Whiskyprovning 28/7 2012

Whiskysniffare: Micke, Kent, Rikard L, Kjell, Ove.

Värd: Kent

Mat: Tacopaj och grönsallad.

Samling i väntan på provning, blir en öl att suga på.

Då var det dags för provningen och Kent har fyllt på dom 6 glasen med whisky bara från klubben varav 2 st är nyinköpta för dagen. Så vi borde vara ganska med och sätta flertalet av dessa om vi nu kommer ihåg vilka vi har i klubben….

Efter en liten stunds funderande så är vi överens om vilka 4 vi har i klubben även om viss osäkerhet smyger sig in, kanske beror på att det blev lite mycket förra gången !! Nedan vad vi kände och smakade samt vad vi tror det är för whisky.

1. Doftar finkel, frukt, lakrits och skumbanan ingen favorit och vi har ingen aning om vad det kan vara! Visar sig vara en blended Latitude 55° på PET-flaska… huga.

2. Här har vi härlig rökighet och fruktig riktigt trevlig, hänger väldigt länge långt ner i halsen…och rökigheten vill inte riktigt släppa tagen på en bra stund verkligen trevlig, whiskyn påminner om Kilchoman som provades i Skottland och på whiskymässan senast och det ska visa sig vara Kilchoman Machir Bay!!

3. Nu doftar det lim, sherry, ekig och kryddig (Peppar) efter lite tvekan bestämmer vi oss för att det måste vara Glen Scotia vilket är helt rätt.

4. Jajamensan den här är bra och den är vi helt säkra på att det är Bowmore Laimrig vilket är heeelt rätt. Sherry, frukt, choklad svag rök och lite ek finns där, väldigt fyllig och fin blir dock lite sämre med vatten i sig.

5. Lite speciell doft på denna metallisk och medicinal eller inslag av klor…Jod… fruktighet som vi vill tro att det är mandarin. Absolut bra whisky och av den speciella doften bör det vara Longrow Burgundy Wood vilket stämmer.

6. Det första som möter näsan är tyvärr finkel sen finns det blött trä, fuktig jordkällare och en bra balans av rök men inte alls så framträdande, lite besvikelse p.g.a. finkeldoften annars riktigt bra. Ja det här måste vara Benriach 17 vilket också är rätt.

Kul riktigt kul att vi lyckades sätta 5 av 6, är inte helt lätt även om vi visste om flertalet av dom ingående whiskysorterna.

Och här är den rätta raden.

1. Latitude 55°
2. Kilchoman Machir Bay
3. Glen Scotia 1991
4. Bowmore Laimrig 15
5. Longrow Burgundy Wood 14
6. Benriach 17 (Peated)

 

Blir mat och ett glas vin till som smakar riktigt bra.

Micke har med sig en Laphroaig PX som är ersättaren till Laphroaig Tripple Wood, riktigt trevlig !