Whiskyprovning 2/6 2018

Whiskysniffare: Bengt, Ove, Rikard L. och Henrik

Värd: Henrik

Mat: Grillad entrecote, klyftpotatis och grillade grönsaker.

Upphällt o klart, men innan vi kör igång sippar vi på varsin öl och tillbehör.

6 okända i dagens blindprovning och temat är Henriks blandning.

Här kommer våra doft och smaknoteringar och efter gjorda noteringar börjar gissningarna och Henrik plockar fram en flaska i taget som vi får para ihop med resp. glas. Alkoholstyrkan är ifrån 43% till 59,4% och de är sorterade i stigande ordning.

1. Doftar svagt badhus-klor, banan, bourbonfatsdoft, lite brödig och tvättmedel tycker någon. I smaken hittar vi tyvärr svag doft av spya, viss sötma och en antydan av sherry. Den är söt men inte så fyllig, ganska kort i eftersmaken och det kommer en svag kryddighet tillsammans med eken efteråt. Den gillar inte vatten utan är bäst ovattnad.
Poängen blir: 81

2. Nu är det rök i näsan, medicinal och torkad frukt samt en välbekant doft som vi tidigare känt i Longrow Burgundy Wood. Smaken är medicinal, rök, viss pepprighet och torkad frukt, ganska fyllig och smaken hänger kvar hyggligt länge i munnen, en trevlig whisky.
Poängen blir 84

3. Nu har det brunnit för här är det bränd bakelit, svag tobaksrök och rökt böckling… en svag doft av mäsken som sedan destilleras vilket tyder på en ganska ung whisky. I smaken är det mer bränd bakelit och dagenefterattduröktcigarr. Känns ganska fyllig och kraftfull med en svag sötma.
Poängen blir 86

4. Nu är det frukt och vanilj, viss kryddighet och smakmässigt är det vaniljen som är mest framträdande men frukt o kryddighet kommer också, lite stickig, svag sötma. Hyggligt fyllig och kryddigheten framträder mer med vatten, kryddigheten hänger kvar på ett bra sätt och den här whiskyn gillar att vattnas..
Poängen blir 86

6. Så trevlig doft av sherry, kola, läder, kakao o viss fruktighet. Smakar mörk choklad, kola, frukt o svag lakrits. Kraftfull och stark, sååå fyllig och kolan hänger kvar otroligt länge, svag touch av gummi, sherryn fyller på igen och smakerna vill liksom aldrig släppa taget om gommen, underbar!
Poängen blir 91

Ref.whisky är Glenmorangie 10.

Henrik plockar fram Longrow 18 vilket vi tror är 2:an, sen kommer Octomore vilket får bli 5:an, Laphroaigh Lore vilket vi gissar på 3:an, sen Amrut som vi tror är 6:an, Hakushu blir1:an och Kavalan Solist 4:an. Blir 4 på rätt plats.

Och här kommer den rätta raden.
1. Hakushu 12 43%
2. Longrow 18 46%
3. Laphroaigh Lore 48%
4. Amrut fusion 50%
5. Octomore 07.2 58,5%
6. Kavalan Solist 59,4%

Kvällens favorit och överraskning blir glas nummer 6, Kavalan Solist.

Balkonggrillning

Gott helt enkelt.

Blir en supergod chokladkaka med smaksatt grädde efter maten.

Henrik tar fram ett par fetingar från sin välfyllda humidor som tänds på.

Nu njuter vi!

Röken ligger tät.

Mycket god whisky och trevlig provning.