Whiskyresa till Highland 20/4-26/4 2014

Vi som var med på resan: Kjell Holmberg, Ove Engdahl, Bengt Ekholm, Rikard Lindgren och Rikard Arvidzon.

Söndag 20/4.

Vi lyfter från Arlanda 9.35 och KLM tar oss till Amsterdam en resa på ca. 2 timmar där vi byter plan och efter en timme till i luften landar vi i Edinburgh ca. 12.30 lokal tid. Efter att plockat upp bagaget så hämtar vi ut vår förbokade bil, en Skoda Octavia men inser snabbt att den kommer nog bli lite för trång så vi uppgraderar till en rymligare men något trött Opel Zafira. Och med alla väskor i bagaget…så glider vi norrut utmed A9 och…JAAAA vi är i Skottland !!
I höjd med Aberfeldy stannar vi till vid Logierait Inn för en bit mat och sträcka på benen.

En öl blir det osså, jäkla trevligt ställe!

Riktigt gott med en fish & chips, klart godkänd!

Lite annorlunda pissoarer men fyllde sin funktion, skitfrän!

Vi rullar vidare och nästa stopp blir Dalwhinnie Distillery för en snabb tur i shopen innan dom stänger, mer än så blir det inte.

Dalwinnie är Skottlands högst belägna destilleri så lite snö finns kvar att beskåda.

Åker vidare mot Inverness där vi stannar vid Tesco och shoppar för kommande frukost, lite öl och en Aberlour a’bunadh slinker också ner. Efter att vi passerat Inverness och rullat över Kessock Bridge svänger vi av mot Nort Kessock/Charlestown där vi hittar fram till huset vi hyrt för veckan. Vi har stämt möte med en brutta som möter upp vid huset 19.00, lämnar över nycklar och en snabb genomgång…av huset. Efter en lång bilresa känns det skönt att komma fram o få sig en öl (Cairngorn Gold) och en a’bunadh!

Utsikt från husets baksida in mot Inverness.

Blir inte så sent för egen del då en tryckande huvudvärk gör sig påmind.

Måndag 21/4.

Frukost serveras klockan 8 eller är hon kanske 7…ska snart visa sig.

En rejäl Skotsk frukost som grund borde räcka ett tag.

Riktigt schysst hus med gott om utrymme.

Strax innan vi glider iväg för dagen upptäcker vi att någon inte ställt om klockan och vi är 1 timme tidigare än planerat, men vafasen vi får ju desto mer av Skottland!
Nåväl vi beslutar att glida iväg ändå så Ove the driver lotsar oss mellan trottoarkanterna och A9 norrut över Cromarty Bridge mot Dalmore.

Dalmore ligger och väntar på oss och det blir en vandring runt destilleriet då vi är lite tidiga, typ en timme.

Fint äre i alla fall.

Här sitter han Rikard mellan flaskan och hjorten.

Schysst lastbil.

Vi hinner med att se en del av omgivningen.

Jorå.

Nu tror jag det kommer en tantaluring och öppnar besökscentret.

När vi kommer in kikar vi runt och tar möjligheten att prova några av deras whisky, blir deras Dalmore 12, Distillery Exclusive, Dalmore 18 och King Alexander. King Alexander är bra men jag tyckte nog Distillery Exclusive var snäppet bättre men £180 är lite för mycket för den så det blir inget köp.

Visst doftar det bra men ändå inte tillräckligt bra för inköp, ser mörkt ut.

Vi tackar för oss och rullar vidare mot Balblair.

Får vi se vad Balblair har att erbjuda, ingen tur inbokad men vi kollar läget och kanske kan bli någon bokning av tur framåt veckan.

Ser verkligen ut som att lagerhusen stått här sen 1790.

Finns några turer att välja på.

Vi får prova en Balblair 2000 CS från fat 1376 som man själv kan fylla på flaska men ingen tycker den är tillräckligt intressant för att nappa på den, ser fortfarande mörkt på inköpsfronten.

Då vi är lite dåliga på Balblair köper vi med oss ett 3-pack a´5cl av årgångarna 02, 97, 89 för senare provning.

Vi köper några glas men avvaktar att boka någon provning/tur.

Vi tar oss vidare norrut på A9:an mot Clynelish Distillery där vi bokat in en tur med provning, får vi se om det är nåt klös i katten!

Vi går en sväng runt destilleriet och hinner lagom ta några kort innan vi blir bortmotade från gräsmattan, för där får man inte gå själv utan guide…
Vi blir hänvisade vänligt men bestämt till deras shop där rundturen ska starta och givetvis får vi inte ta några kort på turen för då kan ju hela destilleriet explodera…verkar ju bra det här! 

Nåja turen är helt okej utan några överraskningar, efter turen knallar vi ner knappt hundra meter till Clynelish gamla lokaler som är mera känt som Brora distillery. För dessa lokaler är ursprungligen Clynelish distillery som grundades 1819 och ersattes av ett nytt modernt Clynelish 1968. Det gamla destilleriet döptes då om till Brora och man började tillverka rökig whisky där till blended industrin. Tillverkningen fortsatte med vissa uppehåll fram till 1983 då Brora stängdes för gott. Numera är Broras whisky kultförklarad och hett eftertraktad.

Historiens vingslag kan nästan kännas där Brora nu ligger tyst.

Men nu börjar det roliga, vi får nämligen gå in i Broras gamla lagerhusen och kika, där ligger en uppsjö av fat från andra destillerier samt ett par fat Brora från 1977 och 1982 som blivt kvarlämnade! några flaskor från dessa fat skulle sitta som en smäck!

Strax bredvid ligger ett fat från Teaninich och ett från Clynelish där vi själva får ta upp whisky med en ”Valinch” till kommande provning! Rikard A. och Kjell tar upp ur Clynelishfatet och Rikard L. och Ove från Teaninichfatet, sablar va fränt !! det här är ju på riktigt, jiiipppiiiee.

Ligger även några fat från 1996 som ska ligga till 2019 då man ska buteljera dessa och sälja på destilleriet för att fira 200-års jubileet av Clynelish som grundades 1819.

Provning förbereds i Broras gamla fillingroom, kanske i svalaste laget för att man ska känna alla dofter o smaker. 

Men atmosfären är det absolut inget fel på!

Kate som är vår guide och provningsledare blir lite förnärmad när jag säger att jag tycker det doftar lite barnspya om deras 14-åriga whisky…hon frågar ju vad vi tycker o jag säger bara vad jag känner.

Ja vad provade vi då, jo det blev Clynelish 14, Clynelish Destillers edition, Clynelish Cask som bara finns att köpa på destilleriet, Clynelish som vi tappade upp från fat och till slut Teaninich upptappad från fat. Genomgående imponerade Clynelish och vi höll nog Destillers edition och Clynelish från fatet som vassast. Teaninich var inte alls dum även om den var lättare i karaktären och inte lika fyllig som Clynelish. 

 

Här fylls det på för fulla muggar…Mr rödkran!

 

Halleluja whiskybröder, Clynelish har visat sig från sin bästa sida och bjudit upp till en mycket trevlig provning och rundtur med upptappning från fat allt guidat av Kate, vi avslutar i deras shop med inhandling av whisky, glas, tröjor och en mössa…nu börjar det hända grejer kanske det behövdes lite whisky för att få igång shoppingen!
Vi tackar för oss och Kate sen rullar vi tillbaka söderut.

 

Stannar till vid Dunrobin Castle som hastigast.

 

Åker vidare till Golspie Inn för att få en bit mat o en god ale.

 

Klassisk atmosfär.

 

En Ploughmans lunch!

 

 

 

Någon är nöjd med att få mat!

 

Blir ett stopp vid Glenmorangie distillery.

 

Inköp av glas och givetvis måste jag (Kjell) prova deras Ealanta som jag varit lite sugen på, och eftersom dom i princip tvingar mig att prova deras deras Nectar Dór och Glenmorangie 15 Saturnes wood så vill jag inte vara oartig utan tackar självklar ja!

 

Vi stannar till vid Black Isle brewery som ligger ca. 5-6km från huset vi bor i.

 

Finns några sorter att välja på!

 

Efter lite provsmakning bestämmer vi oss för 6st Yellow Hammer och 6st Blondie som vi kan dela på senare, Benke vill ha 2st Porter men dom får han köpa själv!

 

Åter till huset och vi testar 3-packet av Balblair som köptes tidigare idag och genomgående tycker vi dom är lite tunna/lätta. Den som är bäst är -89 som är fylligare och mer komplex men inget som gör att vi vill boka in någon tur/provning där. Efter en händelserik dag fyller vi på med lite gott att dricka och klassiska hotmacks sen blir det ryggläge.

 

 

Tisdag 22/4.

Stadig frukost med Vivaldi i bakgrunden så vi ska komma i nån stämmning sen bär det av till Inverness och inhandla mat på Morrisons. Vi letar även upp The Whiskyshop för att kolla sortimentet men inget som riktigt lockar, tyvärr ganska dyra. Vi får prova en Glenturrent tripple wood som tydligen är exklusivt buteljerat för The whiskyshop, meeen den är finkelstinn så den får dom behålla!
Kjell köper en ullpläd till sin mancave sen glider vi tillbaka till huset med matvaror och på vägen tillbaka stannar vi vid the dolfin centre som tyvär är stängt men vi hittar lite info om delfiner som vi ska försöka spana efter senare. Nu styr vi kosan mot Tomatin där vi har en förmiddagstur med provning inplanerad.

 

Efter Ca. 25 km utmed A9 är vi framme.

 

Vi får börja turen med att kika på en kortare film om destilleriet.

 

Scott heter vår trevlige guide och till skillnad mot de stora destillerierna får vi fota så mycket vi orkar här.

 

Doftning av deras korn.

 

En gammal odödlig korn kvarn.

 

Jäskar (washbacks) i stål.

 

Här matas de överblivna resterna (draff)ut från mäskningen som blir till djurfoder.

 

Så här ser mäsktunnan (mashtun) ut på insidan.

 

Och här står spritpannorna och puttrar.

 

Som sagt vi fick ju fota så mycket vi ville…

 

Mäskpannorna (Washstill).

 

Nypåfyllda tunnor.

 

Finns även en del där dom reparerar fat.

 

Hur ett ekfat kan se ut på insidan, svartkolad efter att man eldat insidan.

 

Ligger några stora maffiga sherrybutts. 

 

 

 

Klart vi måste sniffa och få känna den underbara doften från fatet.

 

Inte bara en härlig syn utan en underbar doft i lagerhuset, vem skulle inte vilja vara en ”angel” och få sin del.

 

Här häller man ut färdiglagradlagrad whisky som ska filtreras och sedan buteljeras.

 

Ett gammalt ”dunnage warehouse”.

 

Hänger ett foto på destilleriet från tiden det begav sig.

 

Och nu blir det provning.

 

Är ingen av oss som egentligen druckit Tomatin tidigare så det ska bli spännande att prova dessa orökiga.

 

Vi får möjlighet att prova nysprit direkt från pannan, Legacy, Tomatin 15, 18, och 12-årig bourbon cask och sherry cask. Alla är riktigt bra på sitt sätt enda som egentligen går bort är Legacy som är ganska ung, 15-åringen är väldigt fruktig och fin, 18-åringen mer fylligare med mindre fruktighet men mer sherrytoner. Legacy är helt okej även om man känner att den är väldigt ung och påminner en hel del om nyspriten. Båda Cask varianterna är mycket bra där jag tycker bourbon drar det längsta strået.

 

Vi får även möjlighet att prova deras rökiga variant cù bòcan.

 

Här finns det samples.

 

Tomatin överraskar!

 

Efter genomförd provning knallar vi ännu gladare tillbaka till Tomatins shop där vi även får prova deras 19-åriga Cask från 1994 vilken är riktigt bra men inget köp på denna utan det lockar mer att få fylla egen flaska.

 

Jamen skål då nu ska det shoppas!

 

Som sagt så väljer vi alla att fylla varsin flaska och valet är Bourbon eller Sherry Cask…eller kan man ta en av varje 🙂

 

Här blir det en Bourbon.

 

Och Benke tar en Bourbon Cask.

 

Och en Sherry Cask!

 

Och här kommer en lycklig Bourbonägare.

 

Tomatin var en fruktansvärt trevlig bekanskap, man får möjlighet att komma nära tillverkningen och det blir mycket mer personligare upplevelse. Provningen var kanon bra och deras whisky är riktigt bra. Vår guide Scott bidrog mycket till upplevelsen så vi tackar honom innan vi ger oss av.

 

Vi åker ner till Aviemore och Makenzies Pub, Highland Inn för en bit mat, Gammon Steak och meatballs with Choritzo…

 

Och en pint.

 

När vi ändå är i Aivemore blir det besök på Cairngorm Brewery.

 

Finns så mycket gott, var ska vi börja.

 

Jaaa den vill vi prova också!

 

Vi hinner med att prova Trade Wind, White Lady, Wild Cat, Autumn Nuts och Black Gold. En favorit blir White Lady som har en tydlig smak av koriander men ändå inte för påträngande, skit bra!

 

Blir några öl med oss hem, sen stannar vi till på Cost Cutter för inköp av en Glenlivet 12 och några Innis. Efter hemkomst blir det en tur till den lokala puben vid Kessock Hotel för en Guiness och något surdricka. Sen blir det natti natti.

 

Onsdag 23/4.

Vi grundar med en rejäl frukost innan vi ger oss av till Glenmorngie där Kjell ska köpa en Glenmorangie 15 Saturnes Wood som bara finns att köpa på destilleriet. 

 

Hinner med en snabb tur i deras utställning.

 

Glenmorangies pannor med de långa halsarna.

 

Vi fortsätter sedan söderut till Teaninich.

 

 

Här håller man på med utbyggnad av destilleriet för en fördubbling av kapaciteten.

 

Som sagt många bilder blev det.

 

Vi åker in till Alness och tar en fika på Harry Gow.

 

Mot Glen Ord.

 

Vi stannar och fotar och insuper atmosfären.

 

Ginst.

 

Fruktansvärt fint.

 

Vi har en rundtur med provning inbokad på Glen Ord.

 

Än så länge glada miner.

 

Hej nu är vi här!

 

En liten filmvisning innan turen startar.

 

Bra illustration över olika fats inverkan på whiskyn.

 

Deras shop är som de flesta som ägs av Diaego för mycket kommers och opersonligt.

 

Flera av Diaegos whisky finns representerade.

 

Så här såg det ut en gång i tiden när man började bränna sprit.

 

Här står pannorna och puttrar.

 

Show off!

 

Blir en provning av Glen Ord 12, 15 och 18 men neeej inte något speciellt alls, och tyvärr måste jag väl säga att förväntningarna infriades, blir inget köp här inte.

 

Trevlig bar där det finns möjlighet att prova lite andra mindre kända whisky från Diageo.

 

Vi hinner med Auchroisk 10 som är bra och Inchgower 14 som är lite lättare.

 

Åker till Bealy där vi kliver in på Caledonian Best för en Ale och Haggis, Mums!

 

Benke fegar ur på en Club Sandwich!

 

Mätta o belåtna.

 

Munken under trädet.

 

Vi tar oss ut mot Canary point för att förhoppningsvis få syn på några delfiner.

 

Regnet hänger i luften.

 

Riktigt häftig upplevelse att få se delfiner i det fria.

 

Vi har tur som får se fler än en åt gången..

 

Nöjda med vad vi fått se så åker vi tillbaka till huset. Blir en kaffe och kaka och lite relax innan vi börjar med maten, Entrecote, potatis i ugn, sparris och vitlökssmör. Blir väl nån whisky och öl ska villigt erkännas.

 

 

Torsdag  24/4.

Frukost i vanlig ordning vid 8, börjar bli lite trött på bönor bacon till frukost…

 

Vi får några gäster som nyfiket undrar vilka vi är men lite bröd så är vi kompisar.

 

 

 

Vattnet ligger spegelblankt idag.

 

Fler som är nyfikna.

 

I dag är det Kjell som kör och vi styr kosan mot Benromach.

 

Dagens första stopp blir Benromach som Gordon MacPhail köpte 1993 efter att det legat 10 år i malpåse. 1998 öppnades destilleriet efter några år av renovering och 2004 buteljerades den första whiskyn.

 

Vi blir varmt välkomnade av en pratglad skotte.

 

Och snart sitter vi med några glas och provar deras Benromach 10.

 

Vi får även prova deras Benromach Peat smoke som är rejält rökig eller som dom skriver på flaskans etikett ”Seriously Smoky”

 

Tur att det bara finns två Rikard med fingret!

 

Trevlig litet besökscenter.

 

Benromach anno ”old”

 

Några olika storlekar på fat.

 

Vi svänger ner till Dallas Dhu när vi ändå är i Forres.

 

Dallas Dhu är fortfarande ett helt intakt destilleri men har inte producerat något sen 1983 då det tillsammans med många andra destillerier stängdes ner. 1986 såldes destilleriet till Historic Scottland som nu driver det som museum.

 

Vi fortsätter till Craigellachie och gör ett pitstop på alltid så trevliga Highlander Inn.

 

Blir några McEwans och IPA Celebration innan maten.

 

Efter en stunds beslutsångest väljer vi dessa utifrån deras enormt stora utbud.
Kilchoman 100% Islay (Rikard A.), Glendronach 21 (Rikard L.), Mortlach 16 (Kjell), Glendronach 18 (Ove) och Sullivans Cove (Benke). Alla väldigt bra men mest imponerar faktiskt Sullivans Cove!

 

Blir en soppa i magen också.

 

Skål!

 

Vi fortsätter till Dufftown och Cost Cutter där Kjell köper en Glendronach Cask 1994 och Ove och Rikard L. varsin Springbank 15. Sen bär det av till Aberlour för en snabb titt i besökscentret där Rikard L. är sugen på att få handfylla en flaska Warehouse som vi köpt tidigare men man är tvungen att boka den speciella turen så det blir ingen flaska tyvärr. Blir en tröja som tröst!

 

Vi fortsätter till Glenfarclas där Rikard A. köper sin efterlängtade Family Cask 1996 release VII plus en exklusiv bildbok. Och vi får givetvis en sipp av deras 10-åring!

 

Kjell köper en Rugbytröja, kan rentav vara den snyggaste tröjan jag någonsin köpt.

 

Nästa stopp blir Glenlivet som alltid är lika trevligt.

 

Benke vill givetvis ner och dregla lite över sin tunna (se Whiskyresa till Speyside 2013) där han har sitt namn ingraverat.

 

inte bara en gång utan karln har det TVÅ gånger!!

 

Ja ja…
Vi kollar även med personalen om det finns möjlighet att prova några av deras whisky och en kille följer med oss och vi får prova Glenlivet 12 excellence som är en variant för den asiatiska marknaden med mer innehåll av sherrylagrad whisky, något fylligare än 12 är upplevelsen. Blir även Glenlivet 18 bourbon Cask som är bra skit!
Får även prova deras Glenlivet Guardian Chapter som finns att köpa i shoppen, doftar underbart!!
Vi avslutar med en Milton Duff 18 men den är sådär. Glenlivet Guardian Chapter är så bra att det blir en flaska av den för alla.

 

Blir en tur till Tomintoul Castle men av någon anledning blev det inte många kort tagna där, kanske beroende på att Mike som äger och driver affären höll låda. Vi hinner dock med att prova diverse whisky mellan Mikes historier och tugg och det blir en Glengoyne 15 som är ett riktigt kraftfullt sherrypaket, Mortlach 15 Laddie (till minne av hans hund) som doftar underbart, Glen Rothes 9, Caol Ila 8 och Bowmore 14.
Vi köper med en Mortlach 15 Laddie till huset, Kjell köper Mortlach 15 Laddie och Glengoyne 15, Rikard A. Mortlach 15 Laddie och en Mortlach 16 Flora & Fauna, Bengt Mortlach 15 Laddie, Ove en Caol Ila 8 och Rikard L. en Mortlach 15 Laddie. Alltid lika trevlig hos Mike så vi tackar för oss och åker vidare till Grantown on Spey för att leta upp någonstans att äta.

 

Vi knallar in på The Craig Bar men inser när vi tittar på menyn och omkring oss att neeej det här är ett sunkställe så vi går vidare!

 

Nästa ställe blir Seafield Lodge Hotel som är klart bättre.

 

Blir en öl från Cairngorn Brewery.

 

Som smakar riktigt bra.

 

Scottish Steak Pie, Lasagne, Soup of the day och Scottish Salmon.

 

Vi tankar och handlar lite förnödenheter på Morrison på vägen tillbaka mot huset.

 

Solen håller på att dra sig tillbaka.

 

Vi ser en rökpelare på andra sidan viken och hör brandkåren, själva släcker vi törsten med en öl.

 

Blir även till att prova Mortlach 15 Laddie innan dagen är slut.

 

 

Fredag 25/4.

Idag blir det inga vita bönor till frukost för min del, känns som jag är klar med dom för denna gång! Vi har inget destilleribesök inplanerat idag utan styr bilen mot Inverness.

 

Blir kaffe o cockie där vi också träffar en svenska som gör sin Praktik i Aberdeen men har tagit några dagar ledigt för att åka till Inverness.

 

Så sant!

 

Inverness Castle.

 

Vi knallar runt och kikar lite på stan, blir även ett besök på Highland House of Fraser där dom bl.a. tillverkar och säljer Kiltar. Vore rätt fränt att ha en sådan men nej vi är alla för nyktra för att köpa en sån!

 

Vi hittar till The Castel Tavern som ligger vid Inverness Castle.

 

Johnnie den välkände mannen i ridbyxa välkomnar oss.

 

Skönt att få sätta sig o ta sig en öl.

 

Vi får provsmaka dessa öl och Shenevall Gold kan rekommenderas.

 

Gott!

Skål på er!

 

Mr. nyfiken kollar upp ölunderläggen…
Blir några whisky också, Rikard A. tar en Ledaig 10, Rikard L. en Jura Superstition, Bengt en Lagavulin 16 och Kjell en Macallan Gold och chaffisen Ove smarrar av oss.

 

Benke+Black Bottle=Sant.

 

 

 

The Castle.

 

Tevligt ölutbud!

 

 

 

Påfyllning av mat på Girvans innan vi gör en sista shoppingstöt där Bengt köper skor, Kjell och Rikard A. köper kodisar!

 

Retur till huset för en kaffe och tillbehör.

 

Ikväll blir det till lokala Kessock Hotel för middag.

 

En supergod skaldjursrisotto!

 

Bengt satsar på något annat.

 

Sista kvällen.

 

En mastig ”sticky toffe pudding” till efterätt får det bli, yummy yummy.

 

Rikard L. satsar på en annan variant!

 

Kvällen drar in över Inverness.

 

 

Lördag 26/4.

Då var det sista dagen i huset, vi tar de sista resterna till frukost, städar upp i huset och lämnar huset strax efter 9. Vi åker A82:an söder utmed Loch Ness och gör ett stopp vid Urquhart Castle för några foton.

 

 

 

Vi stannar vid Invermoriston för fotografering.

 

The Old Bridge från början av 1800-talet.

 

 

 

Smäktande utsikt på väg ner mot Fort Williams.

 

 

 

Vi gör ett stop vid Ben Nevis Distillery som ligger otroligt vackert med Ben Nevis (Skottlands högsta berg) i bakgrunden.

 

Deras besökscentrum är tyvärr en tråkig historia, ingen absolut ingen verkar vara intresserad av att ta emot besökare så det blir ett väldigt kort besök där.

 

Till och med den här långhåriga Highland Cattle var mer intresserad av besökare.

 

Off we go!

 

Gör ett stopp vid Nevis Range Mountin Resort.

 

Kaffe och en Dew of Ben Nevis, näe vet du va godare whisky har druckits i veckan.

 

Vi fortsätter A82.

 

 

 

 

 

Bara njuta av utsikten o alla sheeps.

 

Åker vidare förbi Glencoe.

 

 

 

Ett matstopp på Riverside Inn i Callander.

 

En sista skål för denna resa.

 

O en sista Haggis som är riktigt bra!

 

 

Behöver jag säga vems denna är!

 

Då var resan slut för denna gång, sad but true!

Som avslutning har jag sammanfattat all whisky vi hunnit med att prova tillsammans under resan.

Aberlour a’bunadh
Auchroisk 10
Balblair 02
Balblair 89
Balblair 97
Balblair Cask från 2000
Benromach 10
Benromach Peat Smoke
Bowmore 14 G&M
Caol Ila 8 G&M
Clynelish 14
Clynelish Bourbon Cask
Clynelish DE
Clynelish from the Cask (Bourbon)
Dalmore 12
Dalmore 18
Dalmore Exclusive
Dalmore King Alexander
Dew of Ben Nevis
Glen Ord 12
Glen Ord 15
Glen Ord 18
Glen Rothes 9 Whisky Castle
Glendronach 18
Glendronach 21
Glenfarclas 10
Glengoyne 15 Whisky Castle
Glenlivet 12
Glenlivet 18 Bourbon Cask
Glenlivet Excellence 12
Glenlivet Guardian Chapter
Glenmorangie 15 Saturnes finish
Glenmorangie Ealanta
Glenmorangie Nectar dor
Glenturrent triple distilled (Whisky Shop)
Inchgower 14
Jura Superstition
Kilchoman 100% Islay 3rd ed.
Lagavulin 16
Ledaig 10
Macallan Gold
Miltonduff 18 CS
Mortlach 15 Laddie
Mortlach 16 F&F
Sullivans Cove
Teaninich from the Cask (Bourbon)
Tomatin 15
Tomatin 18
Tomatin 1994
Tomatin Bourbon Cask
Tomatin Legacy
Tomatin new make
Tomatin Sherry Cask