Whiskyprovning 9/11 2019

Whiskysniffare: Rikard L, Benke, Kjell och Ove

Värd: Henke

Mat: Kålpudding med tillbehör.

Tilltugg till en öl innan provningen börjar.

Fin kanna (Jug) köpt på ett mycket trevligt destilleri.

Dagens tema är olika regioner i Skottland.

Här kommer våra doft och smaknoteringar och efter gjorda noteringar och poängbedömning börjar gissningarna.

1. Doftar frukt, smörkola, vanilj och lite kryddighet, i munnen finns frukt och en tydlig ekighet. Känns lätt till medelfyllig och eken hänger kvar i eftersmaken, ganska bra balans med lite mer tyngd på ekighet. Bra whisky och det ska visa sig att flera av oss provat denna dagen innan!
Poängen blir: 85

2. Här är det en tyngre doft med inslag av kola och i smaken finns även kola, ek och en pepprighet. Den är fyllig i munnen och i eftersmaken finns ek men kolan kommer igen och får sista ordet, riktigt bra.
Poängen blir 87

3. Nu är det tydlig rök i näsan och även läder, sirap, dynga och lite metallisk. I munnen är det tydlig rök, typ bränd bakelit och en fin sötma. Fyllig i munnen av sötman och röken hänger kvar länge.
Poängen blir 88

4. Vanilj, päronsplit eller konserverade päron och dill hittar vi i doften och väl i munnen så är dillen väldigt tydlig. Bra fyllighet och i eftersmaken hänger dill, vanilj och frukten kvar bra.
Poängen blir 86,5

5. Här är det tyngre dofter av sherry, rom även dill. I smaken kommer sherry, russin, mörk rom och den är kraftig i smak. Här finns det mycket och smakerna hänger kvar länge, blir en kamp mellan sherry och romtoner i eftersmaken. Mycket bra whisky!
Poängen blir 89,5

6. Här är det en tydlig kryddighet också sherry samt läder och dynga. Kryddigheten finns även i smaken tillsammans med sherryn. Fyllig och smaken hänger kvar länge.
Poängen blir 87

Och här är den rätta raden.

1. Highland Park 18 43%
2. Hazelburn 13 Oloroso Cask matured 47,1%
3. 
Bunnahabhain Moine 14 PX finish 53,2%
4. Glendronach Cask Strength Batch 7 57,9%
5. 
Glenfarclas Viking Line 10 (2009) 59,5%
6. Auchentoshan Distillery Cask 60,1%

Kvällens favorit blir glas nummer 5, Glenfarclas Viking Line 10 (2009) 59,5%

Vi lyckas pricka 4 av 6 destillerier och det var 2 destillerier från Speyside och inget från Highland, både glas 3 & 6 prickade vi helt rätt på vilken whisky det var.

Även om 2 av oss provade Highland Park 18 dagen innan var det ingen av oss som hittade rätt där.

Efter god mat och ett glas rött blir det provning av diverse andra Whisky och vi är rätt överens om att High Coast gör riktigt bra whisky!

Och eftersom vi är hos Henke blir det en cigarr innan vi avslutar.