Whiskyprovning 30/9 2017

Whiskysniffare: Ove, Bengt, Rikard L. och Rikard A.

Värd: Ove

Mat: Köttgryta, kokt potatis med tillbehör.

Börjas med en Innis & Gunn framför TVn.

Uppdukat med 6 okända och protokoll.

En öl i glaset är alltid bra att ha för att rensa smaklökarna mellan de olika whiskysorterna!

Dagens tema är gowhisky från Ove.

Här kommer våra doft och smaknoteringar med gissning på vad det är för whisky i resp. glasen. Efter vi gjort noteringar och gissat hej vilt plockas en flaska i taget fram.

1. Fruktig och lätt med inslag av gurkskal o viss sötma, med vatten kommer en nötighet fram. Smaken är fruktig o ekig, viss sälta, ingen skillnad i smak med vatten. Munkänslan är alkohol och kort eftersmak.
Poängen blir: 81.

2. Medicinal, lite stickande och unken doft. Svag sälta i smaken och något bättre med vatten i glaset. Mild och lite intetsägande i munnen, kort eftersmak.
Poängen blir 82.

3. Nu doftar det gummiballong och med vatten kommer doften av banan fram. Lite sträv i munnen, något lenare med vatten, ganska lång eftersmak.
Poängen blir 81.

4. Doftar vanilj och med vatten kommer en fruktighet, smakar lite ekig. Munkänslan är mjuk o rund, eftersmaken är medellång.
Poängen blir 84.

5. Nu hittar vi doft av hav, sälta, fudge. Smaken är fruktig, ingen skillnad med vatten i glaset. Munkänslan väldigt najs och eftersmaken är lång.
Poängen blir 86.

6. Doftar romrussin & sherry. Smakar goläder och rom, funkar lika bra med vatten. Munkänslan är stark och eftersmaken lång och kraftig.
Poängen blir 92.

Ref.whisky (Glenmorangie 10) Doftar frukt, kola & vanilj. Smaken är fruktig och med vatten blir den lite tunn. Känns len i munnen.
Poängen blir: 80.

Vilken var vilken nu igen!

Den enda som vi lyckas pricka är Whisky i glas nr. 6 Rikard x 2 gissar på att det är Aberlour Warehouse Cask, övriga hittar vi inte rätt på.
Och här kommer den rätta raden.

1. Paul John Brilliance
2. Bruichladdich The Classic Laddie
3. Tomatin 18
4. Springbank 15
5. Hazelburn Barolo Cask 9Y
6. Aberlour Warehouse Cask

Kvällens favorit blir glas nummer 6, Aberlour Warehouse Cask.

Kvällens värd!

Och där kom efterrätten som var en stadig bit!