Whiskyprovning 24/3 2018

Whiskysniffare: Bengt, Ove, Rikard A. och Henrik

Värd: Kjell

Mat: Pasta med fläsk och Karl-Johan svamp.

Vi börjar med en öl och rökt fläsk.

Upphällt o klart!

6 okända i dagens blindprovning och temat är Casks från Skottlands olika regioner.

Nu stänger jag ute allt och njuter av whiskyn…gick visst inte att stänga ute riktigt allt…

Då är provningen igång och här kommer våra doft och smaknoteringar och efter gjorda noteringar börjar gissningarna om vilken region resp. glas kommer ifrån. Alkoholstyrkan är ifrån 56,7% till 59,8% och de är sorterade i stigande ordning.

1. Doftar sherry, lite bränd, rök med viss jod, sötaktig doft typ fudge, någon säger nytvättat. I smaken hittar vi stall, läder, rök, kola, pepprighet viss ekighet o sköljmedel… Känns kraftfull och fyllig men ändå rund och lång eftersmak, riktigt god! Benke gissar på Bowmore.
Poängen blir: 90

2. Doftar rök, frukt, kola, kryddighet och tyvärr lite spya. Rök även i smaken och kryddigheten finns där och en sälta träder fram. En pepprighet ligger på tungan, ganska bra men inslaget av spya drar ner betyget, något bättre med vatten, medelfyllig. Henke tror på Talisker när vi kopplat denna till Islands.
Poängen blir 85

3. Nu är det inget spår av rök utan frukt kola, fikon, vanilj o lite gammalt ekfat. I smaken finns sherry och en tydlig pepprighet som blir tydligare med vatten i whiskyn. I munnen är den fyllig och pepprigheten finns där utan att ta överhand, bra längd på eftersmaken.
Poängen blir 90

4. Nu är det dominant doft av kola och lite läder som kommer mer fram med vatten i sig. I smaken är det kola och sherry svagt inslag av peppar. Den är otroligt fyllig och rund, eftersmaken är lång och hänger kvar länge. Väldigt dominant doft av kola/sherry.
Poängen blir 89

6. Sherry, fruktig och lite unken i doften. I smaken hittar vi sherry, russin och lite spritig. I munnen känns den hyggligt fyllig med medellång eftersmak. Bra men försvinner lite i sällskapet.
Poängen blir 89

Ref.whisky är Glenmorangie 10.

Benke jublar då han t.o.m. lyckas gissa rätt destillerier på flera stycken.

Och här kommer den rätta raden.
1. Islay: Bowmore Devils Cask III 56,7%
2. Island: Talisker 57 north 57%
3. Campbeltown: Hazelburn Destillery Cask 57,9%
4. Highland: Glengoyne 11 Single Cask 58,5%
5. Lowland: Auchentoshan Destillery Cask 59,6%
6. Speyside: Aberlour A´bunadh Batch 39 59,8%

Kvällens favorit blir glas nummer 5, Auchentoshan Destillery Cask.

Blir en Sticky Toffee Pudding med tillbehör

Blir nån Rom och Whisky innan kvällen är slut.