Whiskyprovning 21/9 2013

Whiskysniffare: Rikard A, Rikard L, Kjell, Bengt, Ove.

Värd: Bengt.

Mat: Fläsk (stekt och grillat) löksås och potatis.

 

 

 

 

 

 

Börjar med några goda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi njuter en stund i solen av öl och lite korv som Benke bjuder på.

Men nu över till provningen, så ner med näsan i glaset får vi se vad vi kan hitta för dofter o smaker. Idag är det 3 gamla från klubben och en nyinköpt till klubben som vi vet är Mackmyra Svensk Rök och så 2 av Benkes egna whisky. Lika lätt som vanligt…men vi börjar med vad vi hittade för dofter och smaker.

1. Doftar svag rök, disktrasa lite brödig och kola som kommer lite senare, städskrubb, fuktig masonite o bränd bakelit. Jorå mycket dofter här! Smaken är rökig och kryddig. Rejäl whisky och eftersmak som hänger kvar länge. Riktigt bra och vi gissar på Kilchoman som vi har i klubben, helt rätt där, nu är vi på gång va.

2. Här är det fruktcocktail, banan och tyvärr lite spya. Smaken är fruktig och lite syrlig och även spya här med. Synd på spyadoften annars en riktigt trevlig whisky. Inget vi riktigt känner igen utom Rikard L. som verkar ha koll på denna o tror på Highland Park, så sant som det va gissat HP är det!

3. Doftar rom, choklad och sherry, i smaken hittar vi trä o mörk choklad inget bra förslag på vad det kan vara här men vi borde känna igen den då den finns i klubben.

4. Hmm vanilj, fudge och sherry väldigt trevlig doft och smakmässigt är det sherry dock lite spritig vi lyckas inte hitta rätt här heller.

5. Nu var det rök, men även päron, såpa, bakelit och i smaken brända popcorn lite jäst och rejält med rök. Känns relativt ung och saknar elegans, lite ruff typ. Vi tror att det är Mackmyra Svensk Rök vilket är helt rätt ! Nog en av Makmyras bästa standardutgåvor.

6. Sist men inte minst har vi en whisky med härlig färg och doft av rök, metallisk. Smakmässigt är det rejäl rök fyllig och inslag av lakrits. Ingen whisky vi känner igen men till röken att döma minskar alternativen men nej den går vi bet på.

Svårt i vanlig ordning men alltid lika kul med lite utmaning.

1.

Och så här såg den rätta raden ut.

1. Kilchoman Machir Bay
2. Highland Park Loki
3. Glen Scotia
4. Glenburgie 17
5. Mackmyra Svensk Rök
6. Laphroaig Cairdeas 2013

Kvällens favorit blir nummer 6: Laphroaig Cairdeas 2013

Ja vilken var det här då…

 

 

Här var det gosiga hörnan!!

Du skulle sett hur stor han va!

Njuter av god dryck i väntan på att maten ska bli klar.

Hälften av allt (2,2kg) fläsk steker vi och resten har vi tänkt att grilla.

Ryker rätt rejält när det ska grillas!

Kökets härskare.

Vardagsrummets härskare.

Kvällens värd!

Blir några droppar Ardbeg innan kvällen är slut! Och en hel del av Benkes egna som kommer fram.