Whiskyprovning 22/1

Whiskysniffare: Benke, Kjell, Rikard A, Henke

Värd: Ove

Mat: Gurkans tortellini och sallad.

 

Då kör vi!

 

Dagens tema är rökfritt.

I vanlig ordning börjar vi med doft & smaknoter sen poängbedömning och därefter gissar vi på olika fat.

Här kommer våra doft och smaknoteringar samt poängbedömning.

1. Doftar honung, frukt och en kryddighet torkade plommon och lite åt smör hållet. I smaken kommer frukten och kryddighet (pepprig) med en svag sötma, medelfyllig  och smaken hänger kvar ganska länge (medellång). Känns ganska alkoholstark så den funkar bra med lite vatten i glaset.
Poängen blir: 85

2. Nu doftar det malt, bröd, torkad mörk frukt, vi kan inte definiera den mer än så. Malt med svag vanilj i smaken och den känns ganska tunn och lätt men inte så alkoholstark. Ganska kort i eftersmaken och den försvinner ganska fort och vi känner bara vanilj.
Poängen blir 84

3. Nu var det svag sherry, dill viss ek och vanilj, svag doft av lim och en uns av dyngstack. I munnen blir dillen tydlig och svagt av mörk frukt. Medelfyllig och ganska lätt inte så alkoholstark. Eftersmaken hänger inte kvar så länge och avslutas med svag ek, känns ganska balanserad.
Poängen blir 85

4. Kryddighet först i doften sen kommer det sherry och torkade mörka frukter (fikon), läder o kanske lite åt siraps hållet. I munnen kommer det tydlig sherry, torkad frukt, läder, lite kryddighet och sen lite ek. Känns fyllig och fin med en riktigt bra balans mellan de olika smakerna. Medellång eftersmak med tydlig sherry. Riktigt god denna här!
Poängen blir 89

5. Doft av svag sherry, tropisk frukt, jod, bivax och en viss maltighet. I smaken är det torkad frukt och tropisk frukt typ ananas, känns ganska fyllig och eftersmaken sitter kvar ganska länge, viss pepprighet kommer på slutet.
Poängen blir 88,5

6. Nu är det frukt o gammal garderob, banan och tobak! I munnen kommer det en viss sötma peppar, känns att den är alkoholstark vilket ger en bra kick. Fyllig o ganska lång eftersmak.
Poängen blir 88

Och här är den rätta raden:
1. Tomatin 2005 (Calle Cask No.2) 12y 58,9%
2. Glenfarclas 12 43%
3. Nikka 12 blended whisky 43%
4. Glendronach 18 46%
5. Glen Moray Master Distillers Selection Burgundy Cask 13y 52,8%
6. Aberlour A´bunadh batch 66 58,9%

Kvällens favorit blir glas nummer 4, Glendronach 18.

Efter provning hinner vi med en ”uggla” så vi får lite rökighet!

Efter maten blir det kaffe och ananaspaj!

Och en supergod rom till.