Whiskyprovning 20/8 2016

Whiskysniffare: Ove, Kjell, Bengt, Rikard L. och Rikard A.

Värd: Ove

Mat: Grillat Isterband med dillstuvad potatis och hela rödbetor.

Lite gott o blandat innan prövningen.

.

Benke har med ett blindprov från en kompis som vi gissar hej vilt på, får se om vi får svaret på nästa provning.

Vi samlar oss inför drabbningen och njuter av bl.a. solen…

Vi häller upp och påbörjar provningen.

Dagens tema är rök på Oves vis!

Här kommer våra doft och smaknoteringar med gissning på vad och en poängbedömning. Efter vi gjort noteringar plockar Ove fram en flaska i taget som vi försöker placera.

1. Doftar rök och viss köttighet som ofta finns i Ardbeg, munkänslan är kraftfull och den sprider sig fint i gommen, något sträv. Smaken är rök, sötma och svag gödsel… Medelfyllig och det kommer en svag ekbeska som inte tar överhand utan balanserar bra, trevlig men kanske inte så komplex. Den första flaskan Ove tar fram är Ardbeg 10 vilken vi mycket riktigt tror är denna.
Poängen blir: 84.

2. Här doftar det fudge, sirap, smör och nysprit (kanske ung whisky) känns ekig och lite oljig i munnen. I smaken hittar vi russin, sirap, smör och lite finkel. Medelfyllig och ganska bra punch i. Den här lyckas vi inte sätta när flaskan kommer fram.
Poängen blir 85.

3. Äpple och rök finns i doften, känns fyllig och väldigt balanserad mellan frukt och rök. Upplevs oljig med viss ekighet som gör att den känns lite torr. Kort till medelfyllig i eftersmaken. Vi lyckas inte pricka in denna heller.
Poängen blir 84.

4. Väldigt distinkt doft av Päron och inte mycket annat! Fyllig och rund är känslan i munnen och päron återfinns i smaken men inte alls lika dominerande utan en kryddighet/pepprighet kommer fram i bra balans mot röken. Den här ska visa sig vara en luring som är en blandning av Mackmyra Svensk rök/Laphroaig 18/Blair Athol 12 vilket var de kvarvarande slattarna från klubbens whisky. För att vara hemblandat fungerade den bra!
Poängen blir 85.

5. Tydlig rök, russin och visst är det svag doft av lim! Rikard L. är inne på lacknafta…Fyller väldig bra i munnen och det känns att det är en högre alkoholhalt. Lite sötma och pepprighet hittar vi samt marsipan och arrak. Eftersmaken är kort till medel men det är bra bett i denna. Vi är inte enade men några av oss tror att det är Caol Ila GM när flaskan kommer fram vilket stämmer bra.
Poängen blir 87.

6. Nu är det rök, hav och underbar toffe i doften, i munnen smakar den kraftig rök och svagt inslag av sherry, så fyllig och fin och även om eftersmaken bara är medellång så är det en riktigt bra whisky! Eftersom denna flaska kommer fram som näst sist så blir det ganska tydligt att denna är Ardbeg Uigeadail som för övrigt blir kvällens bästa.
Poängen blir 90.

Och här har vi den rätta raden.

1. Ardbeg Ten 46%
2. Old Ballantruan 50%
3. Caol Ila 12 43%
4. Mackmyra svensk rök/Laphroaig 18/Blair Athol 12 ca. 45%
5. Caol Ila 9 GM Whisky Castle 58,7%
6. Ardbeg Uigeadail 54,2%

Kvällens favorit blir glas nummer 6, Ardbeg Uigeadail

 

Bengt säger något roligt!

Nu grillas det Isterband så halva kvarteret täcks i rök!

Maten är supergod!

Annanaspaj med glass och en kopp kaffe samt någon god whisky blir pricken över.