokosen, smörkola, sherry, gummi. Fin fyllighet med lite beska och den hänger kvar länge i munnen, sherryn spelar första fiol här men beskan avslutar fint! Riktigt nice den här gillar vi. Funkar bra med vatten och sherryn blir mer framträdande.
Poängen blir 90

5. Tydlig rök, kakao, bränd bakelit och svag doft av stall. Ganska rund i smaken med viss sötma o fin rök. Känns fyllig och balanserad i munnen men eftersmaken förvinner ganska snabbt, smakar mer hos några av deltagarna. Sötman framträder mer med vatten i glaset.
Poängen blir 87

6. Nu doftar det damsugarpåse… jäst, lösningsmedel/lim o lite vinäger, frukt, viss rökighet och gammalt museum. I munnen känner vi frukt och sen kommer gammalt museum tillbaka. Eftersmaken är inte så lång men ganska komplex med många olika dofter. blir inte bättre med vatten.
Poängen blir 87

Och här är den rätta raden.
1. Nikka Coffey Grain 45%
2. Braunstein Private Collection 52,4%
3. 
Box Private Bottling Hungarian Oak peated 3,5 år 58,6%
4. New Zealand Blended 18 small batch 57,2%
5.
 Arran Machrie Moor Fingals cut sherry cask finish 54,4%
6. Paul John Single Cask Peated 56%

Kvällens favorit blir glas nummer 4, New Zealand Blended 18 small batch 57,2%

Efter lite funderande och bollande hittar vi rätt på 2 länder vilka är glas 4 o 5.

Blir lite funderande och mycket snack.

Jaha vi blir överraskade i vanlig ordning

Efter god mat och ett glas vin blir det efterrätt och en whisky till kaffet.