Whiskyprovning 29/10 2016

Whiskysniffare: Ove, Kjell, Bengt, Rikard L. och Rikard A.

Värd: Rikard L.

Mat: Gnochi med ädelost och skinka.

En sån vacker syn, bara att köra igång provningen!

Dagens tema är Rikards blandning med whisky från olika länder med en referenswhisky som vi kommer att fortsätta med på kommande provningar.

Här kommer våra doft och smaknoteringar med gissning på vad och en poängbedömning. Efter vi gjort noteringar talar Rikard om att det finns 4 Skottar och med lite hjälp lurar vi ut att det finns Svensk o Japansk whisky med. Sedan plockas 1 flaska i taget fram.

Ref.whisky. Doftar tydlig dill och vanilj finns även dill i smaken, fint fyllig och lite sötma. Bra eftersmak och en riktigt trevlig whisky eller bourbon som vi är säkra på att det är och om det är Rikards egna så borde det vara en Blanton vilket stämmer.
Poängen blir: 85.

1. Smörig doft med kola och frukt (äpplen) kommer även tobak och plommon efter en stunds doftande. Smak av frukt o svag sherry, svag doft av spya… Känns väldigt fyllig och frukten hänger kvar bra, medelfyllig och lite ek som kommer in på slutet. Vi tror att det är en Skotsk whisky.
Poängen blir: 83.

2. Mer kryddighet i doften och en tydlig frukt (päron). Kryddigheten och fruktigheten finns även i smaken samt svag ekighet som inte tar överhand. Munkänslan är helt okej och med medellång eftersmak. Tyvärr så tar kryddigheten överhand och några av oss tycker den kan bli lite störande. Vi tror också detta är en Skotte och den whisky som vi närmast tänker på är Glen Garioch som har den här kryddigheten. Ska visa sig vara en Glen Garioch!
Poängen blir 84.

3. Här hittar vi lite köttighet och svag doft av toffe, vanilj och lite tuttifrutti säger någon. I smaken finns sherry, svag rök och lite gummi, kanske en hint av lakrits. Riktigt fyllig, len och mycket sherry! Riktigt bra whisky det här med låång eftersmak. Vi har ingen bra gissning men då vi inte vet bättre tror vi på en Skotte.
Poängen blir 89.

4. Fruktig doft (citrus) med viss kryddighet, gorgonzola, svag rök och nötighet. Rökighet i smaken med liten pepprighet med viss sötma och bra fyllighet, hyggligt lång och röken hänger kvar bra. Den är bra och vi gissar på kanske Svensk Whisky (Box).
Poängen blir 88.

5. Doft av lim, eter, lite frän i näsan finns romrussin. Fin sötma i munnen och känns fyllig o trevlig. Eftersmaken är bra och kraftfull, vi tror det är en Japanare det här!
Poängen blir 87.

6. Rök och frukt i näsan men i munnen är det mest rök, snäll o god med lite sötma, medellång men dör lite med vatten i glaset. Kanske kvällens överraskning men tyvärr inte på ett positivt sätt.
Poängen blir 85.

Och här har vi den rätta raden.

Ref. Blanton´s 43%
1. Bunnahabhain Darach ur 46,3%
2. Glen Garioch 12 48%
3. Springbank 12 CS 54,6%
4. Box The 2nd step Collection 01 51,1%
5. Nikka from the barrel 51,4%
6. Lagavulin 16 43%

Kvällens favorit blir glas nummer 3, Springbank 12 CS, men var tog Lagavulin vägen?

God mat och trevligt sällskap!

Och så klart en supergod och mäktig paj till kaffet.