Whiskyprovning 26/11 2011

Whiskysniffare: Ove, Bengt, Rikard L, Micke, Kjell

Värd: Ove

Mat: Bluesgryta med potatis alt. ris och grönsallad.

 

I dagens blindprovning har vi 6 sorter varav 3 från klubbens whisky lager, 2 som vi provat tidigare och 1 nyinköpt till klubben och Ove har kastat in 3 av sina egna. 

Då det var en helt öppen blindprovning så hade vi ingen aning om vilka sorter som fanns med och hur många som var från klubben eller hur många av sina egna han tagit med. Men nedan finns lite vad vi tyckte om resp.

1. Här var det Sherry, rom, bränt socker svag rök, bacon, vitlökssalami och viss smörighet. Lite lätt artificiell i smaken men också rökighet och fin fyllighet och eftersmaken är bra och hänger kvar länge. En riktigt bra whisky, kvällens absolut bästa whisky! vi har dock ingen bra gissning på denna men rekommendationen är kööööp och njuuut!

2. Denna doftar frukt (päron) och malt och även smaken är fruktig, ekig och lite spritig och med vatten tillsatt kommer tyvärr en smak av spya. Eftersmaken är helt ok men inte mer.

3. Lätt fruktighet och parfym, muskot och lite blommdoft smaken är ekig, torr och beska. Lite kort i eftersmaken tyvärr ingen höjdare hos någon av oss, nej nu vill vi ha något bättre.

4. Nu jädrar doftar det godisbutik, Sherry, toffé, choklad, kaffe och farinsocker, faan nu är vi på gång. I smaken finns den karaktäristiska gummismaken och viss beska, eftersmaken är bra.

5. Fruktig med framförallt päron, Sherry och visst inslag av lim och smör. Fyllig i smaken och sherryn hänger kvar i eftersmaken och den sitter kvar bra, riktigt trevlig någon sherrylagrad whisky är det ju.

6. Doft av citrus och svag shery smakmässigt lite sherry och en hel del ek (lite för ekig för vår smak) något kort eftersmak. Efter att det framkommer att det är Aberlour 18 känns det som en klar besvikelse vilket vi upplevt tidigare, förväntan är högre än så på denna.

Och här kommer svaren på vilka whiskyn vi provade.

1. Akashi 12 (Japan)
2. Highland Park 1998
3. Aberfeldy 21
4. Auchentoshan Three Wood
5. Glenmorangie Lasanta
6. Aberlour 18

Sammanfattning: Akashi 12 var en klar höjdare verkar samtliga tycka och Highland Parken något spritig och Aberlour 18 känns som en stor besvikelse igen… men vi släpper det och går vidare.

 

 

Här verkar det vara någon som fått för mycket.