Whiskyprovning11/8 2018

Whiskysniffare: Kjell, Bengt, Ove och Henrik

Värd: Rikard A.

Mat: Köttgryta, ris och egenodlade grönsaker.

Vi tar en öl i väntan på att alla samlas.

Och här var det fullt i skåpen!

Då var glasen fyllda och provningen börjar, dagens tema är whisky från ett destilleri.

Tyst nu skriver jag

En av klockorna gick varm under kvällen.

Här kommer våra doft och smaknoteringar och efter gjorda noteringar börjar gissningarna och Rikard plockar fram en flaska i taget som vi får para ihop med resp. glas.

1. Doftar frukt, smör, kola. I smaken är det en fin sötma, svag sherry och lite åt gummihållet. Ganska så fyllig och eftersmaken hänger kvar bra, god och funkar bra med vatten.
Poängen blir: 86

2. Svag doft av mineral och svag rök, lite stickig. Sötman finns i smaken och viss rök, känns att den är stark men blir lätt spritig. Fyllig och ligger kvar länge på sidan av tungan. Den blir klart bättre med vatten
Poängen blir 87

3. Svag rök och svag spya, tyvärr återfinns spyan i smaken men det finns även rök , svag sherry och en kryddighet (peppar). Kryddigheten kommer mer efter en stund och tar över, hänger kvar bra.
Poängen blir 86

4. Viss maltighet framträder, frukt och visst är det kardemumma. Frukt och peppar i smaken den är kraftig och ganska spritstark, svag ek kommer på slutet, hänger kvar hyggligt länge.
Poängen blir 87

5. Här är det smörkola i doften. Smakar kola och, viss sötma och lite pepprig, ganska stark och hänger kvar hyggligt länge.
Poängen blir 87

6. Nu hittar vi läder och sherry i doften. Sherryn finns även i smaken och gummi, choklad och svag pepprighet. Kraftfull och så fyllig och den hänger kvar bra i munnen, riktigt trevlig whisky!
Poängen blir 90

Ref.whisky är Glenmorangie 10.

Rikard plockar fram flaskorna och vi lyckas placera 1 flaska rätt.

Ja temat är ett destilleri och det lyckas vi lista ut.

Och här kommer den rätta raden.
1. Hazelburn 13 Oloroso Cask 47,1%
2. Springbank the tasting room cask 56,2%
3. Springbank 12 Calvados Wood 52,1%
4. Springbank 14 Bourbon Wood 55,8%
5. Springbank 10 Local Barley 57,3%
6. Hazelburn the tasting room 57,9%

Kvällens favorit blir glas nummer 6, Hazelburn the tasting room.

Efter god mat blir det en smarrig efterrätt och mycket trevlig rom till kaffet.