Whiskyprovning 30/11 2013

Whiskysniffare: Rikard A, Rikard L, Kjell, Bengt och Ove.

Värd: Rikard A.

Mat: Pannbiff med stekt lök, potatis, sås och grönsaker.

Whiskyn som ska provas för dagen är upphälld så dä ä bara å hugga in.

Dagens tema är whisky av olika årgångar som Rikard talar om senare, för ingen av oss lyckas lista ut det.

Till en början får vi endast veta att 3 av whiskysorterna kommer från klubben och övriga 3 är Rikards egna. Vi börjar i vanlig ordning med att se om vi kan hitta några dofter o smaker i glasen.

Å här kommer vårt samlade resultat efter allt sniffande, sörplande o smackande:

1. Doftar lite konstigt, kan inte riktigt sätta fingret på, lite unken kanske, sherry o lite kola finns där. Smaken är maltig, fruktig med viss sötma, inte alls så tokig whisky.

2. Här doftar det väldigt mycket, kokos, rom, lim, frukt, väldigt trevlig doft! Smaken är söt, sherry, lite ekig men väldigt trevlig whisky. Man vill liksom fortsätta dofta på den, kan det bli kvällens favorit…

3. Doftar sherry, bacon, gummi, torv, läder och fuktig masonit, i smaken hittar vi sherry, gummi och lite sälta. Här är vi tidigt inne på Bowmore Laimrig.

4. Doft av skumbanan, rök o bränd bakelit. I smaken är den lite eldig men med en tydlig fruktighet och rök, finns även en smörighet. Lutar åt Laffe 18 som vi har i klubben.

5. Nu var det fudge, smörkola och frukt i doften, vi hittar även kola i smaken dock lite bitter och russin, kanske en aning spritig. Totalt sett är den riktigt bra!

6. Här är det rök och torv men med en fruktighet i doften. Rök i smaken, frukt, viss ekighet och tobak hittar vi. Som många av kvällens whisky är den här också bra!

Efter att vi plitat ner våra doft o smaknoteringar får vi veta destilleriernas egna tasting notes (se bild till höger), en del stämmer bra o några känns inte som det är samma whisky som beskrivs.

Vi får ytterligare ledtråd med en lista bestående av 12 olika whiskysorter där våra 6 st i glasen ingår! Ha, nu borde det ju va lätt som en plätt…eller?
Dessa whisky fanns på listan: Longrow Red 11, Hibiki 12, Blair Athol 12, Benriach 13 Virgin Oak, Caol Ila 14 Unpeated, Longrow 14 Burgundy Wood, Laphroaig 18, Benriach 17 Septendecim, Glen Garioch 12, Bowmore Laimrig 15, Glenmorangie 18, Glenburgie 17.

Ett par stycken av klubbens egna var vi rätt säkra på innan men efter att vi kikat på listan tror vi att vi haft dessa i glasen:

1. Caol Ila 14
2. Hibiki 12
3. Bowmore 15 Laimrig
4. Laphroaig 18
5. Glenburgie 17
6. Longrow Red

Kvällens favorit blir nummer 5: Caol Ila 14 Unpeated

Och så här såg den rätta raden ut.

1. Blair Athol 12
2. Hibiki 12
3. Bowmore 15 Laimrig
4. Laphroaigh 18
5. Caol Ila 14 (unpeated)
6. Longrow Red 11

Riktigt rolig provning och vi lyckades sätta 4 av 6 som vi får vara rätt nöjda med, men Blair Athol missade vi helt eftersom vi dissade den stenhårt förra provningen! Kul med en orökig variant av Caol Ila som blir bäst för kvällen även om Hibiki 12 (blended) inte var långt efter.

Kvällens värd spräcker en Lagga DE som Benke hade med sig.

 

Blir några smakprov till.

Och så här roligt kan det vara med lite whisky.

Och en Oban DE ska visst öppnas också.

Här fixas det till lite mat.

Mums!

Jaha den här ska också spräckas, undra va den smaka…

Blir kaffe o kaka efter maten.

O en liten whisky ska väl kunna slinka ner.

Liten summering över vad som var framme och smakades på under kvällen…säger som Edward Blom ”allting gott och alldeles för mycket”!!

1

O var tog den här vägen!