Whiskyprovning 29/10

Whiskysniffare: Kjell, Ove, Benke, Rikard A., Rikard L

Värd: Henke

Mat: Lasagne med sallad

Vi värmer upp med snack, tilltugg o en bira sen kör vi igång provningen.

Dagens tema är ett destilleri.

 

I vanlig ordning börjar vi med doft & smaknoter sen poängbedömning och därefter gissar vi på vad som är i glasen.

Här kommer våra doft och smaknoteringar samt poängbedömning.

1. Doftar rök, jod, metalliskt och någon kryddighet som vi inte riktigt kan sätta fingret på. I smaken är det rök o en tydlig sötma samt peppar. Sötman fyller ut bra i munnen och lite ek kommer på slutet, inte så lång eftersmak god men lite enkel.
Poängen blir: 84,5

2. Doftar rök, köttig o nån märklig doft i tvåan som Rikard uttryckte det, i smaken är det rök, läder, sherry och en svag ton av stall. Fyllig o bra längd i eftersmaken bra balans mellan sötman o eken.
Poängen blir 87,5

3. Nu är det kola, torkade fikon och en fruktighet. I smaken sherry, nöt, torkade fikon igen, läder, choklad och en viss kryddighet. Sherryn kommer igen i eftersmaken och hänger kvar länge och lite gummi. Riktigt bra den här.
Poängen blir 89

4. Doftar Rök, vanilj, o lite mögelost, i smaken finns det viss sötma, vanilj, rök, och lite vinösa drag samt en pepprighet. Den här är inte lika fyllig som tidigare whisky och pepprigheten kommer tydligt på slutet.
Poängen blir 87,5

5. OCh här var det tydlig doft av sirap, kola o viss smörighet, sirapen är även påtaglig i smaken och väldigt tydlig gummismak. Bra fyllighet o gummismaken hänger kvar länge i eftersmaken.
Poängen blir 88

6. Nu doftar det dill, äpple, kokos, kola och lite smörig. I munnen är det frukt, godissmak och kokos, bra munkänsla med liten sötma, eftersmaken är medellång, så god!
Poängen blir 89

Och här är den rätta raden:
1. Bunnahabhain Ceobanach 46,3%
2. Bunnahabhain 14 Moine PX finish 53,2%
3. Bunnahabhain 10 Manzanilla 55,1%
4. Bunnahabhain  15 Moine Marsala finish 53%
5. Bunnahabhain 11 Manzanilla cask 52,3%
6. Bunnahabhain SMSW 11 Vivacious Vitality 58,2%

Kvällens favorit blir efter målfoto glas nummer 3, Bunnahabhain 10 Manzanilla 55,1%. Och den enda som lyckas pricka in destilleriet är Rikard A.

 

Efter maten blir det kaffe och äppelkaka.

Hinner med att prova något till innan vi avslutar