Whiskyprovning 4/5 2013

Whiskysniffare: Rikard A, Rikard L, Kjell, Bengt, Ove.

Värd: Rikard L.

Mat: Fläskfilé baconbus med pasta o sallad.

 

 

 

 

 

 

Sådär ja, en ny provning att sätta tänderna i hemma hos Rikard L.

Upphällt och förberett bara att ge sig i kast med dom sex olika sorterna. Idag är det 4 av Rikards egna och 2 som vi har i klubben. Ska bli fruktansvärt spännande o se om vi lyckas hitta några bekanta dofter o smaker samt pricka några (nån då…)whisky.

Här är vad vi lyckades hitta i doft och smakväg och vad vi tror det kan vara för whisky. Med vetskapen av vad vi har i klubben (blev lite funderande på det med) borde vi kunna hitta några karaktäristiska. Nu kör vi !!

1. Doftar frukt närmare bestämt päron, vanilj, lite smörkola kommer senare. Smaken är tydlig Sherry och lite inslag av gummi som är typisk för sherrylagrad whisky. Ganska lätt o trevlig whisky men eftersmaken hänger kvar länge. Riktigt bra på alla plan, känner igen den och efter lite funderande gissar vi på Glenmorangie Lasanta vilket det visar sig vara !! Jaha det här börjar ju bra.

2. Här hittar vi Pors tror vi (vanlig i kryddat brännvin vilket den påminner mycket om) syntetisk banan… nybakat bröd. Smaken är kryddig, svag rök o lite spritig helt okej men p.g.a spritigheten så verkar den inte riktigt färdig o således lite ung. Ingen vi riktigt känner igen o ingen i klubben tror vi, neej vi har inget bra förslag.

3. Doftar sherry, honung, choklad o viss kryddighet som även framträder i smaken. Vi kan känna lite honung i avslutningen lite åt godis hållet, bra och trevlig men vad kan det vara, efter lite dividerande fram o tillbaka tar vi Rikards förslag på att det kan vara Glen Scotia vi har i klubben vilket det också är. Det var den första från klubben o kul att Rikard fick lite rätt 🙂

4. Nu jädrar blev det rök å det grövsta, upplevelsen är åtminstone det med tanke på att övriga hittills varit orökiga. Hittar även en köttighet, lite bränd bakelit och bacon. I smaken finns rök och även sherry, eftersmaken är hur bra som helst och fruktansvärt lååång. Vi är lite inne på Bowmore eller nån Caol Ila men närmare kommer vi inte.

5. Här har vi kaffe, jod, sherry, kola, frukt och sherry i smaken eftersmaken är lång och väldigt bra. Måste vara Longrow Burgundy Wood tror vi, rätt där.

6. Då var det den sista i den här uppställningen och här kommer det lim, hobbyrum, bets/mahogny, lite artificiellt och mogen banan. I smaken finns det russin och frukt väldigt god men kort i eftersmaken liksom dör tvärt vilket är så typiskt japansk whisky så vi måste gissa på en Japanare o eftersom vi tror Rikard har en Yoichi 10 faller valet på den. Rätt igen, det här var ju skitkul !!

En rolig provning och vi lyckades ju hitta rätt på några även från Rikards flaskarkiv. Är små nyansskillnader hela tiden och vissa smaker o dofter framträder olika mycket vid olika tillfällen och i vilket sällskap (läs andra whisky) man provar dom.

Och så här såg den rätta raden ut.

1. Glenmorangie Lasanta
2. Hven
3. Glen Scotia
4. Laggan Mill
5. Longrow Burgundy Wood
6. Yoichi 10

Kvällens favorit blir nummer 4: Laggan Mill

Smockan hänger i luften…eller…inte så illa som det ser ut, blev ett roligt kort taget vid rätt tillfälle!

En mödis rycker ikväll och det är Glenburgie 17 som köptes i Skottland förra veckan.

Smakar lika bra nu som när vi provade den i Skottland.

Kvällens värd lägger sista touchen på maten.

 

Ja skål då och smaklig måltid!

Efter maten blir det blir det några droppar av Aberlour 16 Sherry Cask som Benke tagit med sig och handbuteljerad på Aberlour distillery, så himla god !

Många goda öl blir det!

Även om man börjar känna sig varm innombords så behövs det lite värme utifrån.