Whiskyprovning 28/3 2020

Whiskysniffare: Benke, Henke, Kjell, Rikard A. och Gustav

Värd: Ove

Mat: Haggis med tillbehör

Gänget samlade till dagens provning med Gustav som gästspelar.

Dagens tema är Skotsk whisky varav alla är single malt.

Här kommer våra doft och smaknoteringar och efter gjorda noteringar och poängbedömning börjar gissningarna.

1. Doftar frukt som i päron/äpple, vanilj och en viss kryddighet och i smaken hittar vi frukt, kryddighet, viss sötma med en bra punch. Eftersmaken hänger kvar medellång och på slutet kommer en viss ekbeska, känns spritstark. Alla smaker balanserar väldigt bra och ingenting som tar överhand, riktigt bra whisky.
Poängen blir: 87,5

2. Nu doftar det godis, frukt, kola, vanilj lite Vinnös. I munnen så kommer det frukt, kola och den upplevs väldigt len, fyllig o rund. Frukten hänger kvar och på slutet kommer det toner av sherry, medellång eftersmak, en riktig godisbomb.
Poängen blir 87

3. Här kommer mycket av russin, choklad, sherry, blött trä och lite instängt. Smakmässigt är det läder, gummi och sherry, den är väldigt fyllig och sherry/gummi hänger kvar väldigt länge i eftersmaken, funkar bra med vatten och den är nog ganska alkoholstark utan att bli spritig.
Poängen blir 86,5

4. Rök, torv och dyngstack hittar vi i doften. I munnen kommer det rök och viss sötma, den känns ganska vattning, tunn och alkoholsvag (kan vara att den innan var alkoholstark) och den är ganska kort i eftersmaken. En liten besvikelse när vi får veta vad det är för sort.
Poängen blir 85

5. Här är det torv, bränd bakelit och vaniljsocker i doften. Tydlig rök med inslag av vanilj i smaken, känns ganska spritig. Munkänslan är bra men spritigheten tar över något, kraftfull whisky (rök) och den hänger kvar i munnen länge med en svag pepprighet som blir tydligare med lite vatten whiskyn.
Poängen blir 86,5

6. Nu doftar det rök, russin, sherry, melass, jod. I munnen känner vi svag rökighet, gummi och lite dyngstack. Väldigt fin munkänsla, lite torr, medellång eftersmak och funkar bra med några droppar vatten.
Poängen blir 87

Och här är den rätta raden.

1. Glen Scotia Victoriana batch 001 54,8%
2. Arran Cotê-Rotie Wine cask finish 50%
3. 
Bunnahabhain 12 Pedro Ximenez 60,4%
4. Lagavulin 16 46%
5.
 Laphroaig 10 cask strength batch 010 58%
6. Ardbeg Uigeadail 54,2%

Kvällens favorit blir glas nummer 1, Glen Scotia Victoriana batch 001 54,8%

Glas nummer 2 känner vi igen och sätter rätt, sen plockar Ove fram 1 flaska i taget och vi lyckas gissa vilka glas de hör hemma i.

Efter god mat och ett glas vin blir det efterrätt och en whisky till kaffet.