Whiskyprovning 25/5 2017

Whiskysniffare: Kjell, Ove, Bengt, Rikard L. och Rikard A.

Värd: Kjell

Mat: Grillad fläskytterfile, klyftpotatis pepparsås och coleslaw.

Vi smakar lite finöl först (Mariestad o Chimay).

Uppdukat för provning.

En öl o sen är det bara ner med näsan i glaset!

Dagens tema är parprovning d.v.s. det finns whisky från 3 destillerier med 2 olika buteljeringar och uppgiften är att försöka para ihop dessa.

Här kommer våra doft och smaknoteringar med gissning på vilka som hör ihop och vilka de 3 olika destillerierna är. Efter vi gjort noteringar och gissat hej vilt plockas en flaska i taget fram.

Ref.whisky (Glenmorangie 10) Doftar frukt av päron o viss sötma samt vanilj och svag dill och den upplevs medelfyllig som hänger kvar länge.
Poängen blir: 83.

1. Fruktig (äpple) lite kryddighet med svag sötma och sherry o visst är det lite läder, katrinplommon säger någon. I smaken finns sötman och svag rök men snart tar den ekiga beskan över. Medelfyllig o hänger kvar bra med lite strävhet från eken.
Poängen blir: 82.

2. Vanilj med frukt, kola o russin i näsan. Pepprighet o sälta i munnen, medelfyllig och torr och ekig i eftersmaken.
Poängen blir 82.

3. Här är det choklad, tropisk frukt, fikon i doften. I munnen finns viss pepprighet, läder o frukt, ganska fyllig med lite ekighet men frukten balanserar upp bra känns mer komplex än föregående whisky. Bra eftersmak!
Poängen blir 83.

4. Kryddighet, torkad frukt o dill i nosen, kryddig i smaken med viss dill o kanske koriander…Upplevs kort till fyllig (delad uppfattning).
Poängen blir 86.

5. Nu är det fruktsoda, skumgodis o frukt i doften men i munnen hittar vi tyvärr lite spya och godis, kryddig o frukt. Kryddigheten framträder mer med vatten i whiskyn. Ganska kort i eftersmaken.
Poängen blir 82.

6. Doftar mörk sirap, läder, kola, rökig o lite bränt. I munnen kommer kola o rökighet och den funkar att vattna. Mycket bra fyllighet med lång eftersmak
Poängen blir 89.

Inte lätt att plocka vilka destillerier som finns representerade, gissas på bl.a. Glenmorangie men efter lite ledtrådar listar vi ut att det är Tomatin, Glenfarclas o Springbank det handlar om. Vi lyckas hitta rätt på några. Nedan är den rätta raden.

1. Springbank 10 46%
2. Tomatin 18 46%
3. Glenfarclas 21 43%
4. Glenfarclas 30 43%
5. Tomatin 30 46%
6. Springbank KHZW 59,2% (Privatbutteljering)

Kvällens favorit blir glas nummer 6, Springbank KHZW.

3 glada gubbar o 5 par glasögon…hmm kanske dax att förstora texten på protokollen!

I väntan på varm grill.

Skål o god spis!

Vi kikar på lite bilder från senaste resan.

Blir Kaffe, Rom och pecannötpaj.