Whiskyprovning 24/8 2019

Whiskysniffare: Rikard L, Benke, Rikard A, Ove och Henrik

Värd: Kjell

Mat: Fläskpannkaka med tillbehör.

Vi börjar med en öl i solskenet.

Temat för dagen är Whiskydestillerier från vår Whiskyresa 2019.

Hmm… vilka destillerier var det vi besökte på resan, Rikard L. är ursäktad då han inte var med på resan.

Här kommer våra doft och smaknoteringar och efter gjorda noteringar och poängbedömning börjar gissningarna.

1. Doftar hav, frukt och en svag doft av tvål, i munnen kommer det rök och en sötma inledningsvis sen tar en pepprighet över och till slut en viss ekighet. Ganska alkoholstark och röken och pepprigheten hänger kvar ett tag, medellång eftersmak.
Poängen blir: 87

2. Doftar torkad frukt typ russin, sherry, vanilj, läder, i munnen är det en viss sötma, sherry och fruktighet samt vanilj. Känns rund och fyllig dock är eftersmaken ganska kort.
Poängen blir 86

3. Den här doftar lite annorlunda men med en tydlig kryddighet som är typisk för detta destilleri, finns även godis i näsan, typ zoo tabletter! Zoo tabletterna känns även i smaken och först kommer sötman för att senare övergå i en beska. Viss sälta hittar vi också, kryddigheten hänger länge i gommen efter att andra smaker klingat av, medellång eftersmak.
Poängen blir 85,5

4. Här doftar det skog och fuktigt/blött trä, viss fruktighet och svag doft av fernissa. Tydlig smak av fuktigt gammalt trä först sen kommer en sötma och fruktighet. Den känns väldigt fyllig med en bra fruktighet som hänger kvar länge i eftersmaken. Riktigt trevlig!
Poängen blir 89

5. Oj vad det doftar bra av rök, läder, kola, sherry! I smaken är det också rök, sherry och bacon, den är underbart fyllig och bra balans mellan rök och sherry, går att dofta på hur länge som helst. Lång eftersmak där eken med en beska kommer fram, riktigt god!
Poängen blir 92

6. Här är det också rök, gummi, jordig, mossa och svag doft av fotogen! Bränd bakelit och sötma i smaken fyller munnen runt tungan, rökigheten hänger kvar länge.
Poängen blir 89

Och här är den rätta raden.
1. Bowmore Tempest 10, batch VI 54,9%
2. Bunnahabhain 12 46,3%
3. 
Auchentoshan Blood Oak 46%
4. Arran 10 Distillery Exclusive (Moscatel) 59,8%
5. 
Lagavulin 12 European cask 48%
6. Laphroaigh An Cuan Mor 48%

Kvällens favorit blir glas nummer 5, Lagavulin 12 European cask 48%

Längst till höger står Black Bottle som fick agera referens i dagens provning och var inte alls dum.

Efter mat och efterrätt (Mangokladdkaka) blir det någon whisky och Benke tar fram en Rom som smakar riktigt bra, dock ganska stark (64,4%) så den behöver vattnas något.