Whiskyprovning 23/2 2013

Whiskysniffare: Rikard A, Rikard L, Kjell, Bengt, Ove.

Värd: Ove

Mat: Mustig köttgryta som heter duga med Jordärtskockmos och sockerärtor (gott som satan).

 

 

 

 

 

 

 

 

Som sig bör börjar vi med en goood öl.

Temat för dagens provning är 6 olika rökiga singlemalt skottar, varav 3 befintliga från klubben, en nyinköpt och 2 av Oves egna. Upphällt o klart, nu kööör vi!

Nedan är vad vi hittade för dofter o smaker samt vad vi tror det kan vara för whisky.

1. Doftar rök (no shit…var visst kvällens tema), kola, sherry, frukt, ingefära-pommac typ och visst är det lite jod. Sherry o kola i smaken fyllig och hänger kvar bra, ja vad kan det vara vi gissar på Bowmore Laimrig men var lite inne på Longrow Burgundy wood.

2. Rökig o lite doft av rått kött vilket man ofta hittar hos bl.a. Ardbeg, stekt fläsk eller bacon, lite bränd bakelit, rökig i smaken o lite beska. Väldigt fyllig och framför allt goood! Vi gissar på kilchoman men efter lite mer ledtrådar är vi ganska säkra på att det är Ardbeg10.

3. Doftar väldigt lite nästan ingenting, lite spritig o viss rökighet annars hittar vi ingenting framträdande. Lite ekig i smaken, försvinner i detta gäng. Vi har ingen bra gissning på denna.

4. Nu blev det rök lite hästpiss alt. dyngstack och blött gräs, smaken är lite söt och rök med inslag av dyngstack eller vad det nu är, lite lattjo faktiskt. Vi är helt säkra på att det är Benriach 17 som vi har i klubben vilket också är helt rätt! Är ju kul att vi har koll på dom dofterna…

5. Nu blev det helt annat, inget hästpiss här inte utan russin, nöt, kola, jord, bakelit fin rök i smaken och viss sötma och väldigt fyllig i munnen o låång eftersmak. En riktigt trevlig whisky, mumsimums !! Dock har vi ingen bra gissning.

6. Här var det väldigt fruktigt, päron, skumbanan, fikon o givetvis lite rök. Samma ska i smaken mycket frukt dock en svag svag smak av spya vilket inte hamnar på pluskontot. Just att den är så fruktig gör att vi har svårt att komma upp med något vettigt förslag.

En god öl slinker lätt ner…

Och här är den rätta raden.

1. Longrow Burgundy Wood
2. Ardbeg 10
3. Laphroaig Triple Wood
4. BenRiach 17
5. Ardbeg Uigadail
6. Laphroaig 18

Kvällens favorit blir nummer 5: Ardbeg Uigadail

En mycket bra provning och lagom utmanande, uppenbarligen är det inte lätt att pricka rätt även om man har provat samtliga whisky tidigare och borde kunna känna igen flertalet men whiskyn upplevs lite olika beroende på vilka whisky som är med i provningen och vissa smaker o dofter framträder mer eller mindre. Man blir ständigt överumplad men det är liksom tjusningen och det gäller att ta fasta på dom små nyanserna, kul som faan!!

Passande till kvällens tema

Kvällens värd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lite extra påfyllning skadar väl aldrig…

Ja här håller vi oss för man vet ju aldrig!

Dax för god mat o ett glas rött till, smakar riktigt bra.

Benke har med sig en Laffe som vi provsmakar.

Hmm verkar som vi har kommit till stapla ölflaskor nivån…

 

Past Master mustig o fin!

Mätta och belåtna i soffan, fattas bara annat.

Börjar bli lite dimmigt så det är väl bara tacka för sig och slänga sig på stålhingsten.