Whiskyprovning 5/9 2015

Whiskysniffare: Rikard A, Rikard L, Bengt, Kjell och Ove.

Värd: Rikard L.

Mat: Fisksoppa med vitlöksbröd.

Ett klassiskt underlägg får vara med!

En riktigt mörk o god moo-hoo plockar Rikard A. fram.

Blir betoning på rökig whisky idag och vi börjar fylla på, glasen alltså!

Jaha vi får se hur ”low we can go” idag då, hoppas vi kan hitta rätt på några whisky.I

Vi får veta att följande ingår i dagens provning, Ardbeg, Mortlach, Bunnahabhain, Talisker och 2 Laphroaig och så här tyckte vi det doftade och smakade:

1. Doftar rök, jod, bakelit, lakrits och lite finkel och i smaken finns tydlig lakrits och rök. Känns väldigt kraftfull och rå, lite oborstad men smaken hänger kvar länge i munnen tyvärr ingen större finess. Blir lite flat med vatten i sig.

2. Citrus, frukt och väldigt svag doft av spya! Upplevs som sträv i munnen, svag rök och ek som kommer efteråt och visst är det lite pors som kommer fram. Eken är påtaglig i eftersmaken som till viss del stör lite.

3. Nu är det kola, dill som så ofta kommer från bourbonlagrad whisky, vanilj och frukt finns där också. Dillsmaken och eken kommer efteråt men inte för påträngande och den känns väldigt konsekvent vattnad och ovattnad. Mycket bra hör vi !!

4. Väldigt balanserad rök o malt, lite medicinal, inte alls lika råbarkad som 1:an utan klart mer finess på denna. I smaken finns rökt skinka, bastu, lite bränt. Den är kraftfullt rökig men ändå otroligt bra balanserad och komplett, eftersmaken hänger väldigt länge och viss ton av cigarr drar in. Mums !!

5. Rök igen men även päron och malt. Viss pepprighet och rök i smaken men inte så lång eftersmak utan den försvann rätt fort. Känns inte så stark och viss ekighet.

6. Svag rök, tång, grappa…(verkar inte bra alls) och lite kola. I smaken hittar vi tång viss nötighet upplevs som sträv och eken gör sig snart påmind som torkar upp i gommen. Totalt sett känns den helt okej!

Vi försöker oss på att placera in vilka som är vad och vi är väldigt säkra på att 3:an är Mortlach 15, 4:an är Ardbeg Uigeadail, 5:an Laffe 18 sen blir det svårare men som bäst lyckas några få in 4 av 6 vilket får anses som riktigt bra! Vad gäller kvällen bästa blir det lite kamp mellan rökig och orökig och visst är Ardbeg Uigadail en kanon whisky men ikväll drog den orökiga Mortlachen längsta strået!

 

Och här är den rätta raden.

1. Bunnahabhain Cruach-Mhona 50%
2. Talisker Dark Storm 45,8%
3. Mortlach 15 Laddies Choice (Whisky Castle) 56,4%
4. Ardbeg Uigeadail 54,2%
5. Laphroaig 18 48%
6. Laphroaig Trippel Wood 48%

Kvällens favorit blir Mortlach 15 Laddies Choice (Whisky Castle)

Vi glädjer oss med att vi kanske inte är helt borta med lite god fisksoppa och ett glas vin!

Ett smakprov av Springbank efter maten är inte fel.

Och efterrätt slinker visst ner!

Helt plötsligt öppnar sig himlen och regnet bokstavligt talat vräker ner och vilket ljud det blir, t.o.m. överöstar Benke!!!

Sista slatten Rom inmundigas innan vi avrundar.