Whiskyprovning 4/2 2012

Whiskysniffare: Micke, Kent, Rikard L, Rikard A, Kjell, Bengt, Ove

Värd: Rikard L.

Mat: Lasagne gjort på Dovfärs och sallad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innan provningen blir det en öl och smakprov av en 12-årig Sir Terence som Micke har med sig för att få igång doft och smaklökarna eller nåt sånt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens provning är en öppen blindprovning med 2 whisky från klubben varav den ena är nyinköpt till dagens provning och 4 sorter som Rikard L. tagit av sina egna och samtliga är från Skottland. Nedan finns vad vi fick fram och tyckte om respektive.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Här doftar det mycket malt med svag doft av frukt (aprikos) aprikosdoften blir mer framträdande med vatten. I smaken är den lite besk och ekig och eftersmaken är ganska lätt, ingen favorit men vi tror att det är Aberfeldy 21 som vi har i klubben.

2. Här doftar det svag rök, lite läder, tång och tången framträder mer med vatten viss sötma finns där. Fin sälta i smaken och man känner lite av rökigheten. Eftersmaken är lång och kraftfull. riktigt bra tyckte nog alla av oss.

3. En tydlig doft av finkel är det första som framträder och något som legat för länge på stranden… Eken framträder tydligt i smaken även lite gammal jordkällare hittar vi. Smaken sitter kvar ganska länge men det är ingen hit p.g.a. finkeldoften, dock tycker Benke den är helt ok.

4. Nu doftar det sherry, hav och tång. Med vatten i så kommer även dofter som Choklad och tobak fram. Lite ekig i smaken annars hänger den kvar länge i munnen som vi säger.

5. Fin färg, mycket sherry, toffe med en tydlig rökdoft och inslag av bets eller lim. Lätt ekig och väldigt fyllig, värmande och eftersmaken sitter kvar länge i munnen, riktigt njutbar. Troligtvis en Cask då den är hyggligt alkoholstark. Blir bättre med lite vatten i, vi gissar på att det kan vara en Aberlour a’bunadh. Denna kan man dofta på länge utan att tröttna.

6. Väldigt fruktig med inslag av skumbanan lite vinäger och päron med vatten i blir pärondoften tydligare och påminner om piggelinglass. Lite ekig i smaken med mycket eftersmak, här tror vi att det är någon Glenlivet då pärondoften är så tydlig.

Och här var dom whisky vi provade för kvällen.

1. Aberfeldy 21
2. Bowmore 12
3. Bowmore 15 Mariner
4. Bowmore 17
5. Bowmore 15 Laimrig
6. Glenlivet 18

Sammanfattning: Aberfeldy och Glenlivet lyckades vi med att känna igen men dom övriga Bowmore var vi inte riktigt med på, men det tar sig. Bowmore 12 var klart positiv medan Bowmore 15 mariner dök rejält. Bowmore 15 Laimrig var riktigt bra!
Riktigt roligt provning med mycket smaker och dofter och en del roliga överraskningar.

Aberfeldyn 21 går de sista dropparna av ikväll även om whiskyn är helt ok är det ingen som gråter över det!

En trio med varierande betyg, men helt klart är att vanliga 12-åringen står sig bra. Och vi tyckte inte att det fanns någon parfymighet som vi så ofta känt av vissa Bowmore.

Sådär ja, kvällen fortsätter med god mat och ett glas vin till. Blir ytterligare några skvättar whisky, en god cigarr och framför allt trevligt sällskap så man kan säga att det blir en riktigt ”mustig” kväll.