Whiskyprovning 4/11 2017

Whiskysniffare: Ove, Bengt, Kjell, Rikard A. och Henrik

Värd: Rikard L.

Mat: Kycklinggryta, pasta och stekt broccoli.

Vi börjar med en öl och lite tilltugg, Bengt har även med et smakprov av An Oa!

6 okända i dagens blindprovning.

Till dagens provning har Rikard L. bjudit in Henrik.

Då är provningen igång och noteringar görs, kanske inte av alla hela tiden…

Dagens tema är blandat och gott.

Här kommer våra doft och smaknoteringar med gissning på vad det är för whisky i resp. glasen. Efter vi gjort noteringar och gissat hej vilt får vi veta procenthalten på alla whisky sen plockas en flaska i taget fram.

1. Frukt, rök, lakrits, aprikos i doften med vatten kommer mer lakrits fram. I smaken finns lakritsen och aprikos. Viss ekighet kommer men den tar inte över utan kompletterar mer. Inte så lång eftersmak.
Poängen blir: 84,5

2. Kola, sherry, dill, svag doft av någon tropisk frukt, (kokos). I munnen kommer frukten fram och den känns ganska fyllig, smaken hänger kvar rätt länge. Fungerar bra med vatten!
Poängen blir 87

3. Här doftar det smörkola, banan, vanilj och tyvärr svag spya. I munnen känns den ganska snäll med viss sälta, och ek, känns inte så fyllig och ganska enkel. Fungerar bra med vatten och ekigheten försvinner något.
Poängen blir 82,5

4. Här är det en riktigt sherrybomb, viss kryddighet men sherryn är väldigt dominant. Smakar Sherry och en liten pepprighet, känns väldigt mild fast det är den starkaste i gänget som det senare visar sig (59,8%). Smaken sitter kvar väldigt länge med tyngdpunkten på SHERRY, viss ekighet kommer in på slutet. Vi är rätt säkra på att det borde vara en Aberlour A´Bunadh!
Poängen blir 89,5

5. Doftar dill, bacon, mältat korn, rök o viss köttighet, hav, frukt och eucalyptus, den känns lite annorlunda utan att kunna sätta fingret på varför. I smaken är det läder, sötma, nöt och rökighet. Röken hänger kvar bra och med vatten blir röken tydligare.
Poängen blir 88

6. Det första vi känner i doften är Pringles sourcream och krutrök! I smaken kommer det fram bränd bakelit eller något som brunnit. Hyggligt fyllig och med vatten minskar det brända i smaken något.
Poängen blir 88

Ref.whisky (Glenmorangie 10) Doftar frukt, kola & vanilj. Smaken är fruktig och med vatten blir den lite tunn. Känns len i munnen.
Poängen blir: –

Dagens värd!

Den enda som vi lyckas pricka helt är Whisky i glas nr. 4.
Och här kommer den rätta raden.
1. Springbank 15 46%
2. Clynelish Destillers edition 46%
3. Bunnahabhain Darach Ur 46,3%
4. Aberlour A´Bunadh 59,8%
5. Paul John Bold (Peated) 46%
6. Port Charlotte PC10
 46%

Kvällens favorit med knapp marginal blir glas nummer 4, Aberlour A´Bunadh.

Efter mat blir det romöppning.

Vi hinner även med en god efterrätt!

Några olika rom innan vi avslutar kvällen med att titta på några tidigare resor på dator/TV.