Whiskyprovning 24/10 2020

Whiskysniffare: Benke, Henke, Rikard A. och Ove

Värd: Kjell

Mat: Whiskykyckling, klyftpotatis & sallad.

En öl och tilltugg i baren.

6 utvalda skottar väntar på provning.

Dagens tema är ”Vart är vi på väg”, vi tar oss från ett destilleri och följer vägarna till slutmålet, kommer lite ledtrådar utmed vägen.Här kommer våra doft och smaknoteringar och efter gjorda noteringar och poängbedömning börjar gissningarna.

1. Doftar svag frukt, dill och senare mer tydligt äpple och blött trä, i smaken kommer det fram tropiska frukter (vi kommer inte närmare än så) och den ligger långt fram i munnen upplever vi. Känns kraftig med rejäl punch, Bra fyllighet med medellång eftersmak och frukten kommer tillbaka på slutet, inte alls dum!
Poängen blir: 87

2. Nu doftar det kola, banan, i smaken är det frukt, gummi och en ekighet som kommer fram, lite tunn så den känns lite spritig trots att den troligtvis inte är så alkoholstark. Fruktigheten finns i eftersmaken men blir lite torr i munnen och eken kommer på slutet, hänger inte kvar så länge i munnen, medellång till kort. känns ganska tunn i grunden med pålagd frukt.
Poängen blir 85

3. Nu är det romrussin och en viss fruktighet, malt, dill och sherry. I munnen kommer romrussin igen sen dill o kola samt viss smak av mögelost (på ett bra sätt)! Känns hyggligt fyllig och bra balans mellan olika delar men något tunn tyvärr och eftersmaken är medellång. Riktigt god whisky men den hade vunnit på att vara alkoholstarkare då skulle den vara grym!
Poängen blir 87

4. Oj här är det sherrybomb med fikon, läder och mörk sirap, i smaken är det också fikon, sherry, katrinplommon, läder och en viss sötma. Känns alkoholstark och otroligt fyllig, sherryn är väldigt tydlig, smakerna hänger kvar otroligt länge och verkligen sherrytung.  Riktigt god!
Poängen blir 89,5

5. Doftar vanilj o russin, i smaken kommer det även läder och sherry. Känns väldigt fyllig med väldigt bra balans och inget som tar för mycket överhand, smaken hänger kvar länge i munnen.
Poängen blir 89,5

6. Här doftar det också sherry, ek, gummi och viss fruktighet, i munnen känner vi sherryn och eken är tydligare här, en pepprighet finns där också. Pepprigheten finns kvar i eftersmaken och även eken, eftersmaken är medellång. Med lite mindre ekighet hade den varit riktigt bra.
Poängen blir 88

Blir en tittande på kartan och vilka destillerier som finns utmed vägarna, vilka har vi besökt… Henke är inne tidigt på att glas 6 känns som en Aberlour men kommer sen in på andra vägar men det ska senare visa sig att han var helt rätt där. Och här är den rätta raden:
1. Balblair 2000 SC 1359 (Whisky & Bourbon magazine) 55,8%
2. Glenmorangie A tale of Cake 46%
3. Dalmore King Alexander 40%
4. Tomatin 16 PX cask Distillery Exclusive 55,7%
5. Aberlour 13 Oloroso SC (Distillery Exclusive) 57,4%
6. Glenfarclas Marriage of 435+456 barrels 2007/2016 TWE 51,1%Kvällens favoriter blir glas nummer 4 & 5 som hamnar på exakt samma poäng.

Efter mat och ett glas vin blir det kladdkaka med punchgrädde och en rom till kaffet.