Whiskyprovning2/2 2019

Whiskysniffare: Bengt, Rikard A, Ove och Henrik

Värd: Rikard L.

Mat: Kronhjortsgryta med potatis och sallad.

Här värmer vi upp smaklökarna!

Då är glasen fyllda och tystnaden tar vid… dagens tema är Rilles mödisar, d.v.s nyöppnad whisky.

Sex sorter i blandade kulörer.

Och en god trappist att njuta av.

Här kommer våra doft och smaknoteringar och efter gjorda noteringar och poängbedömning börjar gissningarna.

1. Doftar citrus, kola, sherry och frukt typ päron. En svag pepprighet i smaken med viss sälta. Balanserad med medellång eftersmak, riktigt trevlig.
Poängen blir: 87

2. Doftar svag rök lite jod och fruktighet. I smaken finns läder och sälta. ganska kort i eftersmaken.
Poängen blir 86

3. Nu är det vanilj, svag rök och hav i doften, ganska len o mild i smaken och även sälta. Kort i eftersmaken och den ska inte vattnas.
Poängen blir 86

4. Nu är det mandelmassa i doften och limstift ”Pritt” samt svag dill. Dillen finns tydligt i smaken med en pepprighet och sötma samt lite ekighet. Eftersmaken är lång och whiskyn upplevs som annorlunda.
Poängen blir 89

5. Doftar smörkola, mörk sirap. I smaken är det russin, rök, sherry och känns len. Lång eftersmak.
Poängen blir 87

6. Nu är det rök, bränd bakelit, jod och svag citrus i doften. Rök och åter rök i smaken med en lååång o fyllig eftersmak (känns tjock i munnen).
Poängen blir 89

Och här är den rätta raden.
1. Glentauchers 10 46%
2. Hven Seven Stars 45%
3. Highland Park Valkyrie 45,9%
4. High Coast Quercus III 50,8%
5. High Coast Dalvé Sherry Influence 48%
6. High Coast Batch 5 50%

Kvällens favorit blir glas nummer 6, High Coast Batch 5.

En pratar och en fokuserar på att få upp korken!

Efter maten blir det inlagda päron med mandelgrädde och gott att dricka.

Personligen tyckte jag det var onödigt att öppna Rommen!