Whiskyprovning 2/4 2016

Whiskysniffare: Kjell, Bengt och Rikard A.

Värd: Kjell

Mat: Grillad fläskytterfilé, potatisgratäng o lite grönt.

En öl i god ordning innan provning.

Dagens tema är olika fatlagringar för att känna skillnaden hur olika fat påverkar smaken och doften. Samtliga whisky har först legat på bourbonfat för att avslutas på fat som innehållit Sherry, Portvin, Rom, Saturnes, Rödvin och Nya Amerikanska ekfat. Ingen whisky från klubben ingår!

Jaha vad väntar vi på, nu kör vi!

Och här kommer våra doft och smaknoteringar med gissning på vilken fatlagring och en poängbedömning.

1. Doftar vanilj, dill och frukt (persika). I smaken hittar vi mycket dill och lite frukt med bra fyllighet och medellång avslutning. Bra whisky men kanske något enkel då smaken domineras av dill. Blir inte bättre med vatten, vi är ganska säkra på att denna har legat på nya Amerikanska ekfat.
Poängen blir: 84.

2. Här doftar det vanilj och russin, lite söt i smaken med mer russin och bra tryck i denna whisky som känns väldigt fyllig i munnen! Eftersmaken är lite kort med en svag ekighet som dröjer sig kvar, den vinner inte på att vattnas. Här gissar vi på att det är en Romlagrad whisky p.g.a. sötman.
Poängen blir 88.

3. Gröna äpplen, godis (skumgodis med gelé på toppen!), något unken i doften vilket blir tydligare med vatten i. I smaken är det godis, bränd kola och gummi, lite brännande i munnen och känns lite enkel. Kort till medelfyllig och vinner inte på att vattnas. Vi tror denna legat på Saturnesfat.
Poängen blir 85.

4. Äpplen och lite kola hittar vi i doften och mer åt smörkola i smaken, halvfyllig och den sitter långt fram i gommen, vi upplever den lite spritig i smaken och den blir tyvärr lite tråkig och vinner inte på att vattnas. Gissar på att denna legat på rödvinsfat.
Poängen blir 83.

5. Här börjar det med viss unken eller kanske mer instängd doft, lite äpple och svag rök. Men Wow vad den är fyllig i munnen, kraftfull och med väldigt lång eftersmak! Funkar bra att vattna och vi tror denna har lagrats på sherryfat.
Poängen blir 89.

6. Nu är det rök och blåstencil, läder och viss maltighet. I smaken är det dominans av rök och viss parfymighet tyvärr blir känns den lite blaskig med ganska kort eftersmak men ändock rätt trevlig tack vare rökigheten. Funkar bra med några droppar vatten i whiskyn. Vi tror den legat på Portvinsfat.
Poängen blir 88.

Och här har vi den rätta raden.

1. Benriach 13 Virgin Oak 46%
2. Benriach 1995 SC (16) Sherry Wood 58,3%
3. Glenmorangie 15 Saturnes Wood 46%
4. Glenmorangie 12 Quinta Ruban (Portvinsfat) 46%
5. Springbank 12 Claret Wood (Rödvinsfat) 54,4%
6. Benriach 12 arumaticus fumosus (Romfat) 46%

Kvällens favorit blir glas nummer 5, Springbank Claret Wood

Vi lyckas pricka in glas nummer 1 och 3 sen blev det inte mer… den Romlagrade whiskyn var ganska rökig så det gjorde det extra svårt att urskilja några tydliga rom smaker vilket får bli en del av vår bortförklaring….

En god cigarr och en riktigt mörk öl sitter som en smäck efter provningen!

Inget mer här!

Bengt dricker nån god dyr öl.

En espresso innan vi stänger för kvällen.