Whiskysniffare: Kjell, Henke, Benke, Ove
Värd: Rikard L.
Mat: Lasagne med tillbehör
Vi
värmer upp med tilltugg, öl och provning av olika sample av vårt High Coast fat.
Dagens tema är nygammalt där 4st är nyöppnade.
I vanlig ordning börjar vi med doft & smaknoter sen poängbedömning och därefter gissar vi på vad som är i glasen.
Här kommer våra doft och smaknoteringar samt poängbedömning.
1. Doftar rök, malt, citron, äpple, vanilj. I smaken rök, äpple, citrus, doftar mer än den smakar och smaken försvinner ganska snabbt medelfyllig.
Poängen blir: 83
2. Lite stickig i doften, malt och tydlig dill och frukt. I smaken är det plommon, sherry o pepprig, bra munkänsla och smaken hänger kvar bra. Smakar mer än den doftar.
Poängen blir 84
3. Rök och jod o en viss köttighet och efter längre tid i glaset kommer en tydligare rök, lite bränd. Smakmässigt är det rök en bra sötma, jod o lite honung. Medelfyllig men försvinner lite fort o känns nedvattnad.
Poängen blir 85
4. Nu är det tydlig sherry, kola, choklad, läder och någon tropisk frukt. I smaken är det sherry choklad, läder, frukt o en fin sötma. riktigt trevlig den här, så fyllig och hänger kvar bra.
Poängen blir 89
5. Svag doft av rök (bacon) sherry och dyngstack men på en lagom nivå samt en viss kryddighet. Rök i smaken och en bra sötma, bra fyllighet o hänger kvar hyggligt länge.
Poängen blir 87,5
6. Sherry, frukt, lite torr masonite i doften, i smaken kommer frukt russin, marsipan o svag sötma. Bra fyllighet och hänger kvar hyggligt smakmässigt men upplevs något spritig.
Poängen blir 88
Och här är den rätta raden:
1. anCnoc peated sherry cask finish 40%
2. Junenmyo Rouge blended whisky 46%
3. Lagavulin DE 2017 43%
4. Aberlour 13 sherry cask 57,4%
5. Arran peated sherry cask 50%
6. Aberlour 15 sherry cask hand filled 56,2%
Kvällens favorit blir glas nummer 4, Aberlour 13 sherry cask 57,4%.
Efter maten blir det kaffe och rabarberpaj.