Whiskyprovning 23/1 2016

Whiskysniffare: Rikard A, Rikard L, Bengt, Kjell och Ove.

Värd: Rikard A.

Mat: Kalops, potatis och ungsgratinerade rödbetor.

En öl innan provningen drar igång så smaklökarna vaknar till liv.

Äntligen var det dax…6 prover som ska testas.

Rikard L. har tagit med sig sitt senaste inköp, törs man prova…vi spar den nog till efter provning!

Dagens tema är whisky från olika delar av världen och ingen från klubbens utdöende förråd ingår.

Jamen åtminstone en sort som ger upphov till leende!

Är det nån whisky med från Indien så är det bäst att fylla på…med öl först.

Men här kommer våra doft och smaknoteringar, förslag på länder och en poängbedömning.

1. Doftar rök, ek, någon kryddighet samt choklad o lite sherry. I smaken hittar vi mer sherry och lite gummi som inte är helt ovanlig på sherrylagrad whisky. En kryddighet glider även in och på slutet kommer viss ekbeska. Bra fyllighet som blir mer med lite vatten i och doften framträder tydligare, ja den blir bättre med vatten. Vi tror först det är en Skotte men efter tips om att det är en svensk gissar vi på Box.
Poängen blir: 87.

2. Oooh här är det en riktigt trevlig doft av dill och vanilj, väldigt tydlig Bourbon här! Mycket dill o vanilj även i smaken samt lite ekighet tyvärr finns det inte så mycket mer, blir lite enkel och småtråkig fort. Vi är väldigt säkra på att detta är en Bourbon d.v.s. en whisky från USA.
Poängen blir 78.

3. Choklad, fruktsallad ev. gröna äpplen, frukten fortsätter i smaken och även chokladen finns där samt svag smak av sherry och gummi. Med vatten i så kommer det även fram katrinplommon, russin, honung och visst är det fruktsoda…den här vaknar verkligen till med mer vatten. Vi gissar på att det är en Svensk whisky det här.
Poängen blir 82.

4. Här är det hobbyrum, lim o lite eter säger någon, i smaken finns lite drag av Bourbon, punsch, peppar och sherry och vi gissar på att det är en Japanare.
Poängen blir 87.

5. Då var det päron och målarfärg i doften och i smaken hittar vi mer frukt och även lite choklad inte så lång i eftersmaken. Vi gissar vilt på en skotte här.
Poängen blir 85.

6. Oj vad det doftar av gräddkola, tobak, svag rök och lite släckt brasa! Sötma i smaken med rök och den är så fyllig o trevlig och balansen mellan gräddkolan och röken är riktigt riktigt bra ingen del som tar överhand, mums! Ja vad ska vi dra till med här eftersom den är så bra skulle det inte förvåna om det är en whisky från Indien! Som tur är Ove, visar det sig att det är en Skotte!
Poängen blir 92,5.

 

Och här är den rätta raden.

1. Smögen 1:2 Sherry Project 55,7%
2. Hudson Baby Bourbon 46%
3. Teerenpeli Karhi Madeira Finish 43%
4. Paul John Single Cask 58%
5. Hakushu 18 43%
6. Kilchoman Madeira Cask 50%

Kvällens favorit blir Kilchoman Madeira Cask

Tydligen kan finnarna också laga till whisky som är riktigt bra, annars är det bara att inse att det finns mycket bra whisky världen över. Den lättaste och tydligaste att plocka ut var 2:an annars svårt. Riktigt kul provning och även om det tar emot så måste jag säga att Kilchoman imponerade, väldigt bra whisky!

Och så var det dax att prova lite moonshine…jaaa vad säger man…den lär nog räcka ett tag!

Då var det mat o ett glas rött av fransk modell.

Blir nåt glas god whisky, måste säga att Glenmorangie Nectar är väldigt bra!

Fler som vill vara med.

Kaffe, efterrätt och en…

…Rom, ja va gott!