Whiskyprovning 7/1 2017

Whiskysniffare: Ove, Kjell, Bengt, Rikard L. och Rikard A.

Värd: Bengt.

Mat: Entrecote, potatisgratäng, bernaiesesås och persiljesmör.

En öl och rökt hjort till att börja med.

Dagens tema är Benkes blandning med 5 skottar och 1 övrig… med olika märken från Bengts alla gömmor. Vi har köpt in 2 st olika referenswhisky som vi kommer välja någon av till kommande provningar och det är Glenmorangie Original och Laphroaig 10 orökig alt. rökig.

Här kommer våra doft och smaknoteringar med gissning på vad och en poängbedömning. Efter vi gjort noteringar talar Bengt om vilka whisky som finns med och därefter gissar vi på vilka glas som innehåller vad.

Ref.whisky (Glenmorangie) Doftar bra av päron och lite vanilj, vi hittar även vanilj i smaken samt en kryddighet. Den känns lite tunn men medelfyllig totalt sett en bra fruktig whisky.
Poängen blir: 86.

1. Svag frukt med en kryddighet och tyvärr en svag spya i doften. I munnen kommer kryddigheten eller pepprigheten fram tydligare och den känns lite tunn och eftersmaken är kort till medellång, sisådär ingen riktig höjdare så det blir inga fantastiska poäng!
Poängen blir: 77.

2. Tydlig vanilj och fruktighet typ päron och i smaken är det svag frukt och kryddighet samt ekbeska, upplevs som ganska fyllig och eftersmaken är medellång och det är eken som sist släpper taget om smaklökarna. Helt okej men inte mer.
Poängen blir 82.

3. Här hittar vi läder, choklad, torkad frukt (russin) i näsan. I munnen kommer en kryddighet fram men även frukten som övergår i lite sherry, den har en bra fyllighet och eftersmaken är medellång och eken får sista ordet även på denna.
Poängen blir 86.

4. Ooh här doftar det precis som när man kommer in i ett lagerhus fyllt med whiskyfat som ligger och vilar och släpper ifrån sig änglarnas del, vi hittar även gammalt trä, sherry, rök, kryddighet och metallisk doft. I munnen så kommer det svag sherry, rök och lite metallisk, känns att den är alkoholstarkare. Den är väldigt fyllig i munnen och eftersmaken är lång och det är ett bra bett i whiskyn. Den här känner vi igen så vi tror det är Longrow 14 Burgundy Wood vilket det ska visa sig vara.
Poängen blir 89.

5. Doftar hobbyrum, lim, aceton, choklad, rök, galon, vanilj och en hint av gorgonzola. I smaken finns rök och en kryddighet samt att den känns sträv på tungan. Den känns fyllig och är alkoholstark med lång eftersmak. Här tror vi att det inte är en skotte.
Poängen blir 86.

6. Rök och tropisk frukt i näsan och i munnen är det rök och viss frukt, mentol säger någon. Rökighet som torkar upp och eftersmaken är medellång.
Poängen blir 88.

Efter att vi får veta vilka whisky som finns med så gissar vi och det blir mellan 3-6 rätt!

Och här har vi den rätta raden.

Ref. Glenmorangie Original 40%
1. Cragganmore 14 Friends of Classic Malt 40%
2. Glenmorangie Tayne 43%
3. Highland Park Freya 51,2%
4. Longrow 14 Burgundy Wood 56.1%
5. Paul John Single Cask 58%
6. Laphroaig 15 43%

Kvällens favorit blir glas nummer 4, Longrow 14 Burgundy Wood.

Vi provar även Ölandswhisky från Wannborga, Artisan Single Malt 5år.

Skål och låt maten smaka säger Benke, kvällens värd!

Det blir även lite Cognac till kaffet, trevligt!