Whiskyresa till Islay 16/4-23/4 2016

Vi som var med på resan: Kjell Holmberg, Bengt Ekholm och Rikard Arvidzon.

Lördag 16/4

Vi lyfter från Skavsta 06:35 och Ryanair tar oss till Stansted där vi landar 07:40, vi hämtar ut det incheckade bagaget och i väntan på nästa plan som ska ta oss till Glasgow tar vi en frukost på Cafe Balzar.

Frukosten sitter som en smäck och till allas förvåning så beställer Bengt en laxmacka…ibland överraskar Bengt t.o.m. sig själv, tyvärr var han så snabb att äta upp så vi han inte föreviga detta!

Efter frukost blir det en tur till taxfree och efter noggrant övervägande blir det inköp av en Port Charlotte 2007 CC (Cognac Cask) vilket vi tror på! Vi vill gärna ha en Islaywhisky och Port Charlotte brukar vara ett pålitligt kort meeen den här ska visa sig vara något annat.
Vi checkar in på flyget mot Glasgow som lyfter från Stansted 12:00 och vi landar ca. 13:15, vi har riktigt bra flygväder så utsikten är kanon!
Vi hämtar ut bagaget och plockar upp vår hyrbil på Hertz som visar sig bli en Nissan Quashquai, rymlig o bra fram men bak är det lite trängre att komma in o ut så där hamnar Bengt, sen kastar vi oss ut i vänstertrafiken.
Vi känner oss nöjda att vara i Skottland och på väg mot Kennacraig så vi börjar planera för kvällen att att hinna ut på puben när vi kommer fram till Bowmore eller som Benke säger vi måste hinna gå på ”kruugen” när vi kommer fram!
Blir en välbehövlig bensträckare vid First Viewing point som ligger utmed A83, knappt en mil efter Ardgartan.

Även om det blåser kallt så njuter vi en stund av den fina utsikten.

Blir en sipp av Glen Grant 1992 som är riktigt trevlig och även några droppar Ardbog som alltid är bra.

Vi åker vidare mot Inveraray och stannar till vid Co-operative för att handla frukost o öl för morgondagen.

Vi är framme vid Kennacraig ca. 16:45 och hämtar ut biljetterna till färjan mot Islay, vi lyckas pratar bort Oves del av kostnaden.

Efter en något konstig angöring av färjan kommer vi till slut väg 18:00 mot Islay.

Blir några kort när vi lämnar fastlandet.

Med flaggan i topp mot Islay.

Med kurr i magen så vi beställer varsin Islay Ale och hamburgare, gud va gott det ska bli.

Hamburgaren är nog den äckligaste vi käkat men hungern gör att den åker ner, som tur är så smakar ölen bättre…

Det här är Inget rum som Bengt någonsin kommer att få se insidan av!

Blir kyligt på däck då vinden piskar på bra!

Snart framme.

Vi ser Ardbeg ligga där och vänta på oss, snart så!

Väl framme i Port Ellen blir det raka spåret till Bowmore där vi inkvarterar oss i huset på Shore Street som vi hyrt för veckan och huset ligger alldeles intill Loch Indaahl.

Det blir en tur till Harbour Inn som vi tror ska vara fullt då det är lördag kväll men till en början är vi helt ensamma.
Det blir en Guinness West indies porter som är riktigt bra, efter en stund trillar det in ett gäng svenskar som under dagen provat sig fram från Ardbeg-Lagavulin-Laphroaig och nu landade på Harbour Inn. Vi surrar lite med grabbarna innan det börjar kännas som det är dags att ge sig av mot huset och en väntande säng, är trots allt ett tag sen vi gick upp vilket börjar kännas.

Söndag 17/4

Vi vaknar skapligt så vi studsar upp och knallar ut och kikar på omgivningen som fortfarande ligger ganska tyst, här är bild som visar baksidan från vårt hus.

På andra sidan gatan ligger Bowmore House som är ett B&B.

Fler som är morgonpigga.

Efter en skön promenad blir det frukost med ägg, bacon, bönor, te rostat bröd m.m. som det ska vara i Skottland!

Chaufför för dagen är Rikard och vi har en provning bokad på Bunnahabhain kl. 11:00 så vi ger oss iväg mot Port Askaig och vi stannar till vid Finlaggan som ligger utmed vägen.

Sjön Finlaggan är en plats som har stor betydelse i skotsk historia och i sjön finns tre öar varav två av dessa ligger nära den norra stranden av sjön. Dessa är Eilean Mòr (stora ön) och Eilean na Comhairle (öråds ön) som innehåller rester av tidigare byggnader där Lord of the Isles höll till på 1100-talet. The Lords of the Isles styrde öarna på västkusten och en del av Skottlands västkust, från Kintyre till Lewis, i stort sett oberoende av kunglig kontroll och med en stark koppling till gaelisk och nordisk tradition.

Bäääh.

Vi tar en promenad ner till de kvarvarande ruinerna på ön Eilean na Comhairle.

Måste förevigas.

Vi känner oss tvingade att ta en Ardbog för att hålla den värsta kylan borta.

Även om vi inte blir så gamla här då det är kallt och blåser snålt så är det en härlig atmosfär!

Bengt är den enda som tagit vantar med sig vilket var smart men det är inget vi erkänner för Bengt (fegt med vantar…).

Vi ser topparna på Jura när vi åker sista biten mot Bunnahabhain där vi har bokat en Warehouse 9 Tasting.

Då var vi framme!

Ligger fint vid vattnet.

Vi är lite tidiga så det verkar som vi är dom enda på området.

Efter en stund dyker det upp ett par bilar och vi får snällt vänta tills dom hunnit öppna och förbereda provningen.

VI blir insläppta i Warehouse 9 där provningen kommer ske och doften som möter oss när vi kliver in i lagerhuset är underbar!

Kelly som visar oss in i Lagerhuset där vi ska få prova 3 olika sorters Whisky direkt från faten känner vi igen från Kilchoman när vi var där 2011 vilket stämmer då hon jobbade där under den tiden.

Kelly berättar om Bunnahabhain och de olika sorter vi ska få prova.

Dessa 3 är det som kommer tas upp från faten och som ska provas, det finns också möjlighet att buteljera egna flaskor från dessa fat.

Riktigt trevligt att se när whiskyn kommer upp direkt från faten.

Alla 3 whisky som vi får prova är riktigt bra och atmosfären gör det säkert att det smakar bättre. Enda nackdelen är att det är ganska svalt i lagerhuset vilket minskar doftupplevelsen men då vi har med oss 3cl flaskor för den som är chaufför inser vi att det är nog en bra ide att spara undan även för oss andra att kunna prova whiskyn i normal rumstemperatur senare.

Vi känner oss riktigt nöjda med provningen och vi tycker nog att Bunnahabhain har levererat riktigt bra whisky.

Även om vi är sugna att buteljera egna flaskor idag avvaktar vi och får se vad vi tycker efter att provat dessa ikväll. Vi får även titta in i destilleriet som idag söndag inte är igång.

Bunnahabhains årliga produktions ligger på ca. 1,5-1,7 milj liter.

Vi tar trappen upp till butiken för att kika runt men vi hittar inget av intresse även om vi är sugna på att fylla upp några flaskor med whisky från dagens provning.

På vägen från Bunnahabhain passerar vi Ardnahoe där det planeras att bygga ett nytt destilleri…

…någonstans.

Vi passar på att svänga ner till Caol ila som ligger bara några km från Bunnahabhain.

På Caol Ila får vi provsmaka deras unpeated 15 som bara går att köpa på destilleriet, men det blir inget inköp. Vi bokar in en standardtur till onsdag. 

Nice.

Vi tar A846 tillbaka och hamnar på Port Charlotte hotell för en lunch. 

Dom vet verkligen var kanten på ölglaset är, ända upp till bredden vilket gillas!

Vi passar på att ta varsin whisky i väntan på maten och det blir en Lagga 16 för Rikard, en Laffe Lore till Bengt och Kjell tar en Bowmore 18.

Det blir ostron till förrätt för Kjell och Rikard och hör o häpna Benke provar nästan!! 

Byggnaden i mitten som syns från fönstret är Lochindaal Distillery som stängdes 1929 eller Port Charlotte som det hette från begynelsen och det fanns planer att skapa ett nytt destilleri där 2007 med namnet Port Charlotte Distillery men p.g.a. finanskrisen lades planerna på is och ligger fortfarande i malpåse.

Kylsalget ute då passar det bra att sitta inne i värmen med en whisky.

Det blir kycklingtortilla för oss alla och det smakar väldigt bra, mycket smak.

Bra mat, lugn o trevlig atmosfär vi kan inte annat än gilla stället, ett måste när man är på Islay.

På vägen tillbaka mot Bowmore stannar vi till vid Bruichladdich och tittar in i butiken men det är inget som lockar så det blir ett kort besök och dom är även i färd med att stänga då klockan närmar sig 3 och inte så värst ivriga på att hålla öppet något längre.

Nej nu åker vi hemåt tycker chaufförn.

Väl hemma i huset tänder vi en härlig brasa och snuttar på slattarna från dagens Bunnahabhainprovning och dom smakar ännu bättre i stugvärmen så det får nog bli en tur tillbaka till Bunnahabhain och se om vi kan köpa några flaskor.

Vi provar Port Charlotte 2007 CC som inhandlades på taxfreen i Stansted men den är inte alls bra, riktigt usel faktiskt med en ganska framträdande finkeldoft, stor besvikelse!

Vi avslutar kvällen med en öl och några hot macks!

Måndag 18/4

God frukost i vanlig ordning och bönorna smakar fortfarande bra!

Idag är det Benke som är ”right hand side driver” och vi börjar lungt med en tur på 500m till Bowmore som förlöpte bra. 09:00 kliver vi in i Bowmores destillerishop och vi blir glatt överaskade, trevligt bemötande och dom vill gärna bjuda oss på en wee dram men konstigt nog tackar vi nej men vi bokar in en rundtur på Onsdag 14.30 som vi ser vi fram emot!

Benke trampar på och vi åker mot Bridgend och strax innan vi är framme svänger vi höger på Glen Road där vi gör ett stopp och fotar lite.

En minnesstaty över soldater som stupat vid första världskriget.

Här ser man Bowmore i bakgrunden.

Vi åker vidare mot Islay Ales i Bridgend och är där strax efter 10 så vi får vänta en stund då dom öppnar 10.30.

Vi hittar en trädgård i direkt anslutning till Islay Ales.

Rejäl kolonilott!

Vi är garanterat först i butiken och 10.38 provsmakar vi första ölen, bra jobbat!

Vi provar några olika sorter innan vi bestämmer oss för…

…12 flaskor bestående av Saligo Ale, Angus Og Ale, Single Malt Ale, Kilchoman Dark, Kilchoman Pale och Nerabus Ale. Vi tar med vår låda och tackar för oss.

Vi hinner även med att kika på Islay House som ligger alldeles i närheten.

Vi tar A847 mot Portnahaven

Stannar utmed vägen och fotar.

Benke kör som han aldrig skulle gjort nåt annat.

Portnahaven närmar sig.

Portnahaven är en liten ort på ca. 150 invånare på öns sydvästra sida.

På Orsay Island står fyren Rhinns of Islay Lighthouse som bygdes 1825.

Nordatlanten.

Mot Puben!

Vi tar varsin Pint ”Best” på Puben An Tigh Seinnse men varken puben eller ölen (konstig bismak, kan det vara disktrasa…) gör något bra intryck!

Några trevliga gamla flaskor pryder hyllan.

Vi tar Church Street från Portnahaven på krokiga, smala vägar och passerar Kilchiaran Bay där utsikten är fantastisk!

En fågel lyfter från sin utsiktsplats.

Vi fortsätter mot Port Charlotte och sen vänster ut på A847 för att svänga upp på B8018 mot Rockside Farm där Kilchoman ligger.

Vi har bokat in oss på Stillmans Tour och kommer fram strax efter 13 vilket betyder att vi är i god tid innan turen då turen börjar 14:00 enligt vår bokning…
Men tjejen i shopen säger att turen redan har börjat då den alltid startar 13:00…vad är det för ställe!
Efter lite diskuterande så kan vi hoppa in och vi hinner ikapp då dom bara hunnit till mältningsgolvet, kunde blivit veckans miss om vi inte varit i så god tid!

Robert som arbetar som Produktionschef är guide för dagen och vi kommer precis lagom till Robert spiller upp ett smakprov av deras whisky 100% Islay…puh!

Den smakar riktigt bra och atmosfären gör det ännu bättre!

Här ser vi Kilchomans Kiln där de eldar med bl.a. torv för att torka kornet och ge whiskyn dess rökiga karaktär.

Ja lite smånöjda är vi allt!

Vi doftar på ett tomt Sherryfat av modellen Fino som doftar helt fantastiskt!

Med på turen är ett gäng tyskar som är riktigt trevliga.

Nja jag vill inte smaka…fega tysk.

Men det finns andra som vill smaka av vörten!

Kilchomans Wash still.

Och deras Spirit still.

När kommer provsmakningen då?

Vi får smaka av deras ”new make Spirit”

Och här paketeras de färdigbuteljerade flaskorna.

Frän!

Efter destillerituren blir det provning.

De sorter som provas är i tur Machir Bay, Loch Gorm, Sainag och 10th aniversery (dom står i omvänd ordning på bilden).

Machir Bay ligger på 50 ppm och den är rökig men samtidigt fruktig (citrus o banan känner vi) den känns känns lite ung men god!
Loch Gorm är en blandning av Sherryfat (Oloroso) från 2010 och 2015 upplyser Robert oss om. Den känns också ung men väldigt bra bra kick i den och trevlig touch av sherry.
Sainag är bra sherry men upplevs också lite lätt ung.
10th aniversery är mer balanserad och innehåller lite kola, bra punch och den hänger kvar läänge i munnen, riktigt bra!

Trevlig provning och 10th aniversery var mycket bra. Vi tackar för bra provning och tar med oss vårt weedramglas som vi får efter provningen. Benke fyller över sina slattar på småflaskor och vi knallar ut i shoppen och kikar runt.

Vi beställer in varsin fisksoppa, cullen skink o pannini på cafet med en Islay Ale Kilchoman Dark men den är ingen favorit utan mer nja, men soppan den är kanon!

Benke hinner med en kaffe innan vi drar så vi hinner pina i oss ölen, tur vi inte köpte så många på Islay Ales.

Vi åker tillbaka till Bowmore o parkerar bilen vid huset samt fyller kylen med våra Islay Ales.

Vi tar sen en tur ner på byn och kollar in Bowmore hotells breda utbud, tyvärr är det ganska dyrt så vi nöjer oss med att titta.

Vi går vidare till spar och köper en Bowmore 15 darkest (för Port Charlotte 2007 har vi gett upp hoppet på) och 3st guniess Dublin Porter. Vi går förbi Lochside hotel och bokar bord till 19:00 och vi passar även på att ringa till Ove för att se hur det är med honom. Den enda mobiltelefonen som har mottagning är Benkes gamla hederliga Ericsson vilket vi får höra, verkligen udda!

Vi knallar hem och provar vår nyinköpta Guniess Dublin Porter som känns blaskig och är inte alls lika bra som Guinness west indies porter som vi provade i Söndags. Vi boxas lite med Port Charlotte men den är inte bra alls, varför skulle vi köpa denna, kanske funkar som tändvätska till brasan.

Lillflaskan åker upp och Bowmoren är väldigt bra!

Benke provar sina Kilchoman från dagens provning.

Vi knallar ner till Lochside Hotel för middag och vi får bord med trevlig utsikt över Loch Indaal.

Caledonian Best på oss!

Vi beställer 2 tallrikar med havskräftor och Benke tar in Kyckling med black pudding.

Till efterätt blir det Sticky Toffe pudding för Benke och Kjell o Rikard tar varsin Ardbeg Chocklate cake med cherry sauce som är på bilden.

Vi går hem och tänder en brasa med hjälp av en skvätt Port Charlotte och Benke smarrar på sina Kilchoman. Vi hinner även med att njuta av Bowmore 15 framför brasan. Vi ordbajsar lite innan vi går och lägger oss.

Tisdag 19/4

Det blir en härlig morgontur innan frukost!

Idag är det Kjell som kör och vi börjar med att åka till Port Ellen där vi stannar för att fota klassisk miljö.

Vi fortsätter A846 där vi passerar Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg och fortsätter ut till Kildalton Church.

Det finns en självservering av kaffe och div. bröd/kakor att köpa så det blir varsin kaffe o kaka.

Mycket trevligt!

Några lamm som söker skydd i blåsten!

Kildalton Cross!

På väg tillbaka blir vi attackerade av en argsint påfågel.

Vi landar på Ardbeg där vi har en provning inbokad 12.15.

Vi börjar med en runda i shopen.

Man kan aldrig få nog av att fota på Ardbeg.

Warehouse 3

Provningen heter Wood & whisky tasting in warehouse 3 som Maggie (Magg) från Ardbeg ska hålla idag. Förutom oss 3 deltar Urban som kommer från Umeå som bor med familjen i en av stugorna på Ardbeg och han har fått provningen och vistelsen som 50-års present och han fyllde dagen innan. Vi får prova några whisky med utvalda matbitar som ska passa bra ihop med resp. whisky och de whisky vi provar är:
Ardbeg från 1999 Cask 2053 53,7% first fill Bourbon Barrel tillsammans med Rökta musslor
Ardbeg från 1994 Cask 781 50% refill Bourbon Barrel tillsammans med Kex o ost
Ardbeg från 1998 Cask 2437 50,7% Sherry Hogshead tillsammans med Chokladpralin
Ardbeg från 1976 buteljerad 2002 Sherry 53,5%
Utöver dessa får vi välja en valfri Ardbeg från deras standardutgåvor så Benke tar Supernova 2015, Kjell Supernova 2014 och Rikard tar en Alligator. 

Ligger många godsaker här!

Skapligt smakhjul

Maggie

Vi får titta in i deras garage.

Vi knallar ut för att fota.

Efter provningen blir det bärs i Kiln Cafe.

Blir även mat.

Benke hinner med en kaffe o dessert

Vi glider vidare mot Lagavulin.

Vi går ut till Dunyvaig Castle och fotar.

Vi åker vidare till Laphroaig.

Vi kollar runt i shopen samt hämtar ut vår rättmätiga hyra, Benke kommer inte ihåg sitt plotnummer så dom får leta fram ”the one and only Bengt”.

Vi får prova Laffe 21 i FOL-rummet.

Sååå trevlig FOL-rum!
Vi handlar Laffemössa o Bengt köper även en vit tröja och sen blire några glas innan vi drar vidare.

Vi åker tillbaka till Bowmore och stannar till vid kyrkan för att ta en titt på insidan.

Ett sista kort innan vi ger oss av, vi knallar ner till Co-operative för att handla frukost.

Hem till huset så vi hinner med en öl på baksidan i solen.

Vi provar våra 6 olika Ardbeg som vi fyllt på i våra småflaskor, så jäkla trevligt.
Ardbeg från 1999 är så bra doftmässigt och alla är lite kryddiga i doften.
Ardbeg 1976 är mycket bra men Ardbeg 1998 Cask är nog den som vi tycker är bäst.
Riktigt lyx att sitta och prova så många bra Ardbeg!

Hmmm.

Blir varma mackor o några bärs!

Gud vad gott!

Här lägger vi upp rutten för morgondagen.

Kocken fixar käket.

Onsdag 20/4

Kjell o Benke börjar med en morgonpromenad till piren utanför Bowmore Destilleri, soligt och fint idag.

Härlig morgon.

Rikard kör idag och vi åker mot Caol Ila där vi har provning 09:30. 

Vi har valt en ”regular tour” och det är en tjej som heter Yustina som är vår guide. Turen blir gratis då vi är medlemmar i Friends of Classic Malt och vi får en trevlig stämpel och signatur i våra små söta böcker.

Bra rundtur men inget fotande inne på destilleriet ”Company policy” som många andra stora koncerner numera.

Caol Ilas årliga produktion ligger på ca. 6 milj. liter.

Efter turen samlas vi för att få vår välförtjänta whiskydram.

Bara ett stenkast över till Jura

Chauffören har laddat upp med små glasflaskor till sina dram.

Vi bjuds på Caol Ila Feis Isle 2013, 2014, Caol Ila Moch, Caol Ila 12 och Destillers Edition och vi provar alla utom 12:an o Moch, ingen är dålig men Feis Isle 2014 är nog mest uppskattat. 

Yustina är trevlig och väldigt kunnig vilket gör turen och provningen riktigt bra!

Efter att vi smakat klart på våra whiskydrams så åker vi mot Bunnahabhain för att handla lite whisky och då säger Benke nåt oväntat ”jag ska hålla låg profil på Brachlahavich”, va menar karln, hur ska Bengt kunna hålla låg profil…och var ligger Brachlahavich… ja ja vi ruskar av oss detta och kommer strax fram till Bunnahabhain.

Vi vill alla köpa handfyllda flaskor av whiskyn vi provade i Söndags eftersom dom var riktigt riktigt goda. 7-åringen som vi får är de sista dom säljer då det inte finns mycket kvar i fatet och dom behöver spara det till kommande inplanerade provningar. Så vi känner oss väldigt nöjda till skillnad från ett par amerikanare som kom efter oss och fick tji.

Vi vänder tillbaka nöjda och glada och det måste firas med en draaam GlenGrant 1992 🙂

Det är bara att njuta allt vad som går!

Vi möter en fasan på vägen tillbaka.

I Ballygrant tar vi ”genvägen” mot Mulindry för att ev. hitta någonstans att komma ut i naturen på nån höjd men hittar inget bra så vi åker ner till Bridgend.

Vi knallar in på Bridgend Hotell för en lunch.

Vi börjar med varsin Guinness o det smakar såå bra!

Det blir Burgare för Rikard o Benke och den är riktigt god, kan rekommenderas!

Kjell ger sig på en Fish & Chips som smakar bra!

Den äldre trevliga damen ger oss ett smakprov av The Botanist som är Gin tillverkad på Bruichladdich. Hon insisterar att vi måste prova den straigt up för att känna doft o smak bäst och hon verkar kunna sin sak för Ginen är jättegod och drickbar som den är!
Vi betalar och tackar för oss innan vi åker vidare i riktning mot Port Charlotte för att svänga av på B8017 mot Lyrabus och Craigens där Islay Oyster Farm ska ligga, vi hittar tyvärr ingen farm endast skruttiga vägar som aldrig verkar ta slut. Till slut hittar vi en bondgård men nej nej vi hittar bara döda lammungar och ingen hemma så vi vänder tillbaka.

Efter lång detour tar vi oss tillbaka till huset för att hinna med en Islay Ales i solen.

Vi knallar ner till Bowmore där vi har en tur inbokad 14.30.

Shopen är riktigt inbjudande.

Turen startar vid Bowmores mältningsgolv där dom fortfarande hanterar en liten del av kornet på traditionellt vis.

Det kan vara lite svårt att se på bilden men tittar man noggrant kan man se att kornet börjat gro och groddarna börjat titta fram ur skalet.

Nästa steg är då att torka kornet så groningsprocessen avstannar och här gör man det genom att elda med torv och låta den varma röken passera genom det mältade kornet vilket torkar kornet samt ger kornet dess rökiga karaktär som kommer att återfinnas i den färdiga whiskyn. Torven bryts på Bowmores egen mosse på Islay, Laggan Moss.

Och röken kommer ut genom de välkända pagodorna.

Här är deras kvarn ”Porteus” som mal 8 ton färdigtorkad korn åt gången som tar ca. 3 tim.

Det krossade/malda kornet blandas med hett vatten i stora mäsktunnor (mashtun) för att frigöra sockret från kornet. Och som snåla Skottarna är gör man det i tre omgångar där man stegvis ökar temperaturen på vattnet (63,5ºC, 85ºC och 100ºC) för att få ut så mycket socker som möjligt och sockerlösningen kallas för vört. Efter att vörten pumpats bort återstår 8 ton korn som kallas drav och säljs som boskapsföda.

Vörten kyls ner till rumstemperatur innan den hälls i stora jäskaren (Washbacks) där man tillsätter 100 kg jäst till varje jäskar.
Vätskan som återstår efter färdig jäsning kallas wash och håller en alkoholhalt på 7,5-8%.

Utsikt från Bowmore.

Washen destilleras nu två gånger, först i deras Wash still och sedan i Spirit still och det som kommer ut är en råsprit ”new make spirit” på ca. 69% som senare späds med renat vatten till 63,5% innan den lagras på väl utvalda ekfat. Bowmores årliga produktions ligger på ca. 2,2 milj. liter.

Och här får en del av faten vila i väntan på buteljering på flaska.

Efter turen får vi prova Bowmore 12 i deras lounge.

Men det verkar inte som alla gillar Bowmore 12 för den ska tydligen spillas ut…

Fruktansvärt trevlig lounge med härlig utsikt över Loch Indaal och perfekt miljö att njuta av en whisky.
För även om det är en härlig miljö att stå i ett warehouse och prova whisky så blir det väldigt kallt och whiskyn kommer inte helt till sin rätt i kylan.

Vi träffar far och son som åker runt till destillerierna på ön och detta är tredje gången vi träffats hittills!

Efter att vi avnjutit vår 12-åring ges det möjlighet att prova fler whisky ur Bowmores sortiment och vi hinner med att testa: Black Rock, Gold Reef, White sand, Small Batch och Tempest release 5 o 6.
Black Rock har en trevlig doft och smak, Tempest är oxå mycket bra. Gold Reef och White är inget som imponerar direkt och Small Batch känns väldigt spritig.

Bowmore 15 darkest har vi i huset och 18 provade vi tidigare i veckan så dessa hoppar vi över.

Vi får även prova deras 13-åriga handfilled som är en Sherry Cask och den är verkligen mums!! Tyvärr finns det inget mer att handfylla vilket hade varit givet, illa illa!
Vi får även prova Devils Cask III som är ännu bättre men det är för mycket pengar på en flaska.

Nöjda efter ett supertrevligt besök på Bowmore knallar vi hemåt till huset och hämtar vår mindre kära Port Charlotte 2007 CC:01 som vi tänkt att byta alt. skänka till Harbour Inn då vi alla ratar den.

Tjejen i baren är först lite skeptisk men vi förklarar som det är och att det är bättre att dom använder den istället för att vi skickar den i slasken.

Vi byter till oss några öl och whisky så vi är nöjda.

Vi går till Co-Operative och handlar Speckled Hen Vintage, Seven Giraff o några Innis & gunn men hittar ingen bra whisky.
Vi knallar in på SPAR och till slut väljer vi en Big Peat på endast 20 cl vilket är tur för den är inte alls bra!
Blir även några Maverick o Vital Spark från Fyne Ales som är klart bättre än Islay Ales!
Vi njuter en stund i solen men inte av Big Peat!

Först Port Charlotte och nu Big Peat, 2 bottennapp. Vi kanske ska överlåta väljandet av whisky till Benke…

Rikard har sina Caol Ila DE o Feis Isle 2014 från dagen.

Blir kaffe och kaka.

Vi passar på att njuta lite av solen.

🙂

Blir varsin Guinness på Harbour Inn.

Sen kliver vi över till Harbour Inn Hotel som ligger dörr i dörr där vi tar Ostron till förrätt. Till huvudrätt blir det Hummer för Rikard, Stor köttbit till Beng och Kjell tar en risotto.
Mätta så knallar vi till huset och tar kväll!

Torsdag 21/4

Idag är det Benke som kör och nu börjar vi tröttna på bönorna så Inga bönor idag till frukost!
Vi åker till Laphroaigh och fotar innan vi åker vidare till Lagavulin där vi har en ”Warehouse demonstration” 10.30 med legendaren Iain McArthur.

En provning vi sett fram emot!

Vi får vänta i deras Lounge innan provningen börjar.

Skön atmosfär och byggnaden vi sitter i var tidigare del av Malt Mill Distillery som upphörde 1962.

Sista spriten från Malt Mill, Juni 1962.

Lagavulin runt 1935.

Iain kommer strax innan provningen ska börja och hämtar upp oss och tar oss till deras lagerhus där provningen ska hållas.

Iain McArthur är en kort, skojfrisk skotte som med sin härligt skotska dialekt ska hålla i dagens provning. Han pratar med en hög och tydlig röst så även om det är fullsatt så hörs han bra. Iain har jobbat på Lagavulin i 46 år och känner till det mesta om Lagavulin och är en levande legend i branschen.

Idag kommer vi att få prova totalt 6 olika sorters whisky och man kan liksom känna förväntan i luften, de vi ska få prova är:
Jazzfestival-utgåvan från 2015 är en blandning av 12 och 18-årig whisky och ligger på 54%, Den har dom kastat in som bonus då dom har extra mycket flaskor av den och anledningen är att leveransen som skulle ske till Jazzfestivalen 2015 blev försenad och kom först efter att Jazzfestivalen var slut! Den är bra och lite rundare än 16-åringen tycker vi med svag doft av kola.
Cask från 2004, 12år, 52,5% refill sherry, tydlig pepprighet och kraftighet, sötman kommer fint efteråt.
Cask från 2002, 14år, 54,6% refill sherry, finns pepprighet, bra sötma men mer ekig o lite tunn i smaken, nja.
Cask från 1998, 18år, 57,5% refill sherry, pepprighet, bra sötma och tyvärr väldigt svag spya.
Cask från 1993, 23år, 56,8% firstfill sherry, Ooh den här är mycket bra, rund o fin i munnen, fyllig, kanske den bästa!
Cask från 1982, 34år, 55,2% firstfill sherry, Helt underbar doft av sherry och den där doften man känner när man kliver in i ett ”dunnage warehouse” finns även fruktighet o lite rök.
.

Iain tar os genom provningen i samma ordning som nämnd ovan och samtidigt som han berättar om whiskyn knallar han runt i lokalen. En stund in i provningen frågar Iain högt o ljudligt om vi har det bra eller rättare sagt ”are you happy” och sedan sneglar han på ett gäng tyskar som sitter i änden av lokalen och en av killarna nickar lite försiktigt och Iain säger högt o ljudligt ”well i cant see it!”

Temperaturen är 8-9 grader och alla har tröjor och jackor på sig men Iain står i kortärmat och pläderar, han måste vara hårdhudad!
Tyvärr gör kylan att det inte är optimalt för att prova men vi värmer så mycket det går i händerna, sen spar vi undan en del i våra små glasflaskor till senare.

En kille som är med fyller 34 år just idag dag och när Iain får veta det fyller han snabb upp killens glas till brädden med den 34-årig Lagavulin, vilken lycka!
Nedan är några flaskor Jazzfestival 2015 vilka är den enda whiskyn från flaska all övrig whisky plockas upp direkt ur faten 🙂

Iain frågar oss också om ”were can you get your best whisky” och de flesta av oss säger nog Lagavulin men svaret enligt Iain är ”the one you dont have to pay for”.
Lagavulin lagrar sina fat on-site och även i Port Ellen och på Caol Ila, både för att fördela riskerna samt att deras egna lokaler inte räcker till. Lagavulins äldsta whisky de har i lager nu är 50 år (1966).

Iain berättar även hur mycket skatt de betalar för varje tunna whisky till staten ”so we pay a lot of Tax to the goverment from Islay and sometimes you wonder were all the money goes, because its not spent on the roads at Islay as you can see”

.

Iain avslutar provningen med orden ”hope you have enjoyed the tasting” sen tackar han alla genom att ta i hand när vi lämnar lokalen.
Vi har verkligen njutit av provningen och Iain McArthur som person för gör halva provningen med sin karaktär och humor. Mycket omtyckt provning!

Vi fotar lite och funderar på köp av Lagavulin Jazz som endast kan köpas här på destilleriet men suger en stund på det.

Vi åker till Ardbeg där det blir inköp av Jacka och Dark Cove för Kjell, Jacka, tvål , Dark Cove och Supernova 2015 för Benke. Rikard köper en Jacka.

Vi tar en kopp kaffe på Ardbeg för att sen åka till Port Ellen och käka på Islay Hotel. 

Vi kollar upp utbudet i baren som är bra men vi nöjer oss med varsin Guinness.

Skönt att få sitta en stund i solen.

Blir hamburgare med pulled chicken, gott!

Och sticky toffee pudding för Bengt.

Snåla skottar!

Vi verkar inte få nog av Lagavulin så vi åker tillbaka dit där vi blir påtvingade att prova deras deras 16, 12 CS och DE 2015. Kjell o Rikard köper varsin Jazzfestival 2015. Vi är lite sugna på att knalla upp till Loch Uigadail men nej inte idag.

Vi åker hem till huset i Bowmore.

Väl hemma i huset häller vi upp våra wee dram av dagens Laggor samt en Speckled Hen Vintage. Vi njuter i fulla drag av godsakerna!

Vi går till Co-Operative och handlar frukost samt tittar in till Harbour Inn för o se om dom fått någon leverans av Guinness West Indies Porter men Islays enda chaufför som det verkar är fortfarande sjuk och då kommer det inga öl så är det helt enkelt på Islay!

Idag blir det Hot macks och till efterrätt blir det Sticky toffe pudding som vi köpt på affärn…pust nu är vi mätta!

Brasan är klar!

Vi packar ihop grejor för morgondagens avfärd med färjan från Port Ellen till Kennacraig som går 9.45.

Fredag 22/4

Efter frukosten plockar vi ihop våra grejor, plockar iordning, låser och droppar nycklarna i brevlådan, vi lämnar huset strax efter 8 och Kjell kör.

Vi lämnar Port Ellen för denna gången och färjan lämnar hamnen ca. 30min efter utsatt tid.

Vi tar en kaffe på färjan och vi är framme vid Kennacraig strax efter 12.

Vi tar A83 ner till Campbeltown där vi är framme vid 13 sen ner till Cadenheads butik för att hämta ut biljetterna till turen och provningen efteråt. Vi hinner även med dagens goda gärning.

Vi går upp till Springbank där turen börjar 13.30.

Vi hinner titta in i deras showroom innan turen.

Mycket historia och många godsaker!

I Sverige har vi vedtravar…

Vi är 6 personer som ska gå turen, 2st är ett par från Wales och en tysk som upplyser oss om att han pratar Svenska.

Här är deras traditionella mältningsgolv med pelare målade i  färger som deras whiskyetiketter har.

Här är deras Kiln där de eldar med torv eller blåser varmluft för att torka kornet.

Olika torktider.

Bra tur med trevlig guide.

Gammalt är bäst!

Springbank är väldigt traditionella och håller gärna kvar vid gamla arbetssätt & utrustning och det ska mycket till innan dom ändrar på saker och ting, har ju funkat förr!

Deras jäskar med lärkträ från bl.a. Sverige.

Deras spritskåp.

Beskrivning av Springbanks 2.5 ggr destillering.

Och här beskrivning av Longrow som destilleras som de flesta destillerier i Skottland.

Olika storlekar på fat.

Tankstationen där faten fylls.

Ser ut att varit med ett tag.

Här ligger några liter och väntar på att bli buteljerade, trevlig doft!

Och i dessa kar fyller man upp färdiglagrad whiskyn som ska buteljeras.

Här är buteljeringsstationen som precis håller på att stänga då det är fredag eftermiddag och man är klar med veckans buteljering. Stämmningen verkar rätt uppsluppen då man snart ska bege sig till närmaste vattenhål för en pint.

Efter avslutad tur knallar vi + tysken ner till butiken (Cadenhead) på Union street där vår provning ska hållas.

Så jädra skön atmosfär i deras tasting room!

Vi får prova 7 olika whisky från vänster till höger:
Campbeltown Loch 21
Hazelburn 10
Hazelburn Sherry Cask
Springbank 10
Springbank Green 13
Kilkerran Handfilled Cask
Longrow Peated
Campbeltown Loch är bra för en blended, Hazelburn SC är riktigt riktigt bra för oss som är förtjusta i sherrylagrat. Springbank 10 och Kilkerran är också riktigt bra. Mycket bra provning som ger möjlighet att testa alla deras märken och damen som håller i provningen berättar lite om varje whisky och vilka dofter vi kan förväntas hitta. Vi får även prova Longrow 18 som är supergod.

Jag vet inte om Tysken inte tyckte det var lika bra som vi för han smakade inte så mycket av varje sort utan det mesta blev kvar i glasen eller så var det för att han skulle köra. Tycker det är lite synd att inte njuta av dryckerna helt, jag hade nog tagit en natt och åkt vidare dagen efter. Vi har ju chaufför och små flaskor så här lämnas inget 🙂

Självklar måste vi fylla egna flaskor i butiken så det blir Hazelburn Sherry Cask och Springbank Bourbon Cask, det blir även köp av några glas och en kaffekopp.

Vi är dåliga på Cadenhead och det finns säkert många godsaker här i hyllan, nästa gång så…

Bilen tar oss via A83 mot Tabert Hotel där vi bokat sista natten, vi gör ett stopp vid Hotellet The Grey Gull  för att äta.

Och ta en öl.

Mat!

Maat!

Maaat!

Maaaat!

Vi rullar vidare till Hotellet.

Rikard får eget rum och Kjell och Benke delar rum.

Vi har sjön Loch Lommond alldeles intill Hotellet.

Kjell och Benke tar en sväng till Droovers Inn.

Vi tar en öl och Bengt provar en Royal Lochnagar 10…nja.

Trevligt ställe med skön stämning, dock är utbudet av Whisky och öl ganska begränsat.

Vi åker hemmåt och smakar av våra slattar från Springbank innan det är sängdags.

Lördag 23/4

Härlig Brittisk hotellstandard med heltäckningsmatta överallt, t.o.m. väggar o golv i hissen!
Det blir en rejäl frukost med hela kittet för det var tydligen bara att beställa in.

Vi checkar ut och går en sväng innan vi åker vidare.

Loch Lommond.

Hotellet från framsidan.

Vi siktar på Auchentoshan innan vi når flygplatsen och väl där får vi prova deras Distillery Cask som är kanonbra och kan bara köpas på destilleriet! Klart vi måste ha, så det blir ett antal småflaskor (20cl) som går bra att klämma ner i väskan och sen kontrollväga väskan 🙂

Vi tackar för oss och åker till flygplatsen och lämnar tillbaka bilen.

Vi tar de sista ölen och sista dropparna i Benkes dryga flaska.

Vi lyfter från Glasgow 13.45 mot Stansted och landar vid 15.
Benke gör en raid i Tax-free butiken innan vi landar på Coast to Coast för en hamburgare och öl.

Javisst ja Benke tog en köttbit.

Flyget mot Skavsta går 18.25 och vi landar runt 21.30 i Nyköping.

Och det var det hela för denna gången.

Som avslutning har jag sammanfattat all whisky vi hunnit med att prova tillsammans under resan.

Ardbog
Ardbeg 10
Ardbeg 1999 Cask 2053 53,7% 1st fill Bourbon Barrel
Ardbeg 1994 Cask 781 50% refill Bourbon Barrel
Ardbeg 1998 Cask 2437 50,7% Sherry Hogshead
Ardbeg 1976/2002 Sherry Cask 53,5%
Ardbeg Supernova 2015
Ardbeg Supernova 2014
Ardbeg Alligator
Auchentoshan Destillery Cask
Big Peat
Bowmore 12
Bowmore 15 Darkest
Bowmore 18
Bowmore White sand
Bowmore Gold Reef
Bowmore Black Rock
Bowmore Small Batch
Bowmore Tempest 5
Bowmore Tempest 6
Bowmore Devils Cask III
Bowmore 13 Sherry Cask Hand Filled
Bunnahabhain 12 Sherry Cask (orökt)
Bunnahabhain 8 Sherry Cask (rökig)
Bunnahabhain 7 Sherry Cask (orökt)
Campbeltown Loch 21
Caol Ila 15 unpeated
Caol Ila Feis Isle 2013
Caol Ila Feis Isle 2014
Caol Ila 12
Caol Ila DE
Hazelburn 10
Hazelburn Sherry Cask
Lagavulin 8
Lagavulin 16
Lagavulin Islay Jazzfestival 2015
Lagavulin Cask från 2004, 12år, 52,5% refill sherry
Lagavulin Cask från 2002, 14år, 54,6% refill sherry
Lagavulin Cask från 1998, 18år, 57,5% refill sherry
Lagavulin Cask från 1993, 23år, 56,8% firstfill sherry
Lagavulin Cask från 1982, 34år, 55,2% firstfill sherry
Lagavulin 12 Cask Strength
Lagavulin DE 2015
Laphroaigh 10
Laphroaigh Lore
Laphroaigh 21
Longrow Peated
Longrow 18
Kilchoman 100% Islay
Kilchoman Machir Bay
Kilchoman Loch Gorm
Kilchoman Sainag
Kilchoman 10th aniversery
Kilkerran Handfilled Cask
GlenGrant 1992
Port Charlotte 2007 CC:01
Royal Lochnagar 10
Springbank 10
Springbank Green 13