Whiskyresa till Islay 25/4-2/5 2019

Vi som var med på resan: Kjell Holmberg, Bengt Ekholm, Ove Engdahl, Rikard Arvidzon och Henrik Johansson.

Torsdag 25/4

10:45 åker vi från Arlanda med Norwegian till Edinburgh och landar runt 12 i Edinburgh.

Vi hämtar ut en Citroen Picassa typ 5/7 sittplatser på Avis som vi förbokat, även om vi förbokat hemifrån och förbetalt tar det en evinnerlig tid innan vi får nycklarna och kan åka vidare mot färjeläget vid Arrosan.

Vi gör ett stopp vid Auchentoshan då det ligger utmed vägen…nästan. Vi provsmakar deras distillery cask och köper en liten flaska 20cl till kommande dagar.

Vi beslutar att käka innan färjan då maten på färjan inte kanske är den bästa. Stannar i Ardrossan för o leta på ett matställe, första puben vänder vi i dörren då den är rätt sunkig, efter några till dörrvändningar hittar vi en bra Italiensk restaurang. Bra mat till bra priser nära hamnen. Haggis till förrätt för Kjell, Ove o Rikard. Henke o Benke kör Risotto o efterrätt. Guinness till alla.

Haggis.

18:00 tar vi färjan till Arran.

På Arran checkar vi in på The Ormidale Hotel som som påminner en del om Fawlty towers… men det visar sig att det är  helt okej!

Kjell & Henke delar rum, Ove o Benke delar rum, Rikard solo. Vi glider ner i baren o provar lite Arranwhisky.
Henke: Machrie Moor Cask Strength, Arran Malt Amarone finish.
Rikard: Arran Malt sauternes finish, Lochranza reserve single Malt.
Kjell: Arran 13 distillery cask.
Bengt: Arran Malt marsala finish, The Bothy quarter cask.
Ove: Arran Single Bourbon Cask, Arran 14 Single malt.

Börjar kännas att det varit lång dag så det blir ganska tidig kväll.

Fredag 26/4

Börjar morgonen med en tur ner på byn ”Brodick” för att kolla läget o fota.

frukost kl. 09.00.

Vi blir serverade en riktigt bra frukost!

Vi checkar ut och sen bär det av till Arran Brewery.

Innan vi går in på destilleriet tar vi en tur i parken runt Brodick Castle.

På Arran Brewery provar vi ölen Blonde, Milestone & Sleeping warrior som det är rejält klipp i.

Vi köper 8 blonde & 5 dark och Benke tar 3 sleeping warrior.

Blir en sipp av Laproaigh Tripple Wood från Benkes fickplunta utmed vägen & Ove lutar sig tillbaka & säger ”nu ska jag vara tyst o njuta av Whiskyn…” Benke fattar inte alls vad Ove syftar på!

Vi åker närmaste vägen till Arran Distillery tror vi, där vi har en rundtur & provning inbokad 12:00 och alltså gott om tid. Efter ett tag inser vi att vi har hamnat på en detour och får åka runt halva ön och vi kommer garanterat försent till provningen!

Raskt kört kommer vi fram ca. 10 min. sena så vi studsar snabbt in i Visitor Centret.

När vi anmäler oss i receptionen får vi veta att det inte finns någon provning bokad för oss då de aldrig brukar ha några rundturer och provningar kl. 12.
Det roliga är att vi har en utskriven bekräftelse på mail som säger annat, de kollar med gud o alla människor på destilleriet men lyckas inte lösa mysteriet med våran bokning som inte ska finnas enlig dem!

I vänta kollar vi runt i deras trevliga besökscenter.

Tyvärr lyckas de inte lösa mysteriet och än mindre erbjuda oss en rundtur men vi får möjlighet att genomföra provning av deras Whisky i restaurangen som ligger en trappa upp.

Det blir en provning av Premium Single Casks i deras restaurang där glas 1 o 2 är samma för alla, Premium Sherry och Premium Bourbon, glas 3 väljer Henrik & Ove en 22y sherry, Kjell 21 sherry och Bengt 10 y moscatel. Rikard kör ett annat upplägg, Westie Old & Rare, Premium Sherry och Bothy. Premium Sherry har inte så mycket inslag av Sherry alls, känns snäll med viss sötma, vanilj, fruktighet och viss kryddighet. I Premium Bourbon är det tydlig dill, svag sötma o ganska snäll, känns lite enkel, nja. 21-årig sherry är ingen favorit (doftar inte bra) 22-årig sherry är bra.  10 y moscatel är riktigt bra!Ja någon ska ju köra så fram med tomflaskorna!

Efter provningen blir det lite mat som är mycket bra!

Mätta o belåtna över att det överhuvud taget blev provning så tar vi en tur i deras shop och samtliga köper Arran 10-årig moscatel cask som endast finns att få tag i här i deras shop utom Ove som köper en Arran Malt Côte-Rôtie.

Härlig atmosfär runt destilleriet.

Vi åker vidare till Lochranza färjeläge och väntar på färjan som ska ta oss till Claonaigh på fastlandet 15.45.

Bara rulla ombord.

Efter en kort tur är vi på fastlandet.

På slingrig väg tar vi sikte mot Tarbert.

Lite överblivna torra kex kan komma väl till pass om vi vill ha lite tystnad i bilen.

Vi stannar till i Tarbet och glider in på Tarbert Hotel.

Vi tar varsin black sheep + Hazelburn Oloroso 13, gott!

Strax efter 18:00 rullar färjan från Kennacraig.

Mot Islay där de pratar Galileiska…

Vi tar hamn vid Port Askaig.

Det blir raka spåret till Bowmore där vi lastar in bagaget i huset på Jamieson street som vi hyrt för veckan, sen promenerar vi ner till Harbour Inn.

 

The driver.

Lördag 27/4

Frukost strax efter 8.

Vår uteplats med utsikt över Loch Indaal.

Vi är granne med Bowmore Hotel.

9:30 rullar vi mot Kildalton Cross för lite historiska upplevelser, Kjell kör.

Sen blir det ett kort stopp vid Ardbeg för en snabb titt i deras Café & shop.

Nästa stopp blir Laphroaig där vi också kikar i deras butik och andas in hav o tång.

Sen vidare mot Bunnahabhain där vi bokat dubbla provningar 12:00, hoppas tiden stämmer denna gång 🙂

Vi börjar med en Premium Tasting där vi får prova 6 olika Whisky och föredömligt har de redan hällt upp whiskyn på småflaskor.

Vi provar i turordning Bunnahabhain 18, 25, 11-årig muscat finish, 16-årig Amontillado finish, 13-årig Moine Marsala finish och 14-årig Moine PX finish. Bra provning och plus med småflaskor så vi slipper fylla egna. Samtliga Whisky är riktigt bra.

Sen blir det en Warehouse tasting i deras shop, normalt brukar de inte köra dubbla provningar men vi är ju inte helt normala så det funkar bra…

Vi provar 10-årig Manzanilla som blir allas favorit, 14-årig PX Noe, 12-årig PX och en 15-årig Spanish Oak Finish (Feis Isle 2018). Så jäkla god whisky, vi blir riktigt imponerade av Bunnahabhains utbud och bra bemötande på provning och i butiken. Bunnahabhain är en ny favorit!
När vi står och provar som bäst i deras inte allt för stora shop träffar vi en amerikansk dam som även var med på färjan över  mellan fastlandet o Islay dagen innan och hon undrar om vi har lika roligt och pratar lika högt idag…samtliga av oss förstod direkt vem hon syftade på när det gällde ljudnivån 🙂

Vi stannar till vid nybyggda Ardnahoe och kikar runt.

Inget inköp.

Nu börjar vi bli sugna på mat så vi stannar till vid The Inn men de har stängt för Lunch men baren är öppen och bartendern föreslår att vi kan dricka till lunch istället men vi avstår och åker vidare.

Bridgend Hotel har däremot öppet så där blir det Lunch.

Vi tar Ostron till förrätt.

Sen Haggis för Rikard, Kjell och Ove, Benke o Henke tar deras hamburgare.

Väl tillbaka i Bowmore blir det en tur till  The Whisky Shop o Coop i Bowmore sen till huset.

Först en brasa…

…sen smakar vi av våra samples från dagens provning på Bunnahabhain och njuter av riktigt bra whisky. Blir Hotmacks innan läggdags, vi hittar även knappen till cirkulationspumpen så vi eldar på rejält o snart kommer värmen.

Söndag 28/4

Tidig frukost sen rullar vi strax efter 9 mot Kilchoman, Henrik kör idag.

Jamieson Street.

Mot Kilchoman.

Blir en kort tur i shopen sen vidare mot Bruichladdich.

Vi hinner knappt innanför dörren innan en nitisk dam upplyser oss om att de inte serverar något innan 11, såg vi så törstiga ut!

Vi kollar om cafet bredvid Bruichladdich är öppet men det verkar bommat.

Nästa stopp blir Finlaggan för en tur runt Lordernas rike.Till Port Askaig o in på Old Port Bar.

Verkar finnas en hel del här.

Riktigt gammal Whisky och några svenska 20-lappar.

Blir varsin kaffe en Black Bottle som är riktigt bra, en Jura 10, nja och en Bunnahabhain 12 som också är riktigt bra!

Vi åker till Caol Ila som ligger bara några minuter från Port Askaig.

Titta en sådan här låda skulle vi ha!

Vi börjar med en kort tur på destilleriet som är tyst idag då de inte produceras något på Lördag & Söndagar.

Efter rundturen blir det en Premium Cask Tasting med Emma.

Ett par Amerikanska killar är med på provningen och ett par från England.

Här ligger godiset som vi ska få plocka upp ur tunnorna.

Henke får dra upp Whisky med en valinch.

Dessa 3 olika Casks drar vi ur faten och provar, den sista är väldigt good!

Vi provar även en 18-årig unpeated Cask och en 10-årig ”Feis Isle 2018”

En kutym vad det verkar på Islay är att alla hälsar när vi kör bil vilket vi också gör, på vägen tillbaka mot Bowmore möter vi en Polis men då glömmer Henke att hälsa…

Blir en sväng ner till Bowmore distillery där vi provar Bowmore 10 Dark & Intense, 15 och 18 i deras Tasting Room.

Vi tittar in på Harbour inn där Kjell tar en Vital Spark (blää) Rikard, Ove och Bengt tar varsin Guiness, Henrik tar en Mongo lager.

Vi handlar på Coop innan vi går tillbaks till huset och där blir det en miniprovning av Caol Ila från dagen och kvarvarande slattar från Bunnahabhain.

19.45 har vi bokat bord på Harbour hotell men Benke är övertygad om att vi bokat bord till 17:45, och att vi kommer  missa middagen men fel fel fel. Maten blir havskräftsstjärtar med vitlöksaioli, supergott. Henke väljer en Haggis men det blir en besvikelse.

Sen blir det Musselsoppa för alla utom Benke som tar en Köttbit men den är sådär,  Musselsoppan är riktigt bra!  Amerikanerna vi träffade på Caol Ila sitter några bord bort och innan vi avslutar kvällen så önskar vi dem trevlig resa då de åker hemåt dagen efter, blir en kram till dem innan vi knallar hemåt

TinderHenke får en bra bild med den trevliga servitrisen!

Måndag 29/4

Tidig frukost och sen mot Ardbeg där vi har en provning 10:00, Kjell kör.

Vi börjar med en rundtur och vår guide är riktigt bra.

T.o.m. Benke smakar på vörten.Vi får fota pannorna från dörröppningen men sen är det stopp.

Bild på Ardbegs planerade utbyggnad.

Här fylls tunnorna på.

Efter rundtur blir det provning av Ardbeg TEN, An Oa, Uigadail, Corryvreckan, Perpetium och Ardbeg Twenty Something (22y old). 👌

Det blir Lunch i Ardbegs Kiln Café.

Blir några kort innan vi åker vidare.

Det blir en kort biltur till Lagavulin där vi har en Warehouse Tasting inbokad 13.30 med…

Ian McArthur.

Vi provar först en Lagavulin Islay festival 2018 57,8% sen blir det en 7-årig refill Bourbon cask 61% (Som är sådär). Sen blir det en 21-årig Sherry cask 52% nu snackar vi gott! Blir en 22-årig Bourbon cask 52,4% och vi avslutar med en Lagavulin…
Ian pratar om Lagavulin DE och säger att tidigare DE var mycket bättre och Rikard säger att han har en oöppnad DE av äldre modell och Ian undrar om han inte tycker om whisky.

Ian frågar om någon av oss varit på denna provning tidigare och Benke säger att han varit här för 3 år sen och Ian säger ”jag tyckte jag kände igen dig men du var mer orakad idag”. Ian kör sin jargong och med bred Skotsk dialekt så får han många att skratta. Trevlig provning men vi tyckte nog provningen 2016 hade bättre utbud av whisky.

På vägen tillbaka tittar vi in på Ardview inn i Port Ellen som våra Amerikanska vänner från gårdagen tipsade som en riktigt bra Pub, vi såg inte vad som var bra med den puben så det blir ett kort besök. Vi stannar vid Islay Hotell i Port Ellen och tar en kaffe, den franske kyparen har lite svårt att fatta vad vi vill ha men det löser sig innan vi hinner bli för irriterade. Vi hämtar färjebiljetter för morgondagen på hamnkontoret i Port Ellen sen åker vi till Bunnahabhain för att handla whisky som ska med hem.

Åter i Bowmore så knallar vi in på Lochindal hotel för att titta på whiskyutbudet men prisnivån är saftig så det blir inget köp. Till Coop o komplettera med frukost sen hem o prova dagens sample på baksidan i solen och även vid andra provningen av Lagavulin blir vi inte så imponerade.

Henke o Ove har köpt Ardbegtröjor som ska provas och vi andra börjar undra om de inte köpt damtröjor då de har en liten annan form…

Henke tyckte att den satt hårt över midjan men mer luftiga över brösten…
De inser att det är nog faktiskt damtröjor de fått, någon måste bytt ut dem gnäller de över och de vill absolut åka & byta imorgon.
Vi säger att självklart kommer vi aldrig mer påminna er om detta i framtiden…
Blir Ossian o Newcastle i solen, sen avslutar vi kvällen med brasa o varma mackor.

Tisdag 30/4

Frukost med tabberas o sedan städning av huset. En tur till Ardbeg för några vill byta tröjor! När Henke o Ove kommer fram till disken och säger att de vill byta tröjorna för de tror att det är damtröjor tittar mannen på tröjorna och konstaterar snabbt att yepp det är damtröjor!

Ta nu rätt tröja!

Sen till Laphroaig för att hämta ut hyran för våra plättar ”square foot” som är en 5cl dram. Vi provar även 4 olika whisky i deras bar, AnCuan, 25:an, Cairdeas Origin 2012 och en bourbon cask från 2005.

Henke o Ove köper varsin flaska Laphroaig Cask batch 10 innan vi åker till Port Ellen.

Vi går in på Islay Hotel i väntan på färjan som går 12:45 från Port Ellen. Benke o Ove tar en Ardbeg Uiagedail o Henke en Kilchoman Madeira cask, Benke tar en Big Strand (Islay Ales).

Det går lite sjö för dagen och är allmänt ruggigt, vi går till restaurangen och käkar, Rikard, Henrik o Ove tar Nachos tallrik, Benke tar Pie, Kjell Cullen skink blir Punk IPA o Islay Ales Single malt.

Framme i Kennacraigh tar vi A83 mot Glasgow och gör ett stopp i Inveraray & Loch Fyne whisky men inget köp.

Blir ett stopp vid Fynes Ales Brewery.

Vi tar en provning av 5 olika sorter, Mills & Hills (Imperial stout), Hard Ground (NEIPA), Avalanche (Pale Ale), Maverick (Dark Bitter) & Highlander (Scottish Amber). Vi köper med oss 12 olika Ale.

Vi åker vidare i regnet (regnar i principhela dagen) mot huset vi hyrt i Kilpatrick utanför Glasgow och installerar oss. 

Vi går ut för att leta upp någonstans att äta och de 2 första pubar/restauranger har precis stängt för kvällen men på 3:e stället (The Ettrick Bar) får vi napp. Alla beställer hamburgare utom Benke som tar en lasagne, Guiness o McEwans export att dricka och vi känner oss nöjda.

Efter en stund börjar det trilla in mest äldre och några med instrument och strax börjar de spela live och sjunga. Enligt servitrisen så samlas gänget alltid varje tisdag för att spela på medhavda instrument, riktigt trevlig atmosfär. Vi lyssnar på några låtar innan vi betalar o knallar hem till huset. Trevlig ställe med bra mat!

Hemma blir det en liten provning av Bunnahabhain samples samt dela på några öl.

Onsdag 1/5

Frukost och en diskmaskin som skummar över, vi öser skum flera gånger innan vi törs låta maskinen köra vidare.

Idag kör Henke och börjar att åka mot Glengoyne.

Trevligt bemötande på Glengoyne och damen tar sig tid att ge oss en miniprovning trots att vi inte bokat något! Vi får prova Glengoyne 12, 18 o 21 i ett rum bredvid deras shop.

Efter provningen blir det en supersnabb tur på destilleriet.

Vi tittar på vattenfallet o sen till shopen där vi får prova deras Cask Strength som är riktigt bra.

Till Auchentoshan för provning.

Vi satsar på 2 flighter och det blir Limited Release och Cask Strength Trio och vi får byta ut Noble Oak till Blood Oak i andra flighten.

Och såklart ska det spillas o slabbas Kjell…

Henke som kör får sina upphällda på flaska och noga att det blir upp till brädden 🙂

Blir en runda i shopen och inköp av Bartenders Malt, Blood Oak och Destillery Cask innan vi rullar mot huset.

Vi knallar ner till The Glen Lusset för att få något i magen.

Vi njuter av en öl under tiden som Henke kollar det senaste på Tinder.

Blir en Ale & steak Pie för alla utom Benke som tar köttbullar i tomatsås.

Sticky Toffe pudding till alla utom Henke som kör Pannacotta.

Hemma i huset börjar vi packa väskorna och sen provar vi kvarvarande samples från Glengoyne, Henke provar sina 6 Auchentoshan och vi andra har sparat Auchentoshan Noble Oak 24, Blood oak & Distillery cask som vi smackar på.

Torsdag 2/5

Det blir tidig morgon och frukost på det vi har kvar sen städning av huset.
Kjell kör idag och 9:15 åker vi från huset mot Edinburgh och gör en sista tankning på BP innan vi lämnar bilen vid flygplatsen 10:30. Under slutet av veckan har vi lyckats boka om flyget från SAS då det är osäkert om de kommer flyga den 2/5 p.g.a. pilotstrejk till Norwegian och därav den tidiga morgonen.
Vi checkar in väskor och efter säkerhetskontrollen blir det en tur till Taxfree där vi provar HP 16 o Laffe PX.
Benke köper 2st Glenlivet Master distillers för 35 pund styck.