Whiskyprovning 8/2 2014

Whiskysniffare: Rikard A, Rikard L, Kjell, Bengt och Ove.

Värd: Kjell

Mat: Nötrullader med potatismos och tillbehör.

En uppvärmare innan vi börjar provningen så vi får igång smaklökarna!

Då var alla samlade, nu kör vi.

Dagens tema på provningen är whisky som börjar på Glen… och det är endast en whisky från klubben med. Vi börjar med att se om vi kan hitta några dofter o smaker i glasen.

Senare kommer vi få veta vilka 6 olika whisky som finns med så får vi se hur man lyckas med att placera dom rätt.

Å så här tyckte vi:

1. Doftar torkad frukt (russin), aprikos/persika, tobak och i smaken hittar vi lite lakrits. Ganska komplex med mycket smaker och dofter som kommer fram mer över tid. Rund och lång eftersmak.

2. Frukt lite svag toffe kanske, baffucin…eller hostmedicin i doften tycker någon. Smaken har en tydlig fruktighet (päron, äpple) ganska lätt karaktär viss ekighet och upplevs som lite spritig. Ganska kort avslutning

3. Här doftar det väldigt tydligt skumbanan, lite godis, frukt (melon). Smaken är fruktig, lite spritig och ekig. Medellång eftersmak.

4. Doftar kola, choklad och en väldigt tydlig kryddighet som finns i olika nubbar, kan det vara pors?! Kryddigheten finns även i smaken samt kola, torkad frukt men lite spritig. Mycket svag rök i eftersmaken och tyvärr är kryddigheten lite för dominerande vilket blir till dess nackdel.

5. Här var det inte lätt att hitta så mycket dofter men efter ett tag får vi fram viss maltighet, päron. Svag frukt i smaken och viss beska från eken, medellång eftersmak men totalt sett känns den väldigt tunn och platt rentav död! Njae…

6. Nu blev det kola, toffe, viss kryddighet, tobak, sherry och lite kartong. Smakar sherry och är fyllig. Lite rök i eftersmaken riktigt bra!

Efter att vi plitat ner våra doft o smaknoteringar får vi veta destilleriernas egna tasting notes (se bild till höger).

Det skiljer ca 22-23 år mellan den äldsta och yngsta whiskyn och vi gissar på vilka det kan vara och blir lite delade meningar där…
Nu får vi veta att vi provat Glen Scotia 1991, Glen Garioch Founders reserve, GlenGrant 16, Glenfarclas 30, Glenfarclas 18 och Glenlivet French Oak 15. Och det blir en del funderande, men nedan är vad vi trodde.

1. Glenfarclas 30
2. Glen Scotia 1991/GlenGrant 16
3. Glenlivet French Oak 15
4. Glen Garioch Founders reserve
5. GlenGrant 16/Glen Scotia 1991
6. Glenfarclas 18

 

Kvällens favorit blir nummer 6: Glen Scotia 1991

 

 

 

 

Och så här såg den rätta raden ut.

1. Glenfarclas 30
2. GlenGrant 16
3. Glenlivet French Oak 15
4. Glen Garioch Founders reserve
5. Glenfarclas 18
6. Glen Scotia 1991

Även om vi vet vilka 6 whisky som är med är det ändå inte helt lätt att sätta alla men 3-4 av 6 st är bra. Och det är inte alltid äldst är bäst även om någon ville ha den som kvällens favorit!

Ryker en mödis då Benke har med sig en nyinköpt Springbank Baja Garolo..eller var det Springbank Gaja Barolo… Den var trevlig om än lite spritig.

Blir några smakprov till av klubbens whisky.

Sådär ja, där gick dom sista dropparna ur Benriach, Longrow och Glen Scotia.

Lite välbehövlig mat och ett glas svåröppnat rött!

Här ska det ätas tills vi somnar…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För dom som orkar blir det ett glas whisky innan vi bryter för kvällen.