Whiskyprovning 3/1 2015

Whiskysniffare: Rikard A, Rikard L, Bengt, Kjell och Ove.

Värd: Rikard A.

Mat: Chili Con Carne utan ris 🙂

Börjar med en spräcklig höna.

Nu var det dax igen för provning hos Rikard A. o vi börjar att mjuka upp smaklökarna.

6 små glas väntar på sniffare.

Idag är det en helt ny variant av provningsupplägg, parprovning…av whisky!

I dagens provning är det whisky från 3 destillerier varav 2 från samma destilleri. Vi kommer prova dom parvis för att välja ut den i vårat tycke bästa som går vidare till final d.v.s. 1 duellerar med 2, 3 med 4 och 5 med 6. Ingen av dessa whisky kommer från klubben!

Jamen då kör vi!

Så här tyckte vi det doftade och smakade:

1. Vi hittar äpple, kola, vaniljsocker i doften. Kolan finns även i smaken (inte bara tvåan) samt en kryddighet typ peppar. Trevlig och fyllig i munnen, ingen vi direkt känner igen.

2. Parkompisen till 1:an har även den kola och kryddighet, kryddigheten hänger kvar längre än 1:an. hittar även en metallisk smak i denna. Båda är riktigt bra och ingen rökighet i dessa alls. Vi har dock ingen bra gissning när vi får veta att den är från Islay, är vi lite inne på Bruichladdich men missar helt Caol Ila….

3. Nu är det mycket tropiska frukter som banan, ananas, mandarin finns även dill som ofta kommer från Bourbonfat. Kommer en viss ekighet efter att man svalt whiskyn men inget som tar för mycket överhand. lite beska typ Campari bitter. kan sitta och sniffa på den hur länge som helst och så bra i munnen och den är fruktansvärt bra!!

4. Parkomisen från samma stall drar mer åt kola, russin, sherry hittar även doft av sirap. I smaken finns kolan, sherry, choklad och lite kaffe. Den är riktigt bra denna också och tydlig är det att den legat viss tid på sherryfat. Vi är rätt säkra på en skotte och tror att det är någon Speysidewhisky så vi är inne på någon Glen men efter lite hjälp på traven blir vi instyrda mot Highlands Glenmorangie och då är det ju klart att 3:an måste vara Artein.

5. Här doftar det lim, hobbyrum, frukt, lite åt romhållet och i smaken även viss syra fast väldigt diskret, väldigt fyllig och lite ekig i eftersmaken. mycket god whisky och vi är rätt säkra på att det är en japanare vilket stämmer bra.

6. Då är denna en japanare med men lite mer återhållsam, mer honung, sherry och svag ekighet.

Efter visst överläggande och dividerande så kommer vi överens om att de 3 whisky som går vidare till finalen blir glas 2, 3 och 6.

I finalen så tar whisky i glas 3 hem segern och den är riktigt bra, mycket frukt i doften!

Och dessa whisky var det i glasen.

1. Caol Ila Stitchell Reserve Unpeated
2. Caol Ila 14 Unpeated
3. Glenmorangie Artein
4. Glenmorangie Lasanta
5. Hibiki 12
6. Hibiki 17

Kvällens favorit blir Glenmorangie Artein.

Kul provning men att vi missade Caol Ila så känns lite surt, vi har ju provat den tidigare och på förra provningen hos Rikard A. blev den kvällensfavorit…

En som inte är så intresserad av vårt tugg!

Supergod Chilli Con Carne med ett glas rött till.

Många godingar, man blir ju sugen på öl liksom!

God mat och dryck kräver lite återhämtning.

Och här åker folien på Glenfarclas 25!
Vi hinner även prova Glenfarclas 21 och 25, båda riktigt bra.

Kaffe och efterrätt, mums!

Ska dom aldrig gå så man får lite lugn och ro tänker Dexter.